«Υπόδειγμα για τα Βαλκάνια η συνεργασία Ελλάδας - Β. Μακεδονίας»

ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΩΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ SEEBRIG ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΕΘΑ κ. PETRO KOCI

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2019 20:14 | Τελευταία ενημέρωση: 31 Αυγ 2019 20:22

"Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας που βρήκαν ένα αμοιβαίως αποδεκτό όνομα είναι παράδειγμα σθένους και της συνεργασίας που θέλουμε να διέπει τις σχέσεις των συμμετεχουσών χωρών στην Ταξιαρχία Νοτιανατολικής Συμμαχίας-Seebrig" δήλωσε στην "Ε" λίγο μετά αφ' ότου ανέλαβε την προεδρία της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Seebrig ο Αλβανός υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πέτρο Κότσι.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής τελέστηκε με κάθε επισημότητα χθες στο Στρατόπεδο "Σχοινά" στον Τύρναβο, έδρα της Ταξιαρχίας Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης Seebrig (South Eastern Europe Brigate) από το 2011, σε μια συμβολική ημέρα, αφού συνέπεσε με τα γενέθλια της Ταξιαρχίας, η οποία ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου του 1999 στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας. Μάλιστα η βάση της Seebrig τον προσεχή Ιούλιο θα μεταφερθεί στο Κουμάνοβο της Β. Μακεδονίας, αποχαιρετώντας μετά από εννέα έτη τον Τύρναβο.

Στη χθεσινή λαμπρή τελετή την προεδρία παρέδωσε στον κ. Κότσι ο απελθών πρόεδρος, Έλληνας πρέσβης κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο οποίος στον λόγο του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "Οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές να δημιουργήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας, για να προχωρήσουμε με νέα δυναμική, με νέα προοπτική και με νέα ορμή στις προκλήσεις του μέλλοντος", ενώ σε δηλώσεις του στην "Ε" τόνισε ότι "Στην περιοχή υπάρχουν πολλά προβλήματα κι αυτό το οποίο κυρίως μας ενδιέφερε ήταν να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πνεύμα καλής συνεργασίας. Αυτό που μπορώ να πω –με την ολοκλήρωση των δύο ετών- είναι πως διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων χωρών, η συνεργασία ήταν άψογη, βασίστηκε σε σχέσεις σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ όλων. Κυρίως προβάλαμε την ανάγκη να κάνουμε θετικά πράγματα μαζί και όχι αρνητικά", ενώ στην ερώτηση της "Ε" πώς αντιμετωπίζονται τα "κατά καιρούς αγκάθια" ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε "Αγκάθια προκύπτουν πάντοτε, αλλά η διπλωματία βρίσκεται εδώ για να τα επιλύει στο μέτρο του δυνατού. Η πρωτοβουλία αυτή λειτουργεί ως ένα μέτρο που οικοδομεί εμπιστοσύνη και που προβάλλει τις αρχές που πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή μας για να μπορέσει να υπάρξει ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία. Δημιουργούμε ένα καλύτερο κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον".

Η τελετή ξεκίνησε με επιθεώρηση των παραταγμένων αγημάτων από τον κ. Αγγελόπουλο, τον κ. Κότσι και τον διοικητή της Seebrig Ρουμάνο αντιστράτηγο Daniel Petrescu, ενώ ακολούθως η μπάντα παιάνισε τον εθνικό ύμνο των συμμετεχουσών χωρών, ήτοι Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Τουρκία. Εν συνεχεία ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης στην ομιλία του σημείωσε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και την προσπάθεια όλων να γεφυρώσουν τα χάσματα και να προάγουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία για το καλό όλων των εθνών. Επίσης σημείωσε την ανάγκη να μείνουν στο παρελθόν τα κακώς κείμενα και οι δεσμοί μεταξύ των χωρών να ισχυροποιηθούν για ένα σταθερό και με ασφάλεια μέλλον.

Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας της Seebrig από τον Έλληνα πρέσβη κ. Αγγελόπουλο στον Αλβανό υφυπουργό Άμυνας κ. Πέτρο Κότσι, σηματοδοτώντας και επισήμως την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής.

Ο νέος πρόεδρος κ. Πέτρο Κότσι μιλώντας στην "Ε" τόνισε ότι: "Για μένα είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη Λάρισα και πρέπει να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία τόσο σε εμένα όσο και στη Seebrig που βρίσκεται 8 χρόνια εδώ. Πρέπει η καθεμιά χώρα ξεχωριστά να εργάζεται για το συνολικό όφελος και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να βρουν ένα αποδεκτό όνομα είναι παράδειγμα σθένους και της συνεργασίας που θέλουμε να διέπει τις σχέσεις των συμμετεχουσών χωρών". Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο διοικητής της Seebrig κ. Petrescu.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Atanas Zapryanov, ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας πύραρχος Ζήσης Μπρούζας, και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί-εκπρόσωποι των συμμετεχουσών στη Seebrig χωρών.

*Η αυλαία της χθεσινής τελετής έπεσε με δεξίωση που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο "Imperial" της Λάρισας.

Του Θανάση Αραμπατζή

Φωτ.: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass