Λαρισαίοι δικηγόροι στο… σανίδι

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2019 22:02

Να δικηγορεί κανείς ή να μη δικηγορεί; Ιδού η απορία…

Κι αν το ερώτημα είναι Σαιξπηρικό, βρίσκει τέλεια εφαρμογή στις δικαστικές αίθουσες της Λάρισας. Εκεί όπου μια παρέα νεαρών δικηγόρων αποφάσισε να συνδυάσει δύο αταίριαστες –κατά μια πρώτη προσέγγιση- έννοιες. Τη δικηγορία με το θέατρο.

Η Χριστίνα Βράκα σπούδασε νομική στην Κομοτηνή, όμως πάντα είχε το «σαράκι» μέσα της. Την «έτρωγε» όπως θα μπορούσε να φάει και θεατρικό σανίδι. Γι’ αυτό ακολούθησε και τον δρόμο των δραματικών σχολών και αφού απέκτησε το πτυχίο από το Υπουργείο Πολιτισμού για κάποια χρόνια ασχολήθηκε σε υψηλό επίπεδο με τη θεατρική τέχνη.

Πριν λίγο διάστημα συναντάει την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη, η οποία την ενθαρρύνει να κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Να δημιουργήσει ένα θεατρικό εργαστήρι για δικηγόρους.

Και αν ο δισταγμός στην αρχή ήταν φυσιολογικός, οι αιτήσεις των μελών τον γκρέμισαν με μιας. Η Κατερίνα Λόκα, η Δανάη Μπουροτζίκα, η Χρύσα Μούσιου, ο Θανάσης Φυτιλής, η Μένια Γαργάλα, η Ιωάννα Πολύζου αμέσως δήλωσαν συμμετοχή. Να ‘σου και ο Φώτης Γιαννούλας, η Κατερίνα Κούτσικου, η Κατερίνα Σταυροπούλου, η Μαρία Φροξυλιά, η Ανθή Γιάγκα, η Δώρα Λάμπρου και ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι. Όλοι τους νέοι άνθρωποι, φρέσκοι δικηγόροι που είχαν μέσα την ίδια θεατρική ανησυχία αλλά κανείς δεν το φανταζόταν για τον άλλο. Για σκέψου.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό που από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή τη στήριξαν τόσοι άνθρωποι» μας λέει η Χριστίνα Βράκα, που είναι και η υπεύθυνη της προσπάθειας, καθώς μας υποδέχεται στην «αρένα» των δικηγόρων. Πού αλλού; Στο Δικαστικό Μέγαρο. Μας οδηγεί σε μια αίθουσα όπου εκεί περιμένουν και τα υπόλοιπα μέλη του εργαστηρίου.

Όλοι εξηγούν πως είχαν μια καλλιτεχνική ανησυχία μέσα τους αλλά και μια μικρή εμπειρία κατά το παρελθόν «Τώρα όμως μας δόθηκε η ευκαιρία, καθώς κάποιος πήρε αυτήν την ωραία πρωτοβουλία» υπογραμμίζουν και εννοούν τη Χριστίνα Βράκα.

Το εργαστήρι δεν σημαίνει μόνο συνάντηση για πρόβες πάνω σ’ ένα κείμενο με σκοπό μια παράσταση στο τέλος της σεζόν, τονίζει χαρακτηριστικά η Χριστίνα Βράκα και εξηγεί πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα γίνονται και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, μαθήματα για σωματική έκφραση, ορθοφωνίας. Φυσικά στο τέλος θα υπάρχει και παράσταση για το κοινό. Μέχρι τότε, όμως, έχουν πολλή δουλειά.

Για αρχή θα βρίσκονται μία φορά την εβδομάδα στο στέκι του Αγίου Νικολάου στα ΚΑΠΗ. Στη συνέχεια όμως, όταν θα αρχίσουν να μπαίνουν για τα καλά στις πρόβες, οι ώρες θα αυξηθούν και ίσως βρεθούν κι άλλοι χώροι.

«Δουλειά με το σώμα και τη φωνή» λένε όλοι καθώς έχουν για φόντο τις θέσεις του ακροατηρίου της δικαστικής αίθουσας και συνειρμικά γίνεται ο συνδυασμός με αυτές του θεάτρου. Παράσταση εκεί, παράσταση και εδώ.

«Μπορείς να πάρεις στοιχεία θεατρικά για να τα χρησιμοποιήσεις στη δουλειά σου. Θα σε βοηθήσουν» υπογραμμίζουν και μιλούν για το στήσιμο σώματος, την έκφραση, τη φωνή. «Η συνεχής έκθεση σε κάνει να μπορείς να μιλάς καλύτερα» λέει ένας εξ αυτών «Καμιά φορά ίσως μειώνει και τη συστολή σου».

Ρητορική και πειθώ. Αν μάλιστα συνδυάζονται και με αποδεικτικά στοιχεία στη δικαστική αίθουσα τότε φέρνουν και καλή ετυμηγορία.

Στη θεατρική αίθουσα, αν συνδυαστούν με τη διάθεση, τη δουλειά, το ταλέντο και το ωραίο κλίμα -που ήδη υπάρχει- τότε σίγουρα θα φέρουν το χειροκρότημα.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass