«Να τηρηθούν οι νόμοι για την προσβασιμότητα»

Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ» ΚΤΙΡΙΑ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2019 15:22

«Η υποχρέωση της διασφάλισης της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία κτιρίων ορισμένων χρήσεων πηγάζει από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (άρθρο 26, παράγρ.4) και θεσπίστηκε το 2012».

Αυτό σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αφορμή την αναγγελία ότι κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα από άτομα με αναπηρία θα θεωρούνται αυθαίρετα από το 2020.

Και η ΕΣΑμεΑ συμπληρώνει: «Είναι γνωστό ότι η υποχρέωση αυτή θεσπίστηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που το κράτος δεν χαρακτηριζόταν από καμία κανονικότητα και φυσικά δεν τήρησε την νομοθετημένη δέσμευσή του, με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Προκειμένου με το πέρας της κρίσης και την επάνοδο του κράτους σε ρυθμούς κανονικότητας, να ξεκινήσουν να υλοποιούνται πράγματι οι στόχοι της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις στις κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες, θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει μεθοδικά για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, συνεργαζόμενη στενά με την ΕΣΑμεΑ, προβαίνοντας σε ρεαλιστική αναπροσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων και σύνδεσή τους με κίνητρα αλλά και ρήτρες προς τους υπόχρεους, αξιοποιώντας όλους τους διατιθέμενους πόρους».

Σχολιάζοντας τα περί «αυθαιρέτων» που είδαν ξαφνικά το φως της δημοσιότητας με πλήθος αναφορών στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην εξής δήλωση: «Η κυβέρνηση οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση και ολιγωρία να προχωρήσει άμεσα στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για την Προσβασιμότητα της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία, εντάσσοντας το πεδίο εφαρμογής αυτής, καθώς και το δομημένο περιβάλλον, τις μεταφορές και άλλα πεδία που δεν καλύπτει η Οδηγία, με ταυτόχρονη θέσπιση του εθνικού σήματος προσβασιμότητας και αυστηρών κανόνων πιστοποίησης, προκειμένου πρακτικά και αποτελεσματικά να αρχίσει να γίνεται η προσβασιμότητα σε όλα τα περιβάλλοντα χειροπιαστή πραγματικότητα. Πραγματικότητα η οποία θα βελτιώσει και θα αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, Ελλήνων και επισκεπτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass