Με το ΣΒΑΚ η Λάρισα στην εποχή της ανάπτυξης

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ 110 Π.Μ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ * ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ, ΜΑΝΩΛΑΚΗ, ΜΙΑΟΥΛΗ, ΚΟΡΑΗ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ * ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2019 22:02
Με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η σπουδαιότητα του οποίου συνίσταται στη μετάβαση της πόλης σε έναν καινούργιο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της περνώντας στη νέα εποχή της ανάπτυξης, παρουσίασε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η δημοτική αρχή.

Η τρίωρη παρουσίαση του προγράμματος περιλάμβανε ενημέρωση για όλες τις διαδικασίες σύνταξης του προγράμματος από τη διαβούλευση μέχρι και την έγκρισή του, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως πρόγραμμα, την επέκτασή του καθώς και επίσκεψη στα εκτελεσθέντα αλλά και εκτελούμενα έργα της οδού Ασκληπιού.

Οδηγοί της ενδιαφέρουσας παρουσίασης αποτέλεσαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Σούλτης και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η στόχευση για μια βιώσιμη κινητικότητα και για ανάπλαση του πολεοδομικού ιστού της Λάρισας με την έγκριση (μέσα από διαδικασίες ευρύτατης διαβούλευσης) του ΣΒΑΚ αποτέλεσε και αποτελεί για τη δημοτική αρχή μια εξαιρετικά σημαντική επιλογή.

«Τα έργα, οι δράσεις και οι υποδομές που υλοποιούνται και υπηρετούν τη φιλοσοφία και τους στόχους του ΣΒΑΚ, αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της πόλης με πολυετή ορίζοντα» σημείωσαν για να προσθέσουν ότι η δημοτική αρχή αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων μέχρι να ωριμάσουν τα έργα και να ξεκινήσει την υλοποίησή τους, αλλά και για να μπορέσει να αντλήσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους που διασφαλίζουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτού του οράματος.

Αναφερόμενοι στις διαδικασίες διαβούλευσης υποστήριξαν ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια συζήτησης με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία συναίνεση των πολιτών, για να διαπιστώσουν ότι οι πολίτες κατανοούν πλήρως τη σπουδαιότητα έργων και προγραμμάτων όταν αρχίσουν να υλοποιούνται. Οι δύο εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής μάλιστα δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο της διαβούλευσης θέτοντας ως επίκεντρο του προβληματισμού τους την προοπτική αλλαγής του τρόπου της διαβούλευσης ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Σε άλλα σημεία παρουσιάστηκαν πτυχές των μελετών κυκλοφοριακής εφαρμογής στο κέντρο της πόλης, εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των πεζοδρόμων με τις βυθιζόμενες μπάρες, οργάνωσης των θέσεων στάθμευσης στο ευρύτερο κέντρο για την κάλυψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων στις περιοχές παρεμβάσεων, αλλά και για τον σχεδιασμό και τον τρόπο χρήσης των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης επισκεπτών, του συστήματος στάθμευσης αυτοκινήτων στις αμειβόμενες θέσεις και της βελτίωσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Ιδιαίτερα το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου θα εγκατασταθεί στο Δημαρχείο και εκτός της λειτουργίας του για τον έλεγχο λειτουργίας πεζοδρόμων (σε 43 σημεία εισόδου πεζοδρόμων), θα έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται και με διάφορες άλλες «έξυπνες» εφαρμογές που θα εγκατασταθούν για τη δυναμική λειτουργία της πόλης.

Επιπρόσθετα, ανέλυσαν το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 45 χιλιομέτρων και αναφέρθηκαν στη συνέχεια υλοποίησης του προγράμματος που αφορά στη δημοπράτηση των δρόμων Ιουστινιανού μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 1,6 εκατ. ευρώ, Κολοκοτρώνη, Ανθίμου Γαζή, Μανωλάκη, Μιαούλη, Κοραή, Λάμπρου Κατσώνη κ.λπ.

Από τις ερωτήσεις των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Έργων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε στη βάση των απαντήσεων των δύο αντιδημάρχων προέκυψαν τα εξής:

* Τα πρώτα προβλήματα από τη λειτουργία των νέων δρόμων καθώς και τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων πλευρών όπως των ξενοδοχείων αλλά και των πολιτών εξετάζονται διαρκώς για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων.

* Η δημοτική αρχή προχωρά στην εφαρμογή του προγράμματος Open Malls (ανοικτά εμπορικά κέντρα) στους εμπορικούς, ήπιας πλέον κυκλοφορίας, δρόμους Ε. Βενιζέλου και Φιλελλήνων, που οδηγούν μεταξύ των άλλων στο Α’ Αρχαίο Θέατρο.

* Το ΣΒΑΚ δεν αφορά μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες, τις γειτονιές και τους περιαστικούς οικισμούς, τα θέματα των οποίων πρόκειται να αντιμετωπιστούν στη δεύτερη φάση.

* Σε συζητήσεις με την 110ΠΜ αναζητούνται τρόποι για την παραχώρηση τμήματος των στρατιωτικών εκτάσεων προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη για τον περιφερειακό δρόμο που θα συνδέει τον άξονα Λάρισας-Βόλου με τον κόμβο όπου καταλήγει η Σάκη Καράγιωργα.

* Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για το πρόβλημα των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ με τα σενάρια της υπογείωσης ή της μετατόπισης των γραμμών στο βόρειο τμήμα της πόλης να είναι στο τραπέζι, αν και οι δύο αντιδήμαρχοι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη λόγω κόστους την προοπτική της υπογείωσης.

* Η λειτουργία του τελωνείου εξετάζεται υπό το πρίσμα ότι δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα έργα όπου ο αντιδήμαρχος Δημ. Μαβίδης αντάλλαξε απόψεις με τους φοιτητές για τη νέα φιλοσοφία και αντίληψη που επιχειρείται στην καθημερινή ζωή της πόλης μέσω των έργων καθώς και τα προβλήματα στη λειτουργία των έργων συγκριτικά με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass