Στη μάχη της κάλπης

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2019 15:02

Στη μάχη της κάλπης και σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από αυτό των εκλογών του 2015 ρίχνονται σήμερα τα πολιτικά κόμματα, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών όχι μόνο με αφορμή και τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά της αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές αλλά στοχεύοντας – το κάθε κόμμα για τους δικούς του λόγους - στην επόμενη μέρα.

Μετά από μια 4ετή κοινοβουλευτική περίοδο οι σημερινές εκλογές, οι πρώτες που διεξάγονται Ιούλιο μήνα, διακρίνονται για το υποτονικό κλίμα της προεκλογικής περιόδου (σε σύγκριση με το έντονο πολιτικό σκηνικό και τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις την περίοδο 2009 – 2015) παρότι η συζήτηση αφορά στο επίμαχο θέμα της επόμενης ημέρας, στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα και τα οξυμένα προβλήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της ανεργίας των νέων κλπ.

Οι δύο βασικοί διεκδικητές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με βάση και το πολιτικό κλίμα που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καλούν τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η μεν ΝΔ στοχεύει σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με απώτερο σκοπό την εκλογή ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας που θα της επιτρέψει την υλοποίηση του προγράμματός της. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, «λαβωμένος» από τη διαφορά των ευρωεκλογών, στοχεύει στην «ανατροπή» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και στην «ηγεμονία» παράλληλα του χώρου της κεντροαριστεράς ως ηγέτιδα δύναμη.

Τη μάχη από τη δική τους πολιτική αφετηρία θα δώσουν, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ που θα αγωνισθούν για την εδραίωση της θέσης τους, περνώντας μέσα από τις «Συμπληγάδες» του σύγχρονου «δικομματισμού». Το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να αποτελέσει το «αντίβαρο» στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ «ισχυρό» επιθυμεί να αναδειχθεί το ΚΚΕ αλλά «για τους αγώνες της επόμενης ημέρας».

Μάχη πολιτικής «επιβίωσης» για να εισέλθουν δηλαδή στη Βουλή θα δώσουν η άλλοτε ισχυρή Χρυσή Αυγή με τα «τάγματα εφόδου», το ΜέΡΑ25 του Γιάν. Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το ποσοστό της αποχής εφόσον τα κόμματα θελήσουν πραγματικά να «αναγνώσουν» το μήνυμα και εάν πρόκειται για πολιτική στάση των πολιτών απέναντι στην απογοήτευση που έχει προκαλέσει ο πολιτικός κόσμος. Η αναμενόμενη καλοκαιρία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόσχημα, ενώ βάσιμοι θεωρούνται οι λόγοι περί του κόστους μετακίνησης ψηφοφόρων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Η επομένη των εκλογών παρουσιάζει επίσης πολιτικό ενδιαφέρον για το μέλλον κομμάτων που την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όχι μόνο συμμετείχαν στη Βουλή αλλά πρωταγωνίστησαν κιόλας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι ΑΝΕΛ του Παν. Καμμένου που ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσαν κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανακοίνωσαν πως δεν θα μετάσχουν στις σημερινές εκλογές.

Την απόφαση να αποσυρθεί από τις εκλογές έλαβε και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη παρά την αρχική του πρόθεση, σε αντίθεση με την Ένωση Κεντρώων του Βασ. Λεβέντη που συμμετέχει στις εκλογές όπως και αρκετά ακόμη από τα λεγόμενα, μικρότερα κόμματα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Την ψήφο των 252.851 Λαρισαίων ψηφοφόρων (123.423 άνδρες και 129.428 γυναίκες) θα διεκδικήσουν19 κόμματα (από τα 20 πανελλαδικά) όπως και ένας μεμονωμένος υποψήφιος (από 6 στη χώρα). Να διευκρινιστεί ότι αρχικά 24 κόμματα πανελλαδικά είχαν καταθέσει αίτηση συμμετοχής αλλά 4 από αυτά, είτε δεν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις – είτε αποσύρθηκαν (Ποτάμι, ΑΝΕΛ ).

Αναλυτικότερα την ψήφο των Λαρισαίων θα διεκδικήσουν τα εξής κόμματα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜέΡΑ25, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΕΚ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΚΔΕ), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΥΝ…ΦΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ – ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ, ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΕΠΑΜ ΑΚΚΕΛ, ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο ανεξάρτητος μεμονωμένος (Χρήστος Ντριγκόγιας).

Στις σημερινές εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 2.982 νέοι εκλογείς (17άρηδες) εκ των οποίων, 1.492 αγόρια και 1.490 κορίτσια. Στον Δήμο Λάρισας ψηφίζουν 114.634 πολίτες (σε 213 εκλογικά τμήματα εκ των οποίων το ένα στις Φυλακές), στον Δήμο Αγιάς ψηφίζουν 14.426 πολίτες (σε 36 ΕΤ), στον Δήμο Ελασσόνας ψηφίζουν 38.687 πολίτες (σε 86 ΕΤ), στον Δήμο Κιλελέρ ψηφίζουν 24.691 πολίτες (σε 62 ΕΤ), στον Δήμο Τεμπών ψηφίζουν 17.861 πολίτες (σε 44 ΕΤ), στον Δήμο Τυρνάβου ψηφίζουν 28.883 πολίτες (σε 45 ΕΤ) και τέλος, στον Δήμο Φαρσάλων ψηφίζουν 20.199 πολίτες (σε 48 ΕΤ).

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ενώ να διευκρινισθεί ότι σημειώνονται αλλαγές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα και σε σύγκριση με αυτά των δημοτικών εκλογών καθώς απαιτήθηκαν περισσότερες κάλπες (αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρωεκλογές).

Τα εκλογικά τμήματα είναι τα ίδια με αυτά των εθνικών εκλογών, ενώ οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αναζητώντας πληροφορίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών («Μάθε πού ψηφίζεις»).

Για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων σήμερα επίσης θα λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Γραφείο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. (από τις 7 π.μ. έως τις 19.00).

ΣΤΑΥΡΟΙ

Να σημειωθεί τέλος ότι στη Λάρισα οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα της προτίμησης σε τρεις υποψηφίους (έως 3 σταυροί) ενώ δεν απαιτείται σταυρός στον πρωθυπουργό και υποψήφιο βουλευτή Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass