Ο τρόπος χρήσης άλλαξε, το πρόβλημα όμως οξύνεται

*«ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΕΝΕΣΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ, Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΤΟΝΗ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» ΣΩΤ. ΜΠΟΥΝΤΗΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2019 22:12

«Αύξηση της χρήσης ουσιών καταγράφεται στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα μειώθηκε η χρήση της ενέσιμης μορφής τους», δηλώνει στην «Ε», ο υπεύθυνος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Έξοδος» Λάρισας, κ. Σωτήρης Μπουντής, ο οποίος υποστηρίζει ότι: «Το πρόβλημα σήμερα παραμένει έντονο, αλλά σε άλλη μορφή!».

Αναλυτικότερα σημειώνει: «Μπορεί η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών να έχει μειωθεί στην Ελλάδα, η χρήση όμως και η εξάρτηση από ουσίες υπάρχει ως φαινόμενο και μάλιστα έντονο. Έχουμε αύξηση της χρήσης, με άλλους τρόπους και διαφορετικές ουσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουντή, τα προγράμματα πρόληψης αντιμετώπισης και θεραπείας πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, θέμα που θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) και γι’ ακόμη μια φορά, μιλάμε για ένα πρόβλημα που μαστίζει τους νέους της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες αντιμετώπισής του, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εξάλειψή του.

Το στοιχείο που το διαφοροποιεί φέτος είναι η είσοδος νέων μορφών ουσιών και εξαρτήσεων. Η αύξηση δε, των χρηστών μαρτυρά ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν με αυτόν τον τρόπο, διεξόδους.

Πάνω σ’ αυτό, ο κ. Μπουντής, σημειώνει: «Δυστυχώς σήμερα ο κόσμος κάνει χρήση για να λύσει τα προβλήματά του, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καθημερινότητά του. Στην πράξη την κάνει δυσκολότερη.

Η χρήση και η εξάρτηση από ουσίες δεν λύνουν αλλά μεγεθύνουν τα προβλήματα που υπάρχουν».

Το μήνυμα που στέλνει φέτος το ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» είναι ότι οι χρήστες χρειάζονται υποστήριξη και ανθρώπους, για να βγουν από την εξάρτηση, εξ’ ου και ο τίτλος του: «Στάσου πλάι μου».

Ο κ. Μπουντής προσθέτει το δικό του: «Σε όποια φάση κι αν βρίσκεται κανείς στην κατάχρηση ή στην εξάρτηση, να προσπαθήσει να βγει και να ζητήσει βοήθεια».

ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στη Λάρισα σήμερα λειτουργούν οι εξής δομές:

*Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης:

Οι οικογένειες των εξαρτημένων βιώνουν επώδυνα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η απομόνωση, η ντροπή και ο φόβος, ολοένα επιδεινώνονται και δεν βοηθούν στην επίλυσή του.

Αν έχετε πρόβλημα εξάρτησης στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον, χρειάζεστε ενίσχυση για να το αντιμετωπίσετε, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει με απόλυτη εχεμύθεια, το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» που βρίσκεται στη Λάρισα, στην οδό Πηνειού 10, στον 2ο όροφο (τηλέφωνο 2410-237.811). Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών.

Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης παρέχει ενημέρωση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και στήριξη σε ενδιαφερόμενους γονείς, αδέλφια και συζύγους/συντρόφους, ανεξάρτητα από το αν το ίδιο το εξαρτημένο άτομο έχει ενταχθεί σε θεραπεία.

*Συμβουλευτικός Σταθμός:

Μια άλλη δομή, που λειτουργεί στη Λάρισα από το 1990, είναι

ο Συμβουλευτικός Σταθμός, που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 103, και λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τις ώρες από 9 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα (τηλέφωνα 2410-254.597 και 2410-254.863).

Απευθύνεται σε ενήλικους χρήστες εξαρτητικών ουσιών, στις οικογένειές τους, αλλά και σε όποιον θέλει να ενημερωθεί για ζητήματα χρήσης και εξάρτησης.

Αποτελεί το πρώτο στάδιο θεραπείας του θεραπευτικού προγράμματος.

*Θεραπευτική Κοινότητα:

Το ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» λειτουργεί Θεραπευτική Κοινότητα (60 θέσεων), από το 1993, στη Λάρισα, με εγκαταστάσεις έξω από την πόλη.

Παράλληλα λειτουργεί το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης από το 1993, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της θεραπευτικής παρέμβασης σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που παρέχει ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους και απευθύνεται σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη Θεραπευτική Κοινότητα.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass