Πολυκοσμία με… μειωμένο τζίρο

ΑΘΡΟΑ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2019 22:04

Εκλεισε την περασμένη Πέμπτη η «αυλαία» της ετήσιας Εμποροπανήγυρης της Ελασσόνας, το γνωστό σε όλους Παζάρι, που για 4 μέρες  (από Δευτέρα έως Πέμπτη) «μονοπώλησε» τα εμπορικά και κοινωνικά «δρώμενα» της περιοχής προσελκύοντας εκατοντάδες κόσμου.

Βέβαια, σ΄ αυτό βοήθησε και ο καλοκαιρινός ζεστός καιρός, χωρίς… τις συνηθισμένες τέτοια εποχή φθινοπωρινές μπόρες, ενώ χαρακτηριστική ήταν η συνεχόμενη ροή επισκεπτών ακόμη και τα μεσημέρια (…ώρες που δεν ενδείκνυνται για βόλτα σε παζάρι) και η μεγάλη κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε ιδίως τις βραδινές ώρες, τότε που οι θερμοκρασίες ήταν σαφώς πιο φθινοπωρινές, χωρίς τη θερμοκρασιακή δυσφορία του μεσημεριού.

Ο κόσμος της περιοχής και όχι μόνο…αγκάλιασε και φέτος το Ελασσονίτικο Παζάρι, που «κουβαλάει» μαζί του ιστορία πολλών χρόνων. Δεκάδες επαγγελματίες, έμποροι και μικροπωλητές είχαν «απλώσει» την πραμάτεια τους, περιμένοντας με έκδηλη αγωνία τους επισκέπτες του Παζαριού από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας και από γειτονικούς Νομούς. Μεγάλη η «γκάμα» των εμπορευμάτων και προϊόντων, με πολλές ελκυστικές προσφορές, που ο κόσμος που γνώριζε από παζάρια…τις «ξετρύπωνε» εύκολα. Πολλοί και αυτοί που απλά «βόλταραν» στο παζάρι για να «σκοτώσουν» τον χρόνο τους, ενώ άλλοι πιο βιαστικοί έκαναν διερευνητικές σύντομες επισκέψεις (...ακόμα και την τελευταία μέρα) μήπως και καταλήξουν να αγοράσουν κάτι.

Αρκετός κόσμος (νεαρόκοσμος και μεγαλύτεροι) στο «λούνα – παρκ», χωρίς όμως τον συνηθισμένο συνωστισμό και «θόρυβο», ίσως και εξ αιτίας του πρόσφατου τραγικού συμβάντος στο παζάρι του Αλμυρού.

Εξαιρετικά μεγάλη η κίνηση στις παζαριώτικες ψησταριές με τα σουβλάκια, τα λουκάνικα και τις σούβλες με το κεμπάπ, στα «στέκια» του παζαριού αλλά και στους χώρους με τον παραδοσιακό χαλβά, τους λουκουμάδες και τα εδέσματα, που τιμήθηκαν δεόντως από μικρούς και μεγάλους.

Μια διερευνητική κουβέντα με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που βρέθηκαν στο Ελασσονίτικο Παζάρι κάνει λόγο για…εμφανώς μικρότερους τζίρους στο ταμείο τους (…σε σύγκριση με παζάρια περασμένων χρόνων, πριν ξεσπάσει η κρίση).

Προβλημάτισε η αποχώρηση απογοητευμένων επαγγελματιών του παζαριού, πριν κλείσει καν το 4ήμερο, αναζητώντας ίσως καλύτερη τύχη «σε άλλες πολιτείες».

Χαρακτηριστικές και ενδεικτικές της κατάστασης οι κουβέντες κάποιων εμπόρων και μικροπωλητών (που το «φιλοσοφούσαν» και δεν έχαναν το χιούμορ τους):

«περιμέναμε περισσότερο χρήμα να μπει στις τσέπες μας»,

«δεν βγάζουμε ούτε καν τα έξοδά μας», «πολύς ο κόσμος, αλλά με σφιγμένες τσέπες», «…καμία σχέση με παλαιότερες χρονιές ο τζίρος του Παζαριού», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης του παζαριού έπαιρνε αρκετά πράγματα σε ποσότητα, τώρα όλοι…λειτουργούν διαφορετικά», «έχουμε ξεχάσει παλαιότερες εποχές…ο κόσμος χαζεύει το εμπόρευμα, σκέφτεται και…ίσως θα ξαναπεράσει», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης αγόραζε 10 κομμάτια, τώρα περιορίστηκε στα 2 - 3, και αυτά με πολλή σκέψη», «παλεύουμε για ένα μεροκάματο, όλο και χειρότερα κάθε χρόνο…», «πολλοί ζητούν παζάρια ακόμη και στις ήδη χαμηλές τιμές μας», «στα παζάρια φαίνεται καθαρά πως ο κόσμος δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα», «έρχονται οικογενειάρχες με παιδιά που ψάχνουν ευκαιρίες», «φαίνεται καθαρά πως ο κόσμος δεν έχει χρήματα», «όλο και κάτι θα αγοράσουν, αλλά όχι πολλά πράγματα, όπως παλαιότερα», «το παζάρι δείχνει…τις ταλαιπωρημένες τσέπες των επαγγελματιών και του απλού κόσμου».

Πάντως, διασταυρωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναμενόμενη και λογική πτώση του τζίρου που κυμάνθηκε από 30 έως 50% (…σε κάποια είδη ξεπέρασε και το 60%), σε σύγκριση με τους τζίρους των τελευταίων πέντε χρόνων.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass