«Ντουμάνι» ο καπνός από τα λαθραία τσιγάρα

ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΛΑΘΡΑΙΟ ΚΑΠΝΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ - ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 12.000 ΠΑΚΕΤΑ ΣΕ ΚΡΥΦΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2019 16:16

Τις σημαντικές διαστάσεις της εμπορίας λαθραίου καπνού επιβεβαιώνει έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, αστυνομικοί της οποίας σε κρυφή αποθήκη στη Λάρισα, αργά προχθές βράδυ, εντόπισαν και κατέσχεσαν 11.980 αφορολόγητα πακέτα τσιγάρων και 777 αφορολόγητες συσκευασίες καπνού, προχωρώντας στη σύλληψη 57χρονου Λαρισαίου.
Τα τελευταία χρόνια με αφορμή και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αρκετοί καπνιστές επιλέγουν λαθραία τσιγάρα και καπνό με δεδομένη και την αισθητή διαφορά της τιμής, αφού ένα πακέτο με λαθραία τσιγάρα πωλείται αντί 1,5 ευρώ (σ.σ. τα «επώνυμα» 2 ευρώ) αντί των περισσοτέρων των 4 ευρώ που κοστίζουν τα τσιγάρα των καπνοβιομηχανιών.


Έτσι άνθισε το παράνομο εμπόριο καπνού, ενώ κερδοφόρα για τους «μικροπωλητές» αποδεικνύεται και η διάθεση των παράνομων προϊόντων. Το θέμα, ωστόσο, σήμερα εξετάζεται μόνο από τη διάσταση του οικονομικού αδικήματος, λόγω της απώλειας εσόδων για το κράτος, με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά κατά καιρούς σε συλλήψεις πολιτών οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.
Την ίδια ώρα από την πλευρά της Πολιτείας παραβλέπεται εντελώς η διάσταση της δημόσιας υγείας, με αφορμή και την αμφίβολη ποιότητα του διατιθέμενου καπνού και με δεδομένη επίσης την έτσι κι αλλιώς βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Η πώληση παράνομων πακέτων και συσκευασιών καπνού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, με χαρακτηριστική την πώληση ακόμη και στις λαϊκές αγορές, διάσταση γνωστή στις διωκτικές αρχές.
Η υψηλή φορολόγηση στα νόμιμα τσιγάρα (σ.σ. οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται στον μ.ο. των χωρών της Ε.Ε.) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής, ύψος που κατέστησε «απαγορευτική» την αγορά των τσιγάρων για ικανό αριθμό καπνιστών οι οποίοι, αναζητώντας φθηνότερες λύσεις, κατέφυγαν στα λαθραία τσιγάρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο παράνομος καπνός επεξεργάζεται σε γειτονικές χώρες και προωθείται σε «συσκευαστήρια» της Ελλάδας και από εκεί, μέσω ενός μεγάλου δικτύου -που καταφέρνει να καλύπτει τα ίχνη του- διανέμεται σε όλη τη χώρα.
ΚΡΥΦΗ ΑΠΟΘΗΚΗ
Ενδεικτική των διαστάσεων του προβλήματος και σε τοπικό επίπεδο αποτελεί η κατάσχεση, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, μιας από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου καπνού τα τελευταία χρόνια.
Ο 57χρονος Λαρισαίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», είχε μισθώσει κρυφή αποθήκη στην οποία φύλασσε 11.980 αφορολόγητα πακέτα τσιγάρων και 777 αφορολόγητες συσκευασίες καπνού, που κατασχέθηκαν μετά από έρευνα, τόσο στην αποθήκη όσο και στο σπίτι του.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας ένας 57χρονος, κατηγορούμενος για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Ειδικότερα, σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε αποθήκη και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: 11.980 αφορολόγητα πακέτα τσιγάρων, 777 αφορολόγητες τυποποιημένες συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων η καθεμία και το χρηματικό ποσό των 14.950 ευρώ».
Να σημειωθεί τέλος ότι ο 57χρονος οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, όπου αφέθηκε ελεύθερος, αφού νωρίτερα προσδιορίσθηκε η δίκη του για τις επόμενες ημέρες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass