ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2019 19:05
*ΠΡΩΤΟ του ταξίδι, ως δήμαρχος, στο εξωτερικό. Ο Γ. Μανώλης στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη και του περιφερειάρχη. Τα Τέμπη εκπροσωπήθηκαν στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών». Και φυσικά ο Κ. Αγοραστός τον μύησε σε πολλά και χρήσιμα.  Ζ. *ΠΡΩΤΟ του ταξίδι, ως δήμαρχος, στο εξωτερικό. Ο Γ. Μανώλης στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη και του περιφερειάρχη. Τα Τέμπη εκπροσωπήθηκαν στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών». Και φυσικά ο Κ. Αγοραστός τον μύησε σε πολλά και χρήσιμα. Ζ.

Γλιστράει μαλακά

*ΠΟΙΟΣ λέει ότι δεν υπάρχουν πλέον ενδιάμεσες εποχές κι από χειμώνα πάει κατευθείαν καλοκαίρι…

Να, φέτος ένα γλυκό, μακρόσυρτο φθινόπωρο, που γλιστράει τόσο μαλακά στην εποχή του κρύου. Ένα μήνα τώρα τουλάχιστον, κατεβαίνει σκαλί-σκαλί απ’ την ταράτσα στο υπόγειο του χρόνου.

Ζ.

 

Με έναν νόμο

*ΤΑ πράγματα αποδείχθηκαν πολύ απλά, το μνημόνιο μπορούσε να καταργηθεί με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαιώθηκε ή μάλλον εκτέθηκε. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων ορίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθούν στα προηγούμενα επίπεδα. Μήπως δικαστές έπρεπε να κυβερνούν τον τόπο; Το ποιος θα τις πληρώσει είναι άλλου δικαστή βαγγέλιο…

Ζ.

 

Διεύρυνση

*ΞΑΝΑ ο Βασ. Κόκκαλης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας. Τώρα πια δεν αποτελεί είδηση, σύνηθες συμβάν, παρότι ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συμφωνηθεί να διατηρήσει και το δικό του πολιτικό γραφείο. Στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, μετά το Θέατρο. Συνεδρίασε λοιπόν το Αγροτικό Τμήμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και πρώην υφυπουργού και πρώην βουλευτή, του Ν. Παπαδόπουλου. Ενισχυμένο.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ η οργάνωση της Ελασσόνας δείχνει να πρόλαβε εκείνη της Λάρισας. Εκδήλωση την άλλη Πέμπτη και εγγραφή νέων μελών. Θα είναι και ο πρώην υπουργός Γεωργίας Στ. Αραχωβίτης και οι βουλευτές του κόμματος. Με αποφασιστικότητα στη γραμμή Τσίπρα.

Ζ.

 

Προέκταση

*Οι επαγγελματίες φωτογράφοι δεν βαστούν πάντοτε κάμερα, μονάχα στη δουλειά τους. Ο Φώτης Νατσιούλης όμως φωτογραφίζει για το κέφι του. Κι η φωτογραφική μηχανή είναι προέκταση του χεριού του, ο φακός της επίστρωσης του κερατοειδούς του. Οπότε ανέκυψε θεμελιώδες ερώτημα. Ποιος θα έβγαζε φωτογραφίες στον γάμο της αγαπημένης του κόρης; Τελικά τραβούσαν στιγμιότυπα τέσσερις καμεραμέν και πέντε φωτογράφοι. Όμως κι ο ίδιος δεν κρατήθηκε.

Ζ.

 

Χατ τρικ

*ΜΕ ποδοσφαιρικές ορολογίες για βιβλιόφιλους εισφέρει ο Θ.Α.

Οφσάιντ: Όταν πηγαίνεις κατευθείαν στην τελευταία σελίδα για να δεις τι γίνεται.

Μπαλιά διαβήτης: Προτείνεις σε φίλο ένα καλό βιβλίο.

Κατενάτσιο: Όταν για εκατό σελίδες δεν γίνεται τίποτα.

Καραβολίδα: Όταν για εκατό σελίδες έχει τρελή δράση.

Παλτό: Τσεχοσλοβάκος νομπελίστας που αγόρασες επειδή διάβασες καλές κριτικές, αλλά δεν διαβάζεται.

Ντρίμπλα: Όταν αποφεύγεις τους φίλους σου Παρασκευή βράδυ για να μείνεις μέσα και να διαβάσεις.

Έκαναν το 1-2: Συνδυασμός που σπάνια γίνεται με επιτυχία. Όταν δανείζεις ένα βιβλίο στον κολλητό σου και στο επιστρέφει.

Κάνει θέατρο: Όταν κάποιος προσποιείται ότι έχει διαβάσει τα άπαντα του Κούντερα.

Τάκλιν για κόκκινη κάρτα: Ο συγγραφέας σκοτώνει τον αγαπημένο σου ήρωα.

Τάκλιν για σεμινάριο: Ο συγγραφέας ανασταίνει τον αγαπημένο σου ήρωα.

Χατ-τρικ: Όταν έχεις μια στοίβα με αδιάβαστα βιβλία σπίτι, αλλά μπαίνεις τυχαία σε ένα βιβλιοπωλείο και αγοράζεις ακόμα τρία.

Γκολ με ψαλιδάκι: Μόλις έχεις τελειώσει ένα πολύ καλό βιβλίο και το τοποθετείς περήφανος στη βιβλιοθήκη σου.

Ζ.

 

Μπερδεμένα

*ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΙ νεαροί Λαρισαίοι, δύσκολα τα πράγματα.

-Πώς να τη ρίξω που δεν είναι ρομαντική;

-Με τη μαγειρική.

-Δεν τρώει…

-Με το χιούμορ.

-Δε γελάει…

-Με τάκλιν τότε.

***

*ΦΤΕΡΝΙΣΤΗΚΕ ο άλλος πέντε φορές απανωτά και λέει «κάποια με σκέφτεται».

-Ναι, ρε φιλαράκι και θα σε ρίξει και στο κρεβάτι, μην το συζητάς. Γρίπη τη λένε.

***

*- ΕΜΕΝΑ ρε παιδιά, γιατί δεν μου χτυπάει το κουδούνι καμιά όμορφη γειτόνισσα; Δεν έχω ζάχαρη εγώ;

Ζ.

 

Κάποιος γνωστός

*ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ στη χρυσαυγίτικη δίκη, ο πρώην βουλευτής Λαρίσης αρνήθηκε κάθε συμμετοχή αλλά και γνώση για τη δράση της οργάνωσης που κατηγορείται ως εγκληματική. Μεταξύ άλλων ο Χρυσοβ. Αλεξόπουλος είπε: «Ήδη είχα αντιδράσει όταν μέλη της ΧΑ επιτέθηκαν στο Μελιγαλά σε κάποιον γνωστό μου…». Γνωστός, γνωστός… Εκείνος που είχε ξυλοκοπηθεί τότε ήταν ο Στ. Χάμος, γνωστός ως ο πρόεδρος που εκλέγεται αενάως παρότι σιχαίνεται τις κάλπες. Για ιδεολογικές διαφορές προφανώς. Του στυλ, υπάρχει πιο μαύρο απ’ το μαύρο;

Ζ.

 

Με πόσα «ν» ;

*ΠΑΙΓΝΙΩΔΗΣ και υπαινικτικός αλλά απολύτως σαφής ο Λαρισαίος Θ.Ρ. τούτες τις μέρες που το σινεμά μπαίνει δυνατά.

-Χαμογελούσε πάντα. Ακόμα και όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα και μάλλον θα κατέληγαν σε τραγωδία. Ήταν καλός στη δουλειά του, ο καλύτερος, αλλά οι άλλοι δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, δεν μπορούσαν να τον καταλάβουν. Τα ρούχα του ήταν περίεργα, αταίριαστα με τα ρούχα των άλλων, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το καταλάβει. Όλοι τον είχαν παρεξηγήσει, ενώ ο ίδιος αισθανόταν πως είχε πολλά να προσφέρει, το πίστευε πράγματι πως ήταν ο καλύτερος. Χαμογελούσε πάντα. Ακόμα και όταν οι άλλοι είχαν πάψει προ πολλού να χαμογελούν. Το όνομά του θα μπορούσε να ήταν συνηθισμένο, αλλά ο ίδιος προτιμούσε κάτι πιο ξεχωριστό. Έπρεπε ο κόσμος να τον θυμάται. Έπρεπε ο κόσμος να τον θαυμάζει. Έπρεπε ο κόσμος να του οφείλει. Χαμογελούσε πάντα και παντού. Έπρεπε να τον αφήσουν να ολοκληρώσει την παράσταση.

-Είδες και εσύ τον Τζόκερ;

-Όχι, τον Γαβρά.

Ζ.

 

Ηλεκτροπληξία

*ΠΛΗΡΩΝΕΙ ο κόσμος τη ΔΕΗ, το ρεύμα δηλαδή, πολλοί έχουν πια άλλον πάροχο, ιδιώτη, αν και η ΔΕΗ δεν δείχνει και τόσο πολύ δημόσια πλέον. Με τον λογαριασμό του ρεύματος πληρώνουν και τα δημοτικά τέλη. Τα εισπράττει ο ιδιώτης, που σε μια περίπτωση είναι και Δημόσιο, τόσοι και τόσοι πουλάνε ρεύμα πια. Τσεπώνουν τα δημοτικά τέλη και μετά ξεχνούν να τα αποδώσουν στον δήμο της Λάρισας. Κοντά μισό εκατομμύριο του χρωστάνε, δεν είναι και λίγα. Λογικά το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους δήμους. Άμα είσαι ιδιώτης είσαι ευέλικτος, μέχρι να ξυπνήσει ο υπηρεσιακός μηχανισμός, να κινηθεί…

***

*ΚΑΙ υπάρχει και το πολύ κακό προηγούμενο. Με το σκάνδαλο της Energa, ναι του Αρ. Φλώρου και λοιπών, του φυλακισμένου που αρρώσταινε κι έβγαινε απ’ τη στενή, τότε λοιπόν ο Δήμος της Λάρισας είχε χάσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παρακράτησης τελών πάλι κοντά στο μισό εκατομμύριο. Πού να τα βρει τώρα αυτά…

Ζ.

 

Αραχτοί

*ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές, με έμπνευση για άραγμα.

- Ένας φίλος μου έπαιζε μπάλα στην εθνική.

- Και τι έγινε τελικά;

- Ε, τον πάτησε ένα αυτοκίνητο. Τρέχουν πολύ στην εθνική.

***

*- ΠΗΓΑ για μπάλα χθες, θα κάτσεις τέρμα μου λένε ή θα κάτσεις άμυνα και τελικά έκατσα για μπίρες στο κυλικείο.

***

*- ΠΑΜΕ να τρέξουμε 5-6 χιλιόμετρα; Έτσι για πλάκα…

- Ααα… Δεν έχω τόσο χιούμορ.

Ζ.

 

Έξω από τη Λάρισα

*«ΚΑΤΕΒΗΚΑ στον κήπο. Ο ήλιος δεν είχε ψηλώσει κι από τον Πηνειό έφτανε ακόμη η νυχτερινή δροσιά. Όσο γαλήνιο ήταν το θεσσαλικό τοπίο, τόσο φουρτουνιασμένα ήταν τα αισθήματα μέσα μου».

Ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, που μεγάλο μέρος του διαδραματίζεται «10-12 χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, κοντά στον δρόμο για τα Τρίκαλα», στην αγροικία υποτίθεται ενός αφεντικού, από εκείνους τους γαιοκτήμονες που είχαν διαδεχθεί τους τσιφλικάδες, οι οποίοι ακολούθησαν τους μπέηδες. «Το Χαμόγελο της Σφίγγας».

***

*- Ο Όλυμπος κάτω από το πρωινό φως είναι το πιο ωραίο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο, είπε ο μοίραρχος.

- Λάθος, έκανε ο γιατρός. Απείρως ωραιότερος είναι στο φως του δειλινού.

Γραμμένο το 1965, πρωτοδημοσιεύτηκε κατά τη συνήθεια της εποχής σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις», τα αντίστοιχα σήριαλ εκείνων των καιρών. Όπως πάντα για τον Γιάννη Μαρή, η αστυνομική πλοκή και το μυστήριο ήταν το πρόσχημα για να κερδίσει την προσοχή του αναγνώστη. Το πραγματικό ενδιαφέρον του ήταν η δημιουργία ατμόσφαιρας και οι ανθρώπινες σχέσεις. (Αριστοτέχνης του είδους, υποχρεώνει τον αναγνώστη να το διαβάσει απνευστί).

Ζ.

 

Βρήκαν φόρμουλα

*ΚΑΙ να που σ’ ένα μήνα λέει μπορεί να γίνει ο χλοοτάπητας στο νυν χωράφι Πηλαδάκη της Νεάπολης. Ο καιρός να βαστάξει μονάχα, διότι δεν διάλεξαν και την καλύτερη περίοδο. Διάλεξαν, σχήμα λόγου, υποχρεώθηκαν μάλλον. Είναι που άρχισε να κόβει και εισιτήρια η ΑΕΛ, θα χαθούν λεφτά αν πάει να παίξει στα Γιάννενα. Εκτός που θα χαθεί κι η ίδια.

***

*ΒΡΗΚΑΝ λέει φόρμουλα μεταξύ τους ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ κι ο ιδιοκτήτης της ΑΕ. Κι η ομάδα πού θα παίζει αυτόν τον καιρό; Δεν θα παίζει, γι’ αυτό θα κάνουν την ανακατασκευή τώρα. Διακοπή για το ματς της Εθνικής κι ύστερα δύο σερί εκτός έδρας αγώνες. (Τώρα τρέχουμε, απ’ την Κυριακή έπρεπε να είχαν ξεκινήσει).

Ζ.

 

Άλλος ο άτυχος

*ΕΠΟΧΗ των γάμων κι ο Γ. Δ. διηγιόταν χθες στη συντροφιά του.

Τρέχοντας με χίλια είχε μπει στον κεντρικό δρόμο της γειτονικής κωμόπολης ο μηχανόβιος, Κυριακή απομεσήμερο. Για κακή του τύχη τον σταματάει ένας αστυνομικός.

 - Κύριε πόλισμαν, άρχισε ευγενέστατα ο τύπος, να σας εξηγήσω...

 - Δεν θα μου εξηγήσεις τίποτα, τον κόβει αγριεμένος ο αστυνομικός. Παρκάρισε τη μηχανή σου και γραμμή για το τμήμα.

 - Μα, ήθελα απλώς να σας πω..., συνεχίζει στον ίδιο τόνο.

 -Μη μιλάς, μόνο ακολούθησέ με, μην μπλέξεις χειρότερα. Ανένδοτος ο τροχονόμος.

***

*ΜΕ τα πολλά, έφτασαν στο τμήμα, όπου ο τροχονόμος τον έκλεισε σ’ ένα κελί μέχρι να γυρίσει ο διοικητής. Ο άλλος έβγαζε καπνούς απ’ τ’ αυτιά.

Πέρασαν μία, δύο, τρεις ώρες. Κάποια στιγμή πλησιάζει ο αστυνομικός το κελί και σε μια έκρηξη καλοσύνης τού λέει.

 - Άντε, είσαι και τυχερός…. Ο διοικητής λείπει στον γάμο της κόρης του και όταν γυρίσει θα έχει τα κέφια του.

 -Μπα, δε νομίζω... απαντάει ο οδηγός. Εγώ είμαι ο γαμπρός.

Ζ.

 

--------------------------------

O GIATROS KI O FYSIKOUERAPEYTHS2

*Ο φυσικοθεραπευτής κι ο γιατρός, Καλαμπάκας και Πινακάς, αποφασισμένοι να κρατήσουν την Περιφέρεια σε άριστη κατάσταση.

Ζ.

 

--------------------------------

KAI META SOY LENE OTI TVRA3

*ΚΑΙ μετά σου λένε ότι τώρα έχουν σούπερ τρακτέρ οι αγρότες, με κλιματισμό και αυτοματισμούς. Παλιά ήταν καλύτερα, όπως φαίνεται από τη διαφήμιση στην «Ε» πριν 60 χρόνια. Ακούς εκεί πόρσε…

Ζ.

 

--------------------------------

THN EYKAIRIA NA SYZHTHSEI4

*THN ευκαιρία να συζητήσει με τον υφυπουργό Άμυνας είχε ο Χρ. Κέλλας, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας. Ο βουλευτής ενημέρωσε τον Αλκιβ. Στεφανή για τις πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος και την πληρότητα που παρουσιάζουν στρατόπεδα της περιοχής μας, προκειμένου να μην εμπλακούν άλλο με το θέμα. Συμφώνησαν δε, να πουν περισσότερα στην Αθήνα.

Γ.Ρ.

 

--------------------------------

EKTOS APO TON ELLHNIKO5

ΕΚΤΟΣ από τον ελληνικό, τον γαλλικό ή τον αμερικάνικο, στη Λάρισα σερβίρεται ντιλίβερι κι ο αλβανικός.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass