Το Δαμάσι τίμησε την απελευθέρωσή του

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ - ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2019 22:06

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος χθες στο Δαμάσι Τυρνάβου οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 107 χρόνων από την απελευθέρωση του χωριού από τον τουρκικό ζυγό στις 5 Οκτωβρίου του 1912.

Στον ιερό ναού Αγίου Νικολάου Δαμασίου τελέστηκε δοξολογία από τον προϊστάμενο του ναού πρωτ. Γεώργιο Τζήκα. Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του προαυλίου του ιερού ναού του Αγ. Νικολάου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης η βουλευτής κ. Ευαγγελία Λιακούλη ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Δήμου Τυρνάβου ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κόκουρας, επίσης ο πρόεδρος Κοινότητας Δαμασίου κ. Γιώργος Τσανάκας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Στέλιος Δημότσιος ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, ο διοικητής του Α.Τ. Τυρνάβου Σεραφείμ Μπίρδας αστυνόμος Α’, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Γρηγόρης Λέτσιος, η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κ. Αλεξία Σταυροπούλου, εκπρόσωποι φορέων του χωριού, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

Παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος και οι αντιδήμαρχοι κ. Λάσκος Μανδηλάς, Γιώργος Σακούτσιος και Χριστόφορος Κατσαρός.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης, όπως η γενική επιστράτευση της 17ης Σεπτεμβρίου 1912. Ο κ. Λέτσιος αναφέρθηκε επίσης στις αυθαιρεσίες που υφίσταντο οι Δαμασιώτες από τον τουρκικό τακτικό στρατό, αλλά και άτακτους τα χρόνια που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης, αλλά και τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι Δαμασιώτες στον ελληνικό στρατό.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το Δαμάσι μέχρι στις 5 Οκτωβρίου 1912 ήταν σκλαβωμένο στους Τούρκους. Έχει 107 μόνο χρόνια ελεύθερη ζωή. Τα σύνορα που χώριζαν το Δαμάσι μαζί με τη Βόρεια Ελλάδα από τη νότια Ελλάδα το 1881 ήταν: Μελούνα – Τρυπημένη – Λουτόμι – Γέφυρα τούρκικη (στον Πηνειό), απέναντι στο Γουντσιώτικο βουνό, γέφυρα Κουτσοχείρου. Σημάδια των συνόρων αυτών είναι τα μέχρι σήμερα σωζόμενα τουρκικά φυλάκια (καζάρμες). Τρία φυλάκια υπάρχουν στο βουνό «Λουσφάκι» πάνω από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τον Τιταρήσιο ποταμό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου η μία από την άλλη. Απέναντι από τον Τιταρήσιο ποταμό (μετά το Μπουγάζι), επάνω στο βουνό Λουτόμι υπάρχουν τρία φυλάκια κι ένα στην τουρκογέφυρα στον Πηνειό.

Όλο το χωριό ήταν τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων. Το τσιφλίκι του Δαμασίου ήταν πολύ μεγάλο. Συνόρευε με τα χωριά Ζάρκο, Κουτσόχειρο, Αμυγδαλέα (Γούνιτσα), Πλατανούλια, Τύρναβο, Γκουρτζιόβαλη (Βοτανοχώρι), Λεύκη (Σκόμπα), Δομένικο –Μυλόγουστα (Μεσοχώρι), Μεγάλο Ελευθεροχώρι.

Το Δαμάσι στα 1881 έμεινε σκλαβωμένο και αυτό ήταν μεγάλο κακό για τους Δαμασιώτες. Καταδικάστηκαν να μείνουν σκλάβοι άλλα 31 χρόνια. Από το 1881 μέχρι το 1912 που ελευθερώθηκε. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνοντας σε λίγες ώρες τα συνοριακά φυλάκια εισέβαλε και στο Δαμάσι χωρίς αντίσταση. Πεντακόσια χρόνια περίπου τουρκικής κατοχής του χωριού δεν στάθηκαν ικανά να αλλοιώσουν την ελληνική φυσιογνωμία της περιοχής και των κατοίκων της. Η παιδεία και η εκκλησία στάθηκαν αρωγοί στον πολύπαθο ελληνισμό.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass