Επληξαν τον τουρισμό οι απανωτές εκλογές

ΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ - ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2019 22:35

Τροχοπέδη στην κίνηση του εσωτερικού τουρισμού ήταν οι απανωτές εκλογές στην Ελλάδα, από τις 26 Μαΐου μέχρι και σήμερα 7 Ιουλίου, καθιστώντας τον Ιούνιο «νεκρό μήνα», όπως δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Διαπιστώνουν ότι το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησε ήδη με πλήγμα στον τουρισμό, καθώς οι εκλογές ανέστειλαν τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών διακοπών των Ελλήνων, με καταστροφικές συνέπειες σε όλη την αλυσίδα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα τουριστικά γραφεία, τα τουριστικά καταλύματα, οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, μέχρι και οι τοπικές οικονομίες των τουριστικών περιοχών, μετρούν μεγάλες απώλειες στα ταμεία τους, σε σχέση με πέρυσι.

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο χρονικό διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά, για το οποίο παρατηρούν πως αποτελεί την αφετηρία των διακοπών των Ελλήνων, με βάση το ενδιαφέρον που ξεκίνησε δειλά- δειλά να εμφανίζεται. Παράλληλα, ευελπιστούν σε μια μεγάλης χρονικής διάρκειας καλοκαιρία και μετά τους θερινούς μήνες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες συνέχειας της τουριστικής κίνησης, για να καλύψουν τη ζημία.

«Οι εκλογές ακινητοποίησαν όλη την αλυσίδα των επιχειρήσεων τουρισμού…» δηλώνει στην «Ε» ο τουριστικός πράκτορας του γραφείου «Thessalos» της Λάρισας, κ. Γιώργος Βαβάς σημειώνοντας επίσης ότι «από τον Ιούνιο πάντα ξεκινούσε μια κινητικότητα των Ελλήνων για αποδράσεις εντός της χώρας, σε νησιά και παραθαλάσσια μέρη. Με τις εκλογές, «χάθηκαν» τρία Σαββατοκύριακα, κατά τα οποία ο κόσμος δεν προγραμμάτισε τίποτα, αλλά και ενδιάμεσα κινήθηκε ελάχιστα με μονοήμερες εκδρομές. Αναμφίβολα, ο εσωτερικός τουρισμός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, το οποίο ευελπιστούμε να αναπληρωθεί από δω και στο εξής. Ήδη αρκετοί «κλείνουν» εκδρομές για το επόμενο Σαββατοκύριακο…».

Στην κορυφή των τουριστικών προορισμών των Λαρισαίων βρίσκονται κυρίως οι Κυκλάδες και τα Ιόνια νησιά, αναφέρει ο κ. Βαβάς, συμπληρώνοντας ότι τα «κορυφαία» νησιά στην Ελλάδα Μύκονος, Σαντορίνη κ.ά. είναι για τους περισσότερους Ελληνες απλησίαστα το καλοκαίρι. Την ίδια άποψη, για τις επιπτώσεις των εκλογών στον τουρισμό, εκφράζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων νομού Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου.

Μιλώντας στην «Ε» ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή στα παράλια του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στο Κόκκινο Νερό και στην Κουτσουπιά, υπάρχουν μόνο ξένοι τουρίστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήρθαν στον τόπο μας μέσω οργανωμένων εκδρομικών πακέτων (Πολωνοί, Σέρβοι, Βορειομακεδόνες κ.ά.).

Οι περισσότεροι Ελληνες δεν προγραμμάτισαν ακόμη τις καλοκαιρινές διακοπές τους (όσοι θα πάνε), τόσο λόγω των εκλογών όσο και των οικονομικών δυσκολιών τους, κάτι που στοίχισε και στα καταλύματα των παραλίων του νομού Λάρισας.

Σε σχέση με πέρυσι, εκτιμώ ότι η κίνηση των Ελλήνων βάσει της ζήτησης καταλυμάτων, ήταν μικρότερη, αυτή τη χρονική περίοδο, κατά τουλάχιστον 20%».

Ο κ. Ευσταθίου, τόνισε δε πως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης των παραλίων αποτελεί ο ημιτελής κόμβος Πυργετού, ο οποίος, όπως σημειώνει: «δυσκολεύει την οδική πρόσβαση τουριστών…».

«Ακόμη και με τη χρήση GPS (συσκευές πλοήγησης), οι οδηγοί που ψάχνουν τα παράλια, χάνονται μέσα στα χωράφια με τα ακτινίδια του Πυργετού» καταλήγει.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Αντίθετα, οι ξένοι τουρίστες αυξήθηκαν στη χώρα μας, σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού «σημειώνεται αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων στη χώρα μας, τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Συγκεκριμένα: Καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, 283.000 περισσότερες (αύξηση 13%) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο ρυθμός αύξησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι 16,6% και στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι 8,6%. Σύμφωνα με την Έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους 773 χιλ. ταξιδιώτες, περισσότερους κατά 65.000 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (αύξηση 9,1%). Συνολικά στους πρώτους μήνες του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 140 χιλ. και διαμορφώθηκε στο 1.936.000 ταξιδιώτες (αύξηση 7,8%).Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30%».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass