Το νέο παζλ του Απ. Καλογιάννη

ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2019 22:04

Δεν ήταν λίγοι στο Δημαρχείο που διαπίστωσαν μια έντονη κινητικότητα στο γραφείο του δημάρχου. Την τελευταία εβδομάδα πολύς κόσμος μπήκε και βγήκε κατά κανόνα σε συναντήσεις ‘’ένας προς έναν’’, κυρίως δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και άλλοι παράγοντες.

Ο Απ. Καλογιάννης προετοιμάζει το σχήμα με το οποίο θα συνεχίσει να διοικεί τον Δήμο στη νέα του θητεία. Και όπως το συνηθίζει, ως άνθρωπος του διαλόγου, ακούει τους πάντες, συζητάει μαζί τους, στο τέλος όμως εκείνος αποφασίζει.

Πολλές δεκάδες οι κατά πρόσωπο επαφές του δημάρχου μέσα σε λίγες ημέρες. Διαθέτοντας και την εμπειρία της προηγούμενης θητείας αλλά και καθώς μειώθηκε και ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων της παράταξης, άρα και οι φιλοδοξίες και οι απαιτήσεις, ο Απ. Καλογιάννης φαίνεται να καταλήγει μάλλον εύκολα στη σύνθεση του παζλ με τις αρμοδιότητες που θα αναθέσει στους συνεργάτες του. Παράπονα και γκρίνιες προς τα έξω δεν ακούγονται, άλλωστε ουδείς δύναται να τον αμφισβητήσει κατ' ελάχιστο μετά την επικράτησή του ξανά στις εκλογές και μάλιστα μέσα σε δυσμενές για εκείνον γενικότερο πολιτικό κλίμα. Από στενούς του συνεργάτες ακούστηκε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από δημοτικό σύμβουλο. Ουσιαστικά όλοι, άσχετα από τις επιθυμίες τους και το τι του πρότειναν, κινήθηκαν τελικά στο μοτίβο «ό,τι πεις εσύ δήμαρχε, εσύ έχεις τη μεγάλη εικόνα μπροστά σου».

Η λογική του Απ. Καλογιάννη στην κατανομή των αξιωμάτων φαίνεται να στηρίζεται στο να επιμείνει σε «σίγουρα χαρτιά», σε ανθρώπους που απέδωσαν στην προηγούμενη θητεία, επιβραβεύοντας έτσι και την προσπάθειά τους. Δεν μπορεί επίσης να μην τιμήσει την επιθυμία του κόσμου και τις επιδόσεις των συνεργατών του σε σταυρούς στις εκλογές. Φαίνεται επίσης αποφασισμένος να ανακατανείμει αρμοδιότητες, να μην αφήσει να λιμνάσουν καταστάσεις ή να δημιουργηθεί κάποιου είδους ‘’κατεστημένο’’, επιδιώκει να φρεσκάρει την ομάδα. Ενώ προβάλλει ως πιθανό να τη διευρύνει κιόλας συμπράττοντας με την αντιπολίτευση, όπως άλλωστε το επιτρέπει πλέον και το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο ορκίστηκε χθες, ο δήμαρχος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα και τα αξιώματα σε λίγες ημέρες. Προς το παρόν παραμένει σφίγγα, χαμογελώντας ως απάντηση στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις και συστήνοντας υπομονή. Ωστόσο από ακριτομυθίες στενών συνεργατών του αλλά και διαρροές ή εκτιμήσεις των ενδιαφερομένων δημοτικών παραγόντων, ακόμη και της αντιπολίτευσης, προκύπτει μια μάλλον ασφαλής πρόγνωση για τη σύνθεση του νέου σχήματος. Το ρεπορτάζ πρέπει να γίνει και οι προβλέψεις του να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκυρες. Σημειωτέον ότι ο Απ. Καλογιάννης δεν δείχνει να έχει καταλήξει οριστικά στις επιλογές του, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν και καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, πράγμα που μάλλον αποτελεί τον κανόνα σ' αυτές τις καταστάσεις. Η πρόβλεψη διευκολύνεται αφαιρώντας από την εξίσωση δημοτικούς συμβούλους που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούν να αφιερωθούν σε πλήρη απασχόληση αντιδημάρχου, όπως ο οδοντίατρος Κ. Ρεβήσιος, ο γιατρός Γ. Μπουσμπούκης και ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ Βαγγ. Μόρας.

ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Ο δήμαρχος φαίνεται ότι θα συνεχίσει να έχει στο πλευρό του αμετακίνητους τρεις ανθρώπους. Τον αναπληρωτή του Γιώργο Σούλτη στον τομέα των Τεχνικών Εργων, τον Θάνο Αδαμόπουλο στα Οικονομικά και τον Πάνο Σάπκα ως αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Προκύπτει επίσης η πληροφορία ότι αναζητείται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος- ‘’ισχυρός άνδρας’’ της ΔΕΥΑΛ, καθώς Δημ. Τάχος και Θοδ. Καφφές μετά από πενταετή επιτυχή θητεία θα αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς. Βέβαιο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι θα δημιουργηθεί Αντιδημαρχία Καθημερινότητας του Πολίτη καθώς και Αντιδημαρχία Ψηφιακής πολιτικής- "έξυπνης πόλης", όπου μάλλον θα ενταχθεί και ο τομέας της Πολεοδομίας -αν αυτός δεν συμπτυχθεί με εκείνον των Τεχνικών Εργων. Για την πρώτη ακούγεται το όνομα του Γιάννη Αλεξούλη, ο οποίος ούτως ή άλλως θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά σε πόστο εκτός του αθλητικού τομέα. Και για τη δεύτερη του Ντίνου Διαμάντου, που προσχώρησε προεκλογικά στον συνδυασμό Καλογιάννη. Τίποτε πάντως δεν θεωρείται οριστικό.

Οι Αντιδημαρχίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Αμαξοστασίου θα συμπτυχθούν σε μία, ενιαία και αδιαίρετη. Με επικρατέστερο να αναλάβει "υπεραντιδήμαρχος" τον Θωμά Δαούλα.

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής θα οριστεί ενδεχομένως ο Σωτήρης Βούλγαρης ενώ ο μέχρι τώρα ασχολούμενος με τον τομέα, ο Δημ. Δεληγιάννης, ίσως προταθεί για πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρείται πιθανόν να δημιουργηθεί και Αντιδημαρχία Νεολαίας, εκτός αν επιλεγεί να χειρίζεται τον τομέα κάποιος ειδικός στο αντικείμενο που θα προσληφθεί ως σύμβουλος του δημάρχου.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ;

Στην αντιπροεδρία της ΔΕΥΑΛ θεωρείται ως λογικό να οδεύσει ο Δημ. Μαβίδης, εκτός αν... τελεσφορήσει η διακριτικά εξελισσόμενη συζήτηση με τον Παν. Γούλα. Η έκπληξη της σύμπραξης δεν μπορεί να αποκλεισθεί, όσο απίθανη κι αν φάνταζε προεκλογικά. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του ‘’Κλεισθένη’’ προβλέπει τη δυνατότητα συνεργασίας της δημοτικής αρχής με δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Απαιτεί ωστόσο να υπογραφεί προηγουμένως επίσημο πρακτικό συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο θεωρείται από τον νόμο ως ανέκκλητο. Πληροφορίες θέλουν τον Π. Γούλα αλλά και τον Άκη Νασιώκα, τον δεύτερο σύμβουλο της παράταξης, η οποία υποστηρίχθηκε από τμήμα του τοπικού ΠΑΣΟΚ, να βρίσκονται αμφότεροι πολύ κοντά στο να προσυπογράψουν τη σύμπραξη.

Νέο στοιχείο στη νέα θητεία είναι η απόφαση του δημάρχου να δημιουργηθεί, όπως η νομοθεσία πια το επιτρέπει, Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου. Ως μονομετοχική Α.Ε. που θα χειρίζεται ποικιλία θεμάτων. Επικεφαλής της θεωρείται βέβαιο ότι θα οριστεί ο Παν. Νταής.

Οι θέσεις ευθύνης έχουν εκ του νόμου καθορισμένη ετήσια θητεία. Ωστόσο ο Απ. Καλογιάννης έχει πει στους συνεργάτες του ότι θα τους παραχωρήσει ορίζοντα διετίας, στο μέσον της θητείας θα γίνουν αλλαγές με αξιοποίηση και άλλων προσώπων που θα μείνουν προς το παρόν σε δεύτερο ρόλο. Σημειωτέον ότι οι έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι προτιμούν θέση αντιδημάρχου στο δεύτερο μισό της θητείας ώστε να φτάσουν με αξίωμα και την αντίστοιχη προβολή στις επόμενες εκλογές. Ο δήμαρχος έχει διαμηνύσει ωστόσο ότι αν πάνω στον χρόνο υπάρξει περίπτωση να μην έχει προκύψει το αναμενόμενο έργο σε συγκεκριμένο τομέα, τότε δεν θα ανανεωθεί η θητεία του έχοντος την ευθύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ

Επίσης θα εφαρμοστεί και τώρα ο θεσμός των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων σε διάφορους υποτομείς των αντιδημαρχιών. Με παραχώρηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που θα επιβάλλουν στον επικεφαλής αντιδήμαρχο να συνεργάζεται στενά με τους εντεταλμένους του τομέα του. Σπεσιαλίστες ως μπαλαντέρ εντεταλμένοι σύμβουλοι που χαίρουν της εμπιστοσύνης του δημάρχου για την αποτελεσματικότητά τους, θεωρούνται ο Μιχάλης Αναστασίου, ο Μάκης Γιαννακόπουλος ενώ δεν θα μείνει αναξιοποίητη η εμπειρία που έχει αποκτήσει ο Γ. Ζαούτσος.

Υπάρχουν επίσης προς κάλυψη, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο, οι θέσεις του προέδρου της ΔΗΚΕΛ αλλά και εκείνες του προέδρου του Ωδείου, την οποία ίσως συνεχίσει να κατέχει ο Νίκος Καλτσάς, η προεδρία του ‘’Θεσσαλικού Θεάτρου’’ για την οποία προβάλλει ως φαβορί η Ρίτα Απρίλη. Αλλά και η αντιπροεδρία της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, πρόεδρος είναι υποχρεωτικά και τυπικά ο εκάστοτε δήμαρχος, όπως και στη ΔΕΥΑΛ. Η ως τώρα αντιπρόεδρος Άννυ Ψάρρα-Περίφανου δεν εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για λίγο, είναι πρώτη επιλαχούσα της παράταξης. Έχοντας εκτιμήσει το έργο της ο δήμαρχος, θεωρείται πολύ πιθανό να επιδιώξει να την κρατήσει στην ίδια θέση, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να εκλεγεί ως πολίτης στο Δ.Σ. της Πινακοθήκης, μεταξύ των λαϊκών μελών του. Επίσης, ο τομέας των ΚΑΠΗ ενδεχομένως να ανατεθεί στον Χρ. Τσιλιμίγκα.

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Θέμα προσωπικής επιλογής του δημάρχου είναι ο ορισμός του γεν. γραμματέα του Δήμου. Θέση την οποία κατέχει η Βάσω Μόσιαλου, που ορίζοντάς την ο Απ. Καλογιάννης είχε αιφνιδιάσει τους πάντες. Η προσωπική τους σχέση παραμένει ισχυρή, ο δήμαρχος εκτιμά το έργο της και φαίνεται πως επιθυμεί να συνεχίσει το επόμενο διάστημα, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθούν κάποια σημαντικά θέματα που χειρίζεται η ίδια. Υπάρχει η πληροφορία ότι οι δυο τους έχουν συμφωνήσει να οριστεί νέο πρόσωπο ως γεν. γραμματέας εντός του 2020.

Θέμα αποκλειστικά του δημάρχου είναι επίσης και το ποιους θα επιλέξει ως συμβούλους του, στις 8 θέσεις προσωπικών συνεργατών που του επιτρέπει ο νόμος. Τέσσερις εκ των νυν συμβούλων θεωρείται ότι θα συνεχίσουν. Ο Περικλής Καμάρης καταρχάς, αναβαθμιζόμενος σε διευθυντή του γραφείου του δημάρχου. Ο δημοσιογράφος Άρης Ψύχας στο γραφείο Τύπου και ο Φάνης Χατζηγρίβας που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία ως ‘’πολυεργαλείο’’ σε διάφορες διοργανώσεις όπως το παζάρι κ.ά. Επίσης, ο Απ. Καλογιάννης έχει επαναλάβει και μετεκλογικά τη δέσμευσή του να συνεχίσει να καλύπτει μία από τις θέσεις συμβούλων του για τη Φανή Καλοκαιρινού, ώστε να μπορεί εκείνη να συνεχίσει να διευθύνει απρόσκοπτα την επιτυχημένη πορεία του Λαογραφικού Μουσείου.

Δεν θα συνεχίσει ως νομικός σύμβουλος ο δικηγόρος Γ. Μίγας, καθώς έχει ενδυναμωθεί η νομική υπηρεσία του Δήμου, στην οποία προσλαμβάνεται και τέταρτος δικηγόρος και ως εκ τούτου καλύπτεται συμβουλευτικά απολύτως επαρκώς και ο δήμαρχος. Ούτε ο σύμβουλος επί των αθλητικών θα συνεχίσει φυσικά, αφού ο Γ. Αλεξούλης έχει εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο και πιθανότατα θα είναι και αντιδήμαρχος.

 

 

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass