ΣΤΟΝ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Τίμησαν τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2019 15:58

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εκδήλωση που διοργάνωσαν τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου για να τιμήσουν την ορκωμοσία της ίδρυσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, που έγινε στις 20 Ιούλη 1942.


Την εκδήλωση άνοιξε ο Αποστόλης Πλιάτσικας, ενώ ο Θόδωρος Συμεωνίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης των αντάρτικων ομάδων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο λαός μας στη συντριπτική του πλειοψηφία ενωμένος και ενταγμένος στο ΕΑΜ κατόρθωσε δημιουργώντας το ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ και τις άλλες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις ΕΠΟΝ, Ε.Α. και άλλες να απελευθερώσει την πατρίδα.
Την έμπνευση, την οργάνωση και την καθοδήγηση αυτού του αγώνα την είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Σήμερα καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τους θεσμούς αυτούς που λειτούργησαν έστω και για λίγο την περίοδο εκείνη. Μπορούμε να μιλάμε σήμερα για εθνική ανεξαρτησία όταν στη χώρα μας λειτουργούν ξένες βάσεις; Όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είχαν παραχωρήσει τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ και στα αμερικάνικα συμφέροντα;
Για λαϊκή παιδεία με τα μέτρα που πήραν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για την κατάργηση της δωρεάν παιδείας, την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση του ασύλου; Για λαϊκή αυτοδιοίκηση που έχει μεταβληθεί σε διοίκηση του κράτους; Μπορούν να συγκριθούν τα σημερινά δικαστήρια με τα λαϊκά του καιρού εκείνου που έβγαζαν τις δίκαιες αποφάσεις στην πλατεία του χωριού μπροστά σε όλους τους κατοίκους και φαινόταν όλη η αλήθεια;
Πώς θα γίνει η ανάπτυξη της χώρας όταν όλα ξεπουλήθηκαν στους ιδιώτες, ναυπηγεία, τσιμέντα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα του δημόσιου τομέα;(…)
Μας χωρίζει άβυσσος μ’ αυτούς που και σήμερα δίνουν τη γη, θάλασσα και αέρα της πατρίδας μας στους δολοφόνους των λαών ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Δίνουν στρατιωτικές βάσεις και στέλνουν ελληνικό στρατό σπονδή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης για τα κέρδη των μονοπωλίων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας.
Με αυτή μας την πείρα και τα πολύτιμα διδάγματα εκείνου του αγώνα, συνεχίζουμε την πάλη μας, σήμερα, για τα λαϊκά προβλήματα, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και πρώτη απ’ όλες η βάση της Σούδας. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σ’ αυτούς. Αυτός ο αγώνας να συνδέεται καθημερινά με την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου του σοσιαλισμού –κομμουνισμού».
Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, έγινε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass