ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης εκπονούν οι δήμοι

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2015 0:58 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Αυγ 2015 1:09

Στη διαδικασία εκπόνησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκονται οι επτά δήμοι του νομού Λάρισας. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων νομού Λάρισας, αποφασίστηκε η μελέτη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης για τον Δήμο Λαρισαίων να πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου καθώς διαθέτει την τεχνική επάρκεια ενώ οι υπόλοιποι έξι δήμοι θα προχωρήσουν σε διαδημοτική συνεργασία.

Ήδη οι δήμοι διαθέτουν τον οδηγό Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος έχει σκοπό να υποδείξει μια διαδικασία για την εκπόνηση και την εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τους δήμους (ΤΣΔ), στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

Στόχος είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται στο επίπεδο του δήμου, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση. Το νέο σχέδιο αλλάζει τον τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων που υπήρχε έως τώρα στην Ελλάδα.

«Δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, προωθείται η κομποστοποίηση» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων νομού Λάρισας Αντώνης Γκουντάρας, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται όχι σαν σκουπίδια αλλά σαν υλικά με τα οποία μπορούμε να χτίσουμε αξίες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων θα μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια και μπορούν να προκύψουν έσοδα από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.

Στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η καθιέρωση χωριστής συλλογής αποβλήτων τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο.

Θα μπορούν να δημιουργηθούν πράσινα σημεία στους δήμους για την επεξεργασία των αποβλήτων και με τη συμμετοχή των πολιτών.

Προβλέπεται να υπάρχουν λίγοι χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μόνο για τα απόβλητα που δεν ανακυκλώνονται.

Τον πρώτο λόγο για τη διαχείριση των αποβλήτων θα τον έχουν πλέον οι δήμοι.

Ο νέος αυτός σχεδιασμός αναδεικνύει το νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων και κυρίως την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων.

Ο νέος σχεδιασμός στη διαχείριση των απορριμμάτων θέτει στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντάς της μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην επιλογή μεθόδων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Με βάση τα παραπάνω, η κατεύθυνση του σχεδιασμού με ορίζοντα το 2020 είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων, την ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση σε πρόληψη - μείωση με ενεργοποίηση και μελλοντική αναθεώρηση του σχεδιασμού, σε προώθηση της διαλογής στην πηγή, στην επανάχρηση και στην κομποστοποίηση, έτσι ώστε η προδιαλογή των ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται σε 50% τουλάχιστον του συνόλου των αστικών απορριμμάτων, στη διασφάλιση της ιεράρχησης στις μεθόδους διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε η μετάβαση σε επόμενο στάδιο διαχείρισης να προϋποθέτει την εξάντληση των δυνατοτήτων των προηγουμένων σταδίων: ειδικότερα η ανάκτηση ενέργειας (όπως η καύση βιοαερίου από αναερόβια επεξεργασία προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων) να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και η υγειονομική ταφή να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των Αστικών Αποβλήτων.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass