Για γκιζέρι στο Παζάρι της Λάρισας

ΕΙΚΟΝΕΣ, ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΗΣ-ΛΟΓΗΣ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2019 22:12

Το Παζάρι της Λάρισας άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Λαρισαίων. Η κουβέντα των περισσοτέρων περιστρέφεται γύρω από τον αν κάποιος πήγε στο παζάρι, πότε θα πάει και τι καλό έχει φέτος. Για τους Λαρισαίους το γκιζέρι στο παζάρι είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση, κάτι σαν ιερό καθήκον ένα πράγμα.

«Επιβάλλεται για τρεις λόγους. Χαλβά, κάλτσες και βρακιά» θα σου πουν οι πιο πολλοί και έτσι είναι. Αυτές είναι οι πρώτες αγορές που σπεύδουν να κάνουν. Βέβαια, στο Παζάρι της Λάρισας θα βρει κανείς ό,τι βάζει ο νους και σε τιμές πολλές φορές εξωπραγματικές. Από κάλτσες και φόρμες που τα τιμούν δεόντως οι μαμάδες για τα βλαστάρια τους που ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά, χαλιά και λευκά είδη που και πάλι έχουν την τιμητική τους για το ντύσιμο των φοιτητικών σπιτιών και πολλές ευκαιρίες σε ένδυση, υπόδηση, είδη κουζίνας, παιχνίδια, κοσμήματα, αρώματα μέχρι και γκατζετάκια τελευταίας τεχνολογίας για κινητά και υπολογιστές. Στο παζάρι ο «μπαξές» έχει απ’ όλα, μα πάνω απ’ όλα έχει χρώματα, μυρωδιές και εικόνες. Η πολυκοσμία δεν δείχνει να ενοχλεί κανέναν και μ’ ένα μαγικό τρόπο πάντα κάποιος θα βρει τον τρόπο να τρυπώσει στον πάγκο που βρήκε την ευκαιρία. Όλοι χωρούν και όλοι κάτι θα βρουν. Κάποιοι θα πάνε δύο και τρεις φορές μέχρι να κλείσει. Πρώτα είναι η αναγνωριστική επίσκεψη, στη συνέχεια η μέρα των αγορών και μια τελευταία επίσκεψη λίγο πριν το κλείσιμο με την ελπίδα ότι θα βρουν ακόμη μεγαλύτερες προσφορές. Συνήθως έτσι συμβαίνει και φυσικά επιβάλλεται να γίνονται παζάρια, στο παζάρι.

Από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας -ή για να είμαστε ακριβείς από την προηγούμενη μέρα της επίσημης έναρξης- οι Λαρισαίοι συρρέουν κατά εκατοντάδες στο παζάρι στη Σκεπαστή της Νεάπολης. Από την Καρδίτσης ακόμα, τα φώτα του λούνα παρκ, η μουσική και οι μυρωδιές λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους επισκέπτες. Γνώριμες μυρωδιές που το πέρασμα των χρόνων δεν αλλοίωσε καθόλου.

Η είσοδος στο παζάρι γλυκιά όπως πάντα. Η μυρωδιά από τα καραμελωμένα φυστίκια, τα καλαμπόκια και τα κάστανα και το φρεσκοψημένο ποπ-κορν καλωσορίζουν τους επισκέπτες του παζαριού. Μετά την περιήγηση στους πάγκους των εμπόρων και τις απαραίτητες αγορές, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις ψησταριές. Η τσίκνα τρυπάει τα ρουθούνια και η μουσική στη διαπασών τόσο, που δύσκολα καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που ακούς. Και όμως, αυτό είναι που αρέσει στους περισσότερους. Αυτή η γλυκιά βαβούρα που για κάποιον περίεργο λόγο είναι και διασκεδαστική συνάμα. Και φυσικά από το παζάρι δεν φεύγει κανείς χωρίς να αγοράσει χαλβά Φαρσάλων. Μερακλίδικοι, καλοφτιαγμένοι, με αγνό βούτυρο χαλβάδες που οι πωλήτριες προσφέρουν με το μαχαίρι στους επισκέπτες. Πρώτα να δοκιμάσουν και μετά να πάρουν.

Στον πάγκο του Καταρραχιά τα μαχαίρια έχουν πάρει φωτιά. Δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα ταψιά. Δεν είναι τυχαίο όμως, αφού ο χαλβάς του θεωρείται ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους σε ποιότητα και νοστιμιά. Και κάπως έτσι γλυκά και μελωμένα κλείνει η βόλτα στο παζάρι, για τους μεγάλους… γιατί η νεολαία θα πρέπει να τιμήσει και το λούνα παρκ προτού αποχωρήσει. Εξάλλου, είναι και αύριο μέρα.

 

 

 

* * *

Έλεγχοι για ασφαλή λειτουργία των παιχνιδιών στο λούνα παρκ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στην έγκριση της άδειας λειτουργίας του λούνα παρκ στο Παζάρι προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων μετά και τους πρόσθετους ελέγχους που αφορούσαν σε θέματα ασφάλειας.

Ο Δήμος Λαρισαίων, πέραν των όρων που θέτει η ίδια η νομοθεσία, ζήτησε την τήρηση επιπλέον όρων και προϋποθέσεων για την ασφάλεια των παιγνιδιών μετά και το δυστύχημα στον Αλμυρό, ενώ στο μέτρο των δυνατοτήτων του, επέμεινε και στην επιλογή των μηχανημάτων.

Το «χαλί», το επίμαχο παιχνίδι, δεν μεταφέρθηκε φέτος στο λούνα παρκ της Λάρισας, ενώ λειτουργούν άλλα κλασικά παιχνίδια («ρόδα», καράβι, συγκρουόμενα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο των πρόσθετων ελέγχων, ο Δήμος Λαρισαίων ζήτησε την πιστοποίηση μηχανημάτων, την πιστοποίηση της εγκατάστασης με βεβαίωση μηχανολόγου - πιστοποιημένου ελεγκτή για την εγκατάσταση και ασφαλή λειτουργία για κάθε παιγνίδι, ενώ υπάλληλοι του Τμήματος Η/Μ προχώρησαν και αυτοί σε δικούς τους ελέγχους. Με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, έχοντας τις διαβεβαιώσεις για ασφαλή λειτουργία των παιχνιδιών, να εγκρίνει τελικά προχθές την άδεια λειτουργίας και το λούνα παρκ να λειτουργεί κανονικά στο Παζάρι.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass