«Να μην ξεχάσουμε, να μην συμβιβαστούμε»

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΧΘΕΣΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2019 22:15

«Να μην ξεχάσουμε, να μην συμβιβαστούμε» τονίστηκε χθες στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας με αφορμή τη μαύρη επέτειο, της 20ής Ιουλίου του 1974, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία που τελέσθηκε από τον μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιερώνυμο στον ναό του Προφήτη Ηλία. Με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας, Ντ. Αυγουστή, αναφερόμενο στο «μαύρο καλοκαίρι του ΄74» να τονίζει την ανάγκη να «μην ξεχάσουμε τα γεγονότα, να τα θυμόμαστε, τιμώντας έτσι την ηρωική θυσία των παιδιών της Ελλάδας και της Κύπρου που πολέμησαν στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες».

«Ο Ιούλιος ξυπνά μνήμες τραγικές για τη Μεγαλόνησο», τόνισε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες του έθνους».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα ο σεβ. Ιερώνυμος σημείωσε «τα σπέρματα διχόνοιας και το μίσος», όπως και τις δολοφονικές απόπειρες κατά του εθνάρχη Μακαρίου, σημειώνοντας τις προσπάθειες της ιεραρχίας και του στρατού να τον ανατρέψουν για να υπογραμμίσει πως «η Κύπρος έπεσε επειδή την προδώσαμε, δεν πολεμήσαμε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας βαραίνει».

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο κίνδυνος του συμβιβασμού, καθώς 45 χρόνια μετά δημιουργήθηκαν δεδικασμένα και φαίνεται πως έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε. Να μην συμβιβαστούμε» κατέληξε ο σεβ. Ιερώνυμος, που σημείωσε επίσης την ανάγκη «εθνικής στρατηγικής, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του έψαλε τον εθνικό ύμνο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο του Συλλόγου Κυπρίων στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, όπου ο κ. Αυγουστή αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη Βασ. Πινακά, τον δημοτικό σύμβουλο Λάρισας, Μιχ. Αναστασίου, τον επιτελάρχη της 1ης Στρατιάς Παντ. Κατσαΐτη, τον ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Καραπιπέρη, τον εκπρόσωπο των Αξιωματικών και Μον. Υπαξιωματικών Εθνικής Φρουράς Κων. Σαματζή, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Βετεράνων Πολεμιστών και πρώην δήμαρχο Αγιάς Βασ. Κουτσιαντά, τον εκπρόσωπο των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ Λάμπρο Πλίτση, τον εκπρόσωπο των Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ. Ευάγγ. Διβανέ, αλλά και από τους εκπροσώπους, της ΛΕΚ Αντ. Μιχαήλ, του Συλλόγου Μικρασιατών, των Αλησμότων Πατρίδων Νάντια Παπαγγελάκη, του Συλλόγου Κρητικών Δημ. Δραγανιδάκη, του Συλλόγου Πελοποννησίων Λένα Λιάγκουρα, του Συλλόγου Ποντίων Χρ. Τοπαλίδη, του Συλλόγου Κυπρίων Παν. Σακογιάννη, ενώ μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξ. Χαρακόπουλος.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, η διευθύνουσα του Εφετείου Λάρισας, Χρυσούλα Χαλιαμούρδα, ο εκπρόσωπος του ΑΤΑ Χρ. Τελίδης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Βαγγ. Πελεκάνης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass