Ο Δημ. Δεληγιάννης νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Αντ. Πράπας και Παν. Νασιώκας αντιπρόεδρος και γραμματέας στις δημαιρεσίες στον Δήμο Λαρισαίων * Καταψήφισε την υποψηφιότητα του προέδρου η παράταξη Καραλαριώτου, ενώ υπερψήφισε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης η παράταξη Καλογιάννη * Τα μέλη των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2019 19:49

Την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου σηματοδοτούν οι χθεσινές δημαιρεσίες στον Δήμο Λαρισαίων με την εκλογή νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, την εκλογή προέδρου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ζωής, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, στις 17 ή 19 Σεπτεμβρίου, θα εκλεγούν και οι διοικήσεις στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΔΕΥΑΛ κ.ά.).


Νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας εκλέχθηκε ο Δημήτρης Δεληγιάννης (με λευκή ψήφο της παράταξης Καραλαριώτου), αντιπρόεδρος ο Αντ. Πράπας και γραμματέας ο Παν. Νασιώκας (για τα επόμενα δύο χρόνια), ενώ πρόεδροι στις δύο Επιτροπές εκλέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι, Θαν. Αδαμόπουλος στην Οικονομική Επιτροπή και Ντίν. Διαμάντος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Τις διαδικασίες χαρακτήρισαν αφενός η δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη – μετά και τη σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης – πως «θα υπηρετήσω την ενότητα» υπερψηφίζοντας τις προτάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης και αφετέρου η ομόφωνη απόφαση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένας Καραλαριώτου, να καταψηφίσει την υποψηφιότητα Δεληγιάννη με τον κ. Καλογιάννη να κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη στάση».
Την υποψηφιότητα Δεληγιάννη – μετά από εισήγηση του δημάρχου - στήριξαν οι παρατάξεις των Παν. Γούλα και Νίκ. Γαμβρούλα, ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης χαρακτήρισε «αφυδατωμένη» τη διαδικασία και οι τρεις σύμβουλοι της παράταξης δεν μετείχαν στην ψηφοφορία, ενώ ο μοναδικός σύμβουλος της παράταξης «Λαρισαίον Κοινόν», Κων. Βαϊούλης δεν έκανε γνωστή την πρόθεσή του.
Ετσι ο κ. Δεληγιάννης εκλέχθηκε με 25 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 19 λευκά ψηφοδέλτια επί 44 ψηφισάντων καθώς απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Καραλαριώτου, οι Δημ. Γεωργάκης και Σοφ. Ζαχαρή, η οποία παρεμπιπτόντως να αναφερθεί ότι δεν έχει ακόμη ορκισθεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα.
Για τη θέση του αντιπροέδρου, η παράταξη Καραλαριώτου πρότεινε τον σύμβουλό της, Αντώνη Πράπα, ο οποίος έλαβε 43 ψήφους ενώ βρέθηκε 1 λευκό ψηφοδέλτιο (επί 44 ψηφισάντων).
ΕΝΑΛΛΑΞ
Η παράταξη του ΚΚΕ, καθότι τρίτη παράταξη, αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο προεδρείο και απείχε της διαδικασίας χαρακτηρίζοντας τον θεσμό «αφυδατωμένο». Ετσι, ο κ. Καλογιάννης πρότεινε τη θέση του γραμματέα – με την ψήφο του συνόλου του σώματος – να καταλάβει η παράταξη Γούλα για τα επόμενα δύο χρόνια και για τα μεθεπόμενα δύο χρόνια, να εκλεγεί εκπρόσωπος της παράταξης Γαμβρούλα.
Πρόταση που έγινε αποδεκτή από τις δύο παρατάξεις, με τον Παν. Γούλα να προτείνει τον Παν. Νασιώκα, ο οποίος επί 44 ψηφισάντων έλαβε 37 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 6 λευκά αλλά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο, αφού κάποιος σύμβουλος στον φάκελο τοποθέτησε και το ψηφοδέλτιο Νασιώκα αλλά και το λευκό ψηφοδέλτιο.

ΕΝΟΤΗΤΑ
Τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση συγκάλεσε ο πλειοψηφών σύμβουλος, Αθαν. Αδαμόπουλος καλωσορίζοντας τους νέους συμβούλους.
Το πολιτικό στίγμα της νέας θητείας της δημοτικής αρχής προσδιόρισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης ο οποίος, σημειώνοντας τις «ώριμες προτάσεις της πρώτης θητείας», «με το δημοτικό συμβούλιο να καλείται να ολοκληρώσει ένα σπουδαίο έργο», τόνισε την ανάγκη «διαδικασιών ενότητας στο νέο περιβάλλον» υπογραμμίζοντας ότι «θα υπηρετήσω την ενότητα».
«Παραγωγική θητεία» ευχήθηκε η κ. Καραλαριώτου σημειώνοντας επίσης ότι «θα επιζητήσουμε την ενότητα» ενώ με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε πως «μετά από ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβούλων, μελών της παράταξης «Λάρισα Μπροστά», δεν πρόκειται να υπερψηφίσουμε την πρόταση του δημάρχου Λαρισαίων για εκλογή του κ. Δεληγιάννη στην προεδρία του ανώτατου, θεσμικά, οργάνου της πόλης.
Η θέση του προέδρου του Δ.Σ. είναι θέση που θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα και τη σύγκλιση. Τα χαρακτηριστικά του κ. Δεληγιάννη και η στάση του καθ’ όλη την προηγούμενη θητεία δεν κινούνται στην κατεύθυνση αυτήν, οπότε δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε την ψήφο μας.
Θα περιμέναμε από τον κ. Καλογιάννη να είχε προβεί σε μια επιλογή που θα μπορούσε να λάβει το σύνολο των ψήφων της παράταξής μας, όπως συνέβη στην προηγούμενη θητεία που υπερψηφίσαμε και τις δύο φορές τον κ. Τάχο. Ευχόμαστε και ελπίζουμε η μελλοντική συμπεριφορά του κ. Δεληγιάννη να μας υποχρεώσει να αναθεωρήσουμε την άποψή μας αυτή».
«Με ξαφνιάζει η στάση σας» παρενέβη ο κ. Καλογιάννης χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρη» τη στάση της παράταξης Καραλαριώτου για να υπεραμυνθεί της υποψηφιότητας Δεληγιάννη τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «έκανε εξαιρετικά σοβαρό έργο την προηγούμενη θητεία και το έργο του εκτιμήθηκε από τους Λαρισαίους πολίτες».
Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων για την εκλογή προέδρου, ο κ. Κρίκης προέβλεψε πως «και με τη ΝΔ δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση» για να τονίσει πως η παράταξή του την επόμενη δημοτική περίοδο θα κάνει «εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση». Την ευχή να επικρατήσει «πνεύμα σύνεσης» εξέφρασε και ο Παν. Γούλας σημειώνοντας ότι μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης το δίλημμα είναι «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία», ενώ ο Νίκ. Γαμβρούλας σημείωσε επίσης την ανάγκη συνεργασιών προσθέτοντας ότι μέλη της παράταξής του επεξεργάζονται ήδη προτάσεις για θέματα τις πόλεις.
Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Δημ. Δεληγιάννης σημείωσε τη «βούληση για ουσιαστική λειτουργία του θεσμού», δεσμεύθηκε για «καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων» προκειμένου να μην αιφνιδιάζονται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας τέλος την ανάγκη να αποφευχθούν οι «άγονες αντιπαραθέσεις». Δημιουργική θητεία ευχήθηκαν επίσης οι νεοκλεγέντες Αντ. Πράπας και Παν. Νασιώκας.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Ακολούθησε η εκλογή προέδρων και μελών των Επιτροπών με τις παρατάξεις να προτείνουν υποψηφίους. Ο κ. Γούλας ζήτησε η 7η θέση της πλειοψηφίας (από τις 11 συνολικά θέσεις) να δοθεί στην παράταξή του καθώς και με 6 συμβούλους διαθέτει πλειοψηφία η δημοτική αρχή και παράλληλα θα επιτευχθεί ευρύτερη εκπροσώπηση.
Με το πολιτικό σκεπτικό της πρότασης Γούλα συμφώνησε ο δήμαρχος διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, άσχετα με το αποτέλεσμα των τελευταίων δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν με απλή αναλογική, οι δημοτικές αρχές διαθέτουν καθοριστική πλειοψηφία (7 στα 11 μέλη) στις δύο μείζονος σημασίας Επιτροπές των Δήμων.
Από την ψηφοφορία που ακολούθησε στην Οικονομική Επιτροπή με πρόταση του Απ. Καλογιάννη εκλέγονται οι αντιδήμαρχοι Θαν. Αδαμόπουλος (πρόεδρος), Γ. Σούλτης και Σωτ. Βούλγαρης και μέλη οι σύμβουλοι Μιχ. Αναστασίου, Κ. Γιαννακόπουλος, Νίκ. Καλτσάς και Παν. Νταής (αναπληρωματικοί οι Δημ. Μαβίδης, Χρ. Τσιλιμίγκας).
Με πρόταση της Ρ. Καλαριώτου μέλη εκλέγονται οι σύμβουλοι Αθ. Μαμάκος, Φ. Τζατζάκης και Απ. Παπαπαρίσης (αναπληρωματικοί οι Β. Παπαδημητρίου, Αθ. Δρυστέλας, Αχ. Σταυροθεόδωρος) και με πρόταση της παράταξης Κρίκη, τακτικό μέλος εκλέγεται ο Ιωάν. Παναγιώτου (αναπληρωματικός ο Π. Κρίκης). Κατά την ψηφοφορία βρέθηκαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με πρόταση του Απ. Καλογιάννη εκλέγονται οι αντιδήμαρχοι Ντ. Διαμάντος (πρόεδρος), Γ. Ζαούτσος και Γιάν. Αλεξούλης και μέλη οι σύμβουλοι Θ. Δαούλας, Δημ. Μαβίδης, Δ. Τάχος και Χρ. Τσιλιμίγκας (αναπληρωματικοί οι Α. Απρίλη, Κ. Γιαννακόπουλος).
Με πρόταση της Ρ. Καλαριώτου μέλη εκλέγονται οι σύμβουλοι, Χρ. Τερζούδης, Μιχ. Τσακίρης και Α. Ανδριτσόπουλος (αναπληρωματικοί οι Κων. Αργυρόπουλος, Κων. Βλαχούλης, Β. Κυριτσάκας) και με πρόταση της παράταξης Κρίκη, τακτικό μέλος εκλέγεται ο Γ. Παπαδούλης (αναπληρωματικός ο Ιωάν. Παναγιώτου). Κατά την ψηφοφορία επίσης βρέθηκαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ
Νωρίτερα και στο πλαίσιο των τοποθετήσεων για την εκλογή προεδρείου στο δημοτικό συμβούλιο, ο σύμβουλος της «Λαρισαίων Κοινόν», Κων. Βαϊούλης «απαίτησε» την παρέμβαση του κ. Καλογιάννη με αφορμή και το γεγονός ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Κρίκης διένειμε έντυπα για το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή στη Λάρισα.
Ο κ. Βαϊούλης εξέφρασε τη «λύπη του που μοιράζονται φυλλάδια κόμματος» επιμένοντας να πληροφορηθεί «αν επιτρέπεται στην αίθουσα η διανομή κομματικών εντύπων». Ο κ. Κρίκης τόνισε πως «δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο» όπως επανέλαβε και ο κ. Καλογιάννης ζητώντας από τον κ. Βαϊούλη να μην επιμείνει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής προεδρείου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass