Πρόστιμο σε ποδηλάτη για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ * ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2019 22:10
Η παράβαση που βεβαιώθηκε στον 20χρονο ποδηλάτη Η παράβαση που βεβαιώθηκε στον 20χρονο ποδηλάτη

Το θέμα της μη τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τους ποδηλάτες επαναφέρει στην επικαιρότητα η πρωτοφανής επιβολή προστίμου σε ποδηλάτη που κινούνταν σε αντίθετο ρεύμα.

Η κλήση αποδόθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης σε 20χρονο ποδηλάτη, ο οποίος κινούνταν αντίθετα επί της οδού Κύπρου, και αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. του επέβαλε το τσουχτερό πρόστιμο των 100 ευρώ. Κατά μια εκδοχή ο ποδηλάτης «ήταν εριστικός» απέναντι στους δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. όταν τον παρατήρησαν ότι κινείται στο οδόστρωμα αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας.

Με τον αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ. αφού είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο να επιβάλλει το προβλεπόμενο πρόστιμο, κάτι που για πρώτη φορά καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα αστυνομικά χρονικά της περιοχής και τον ποδηλάτη να αρνείται να παραλάβει την κλήση.

Αν ο αστυνομικός έπρεπε να «επιμείνει» σε συστάσεις αντί να επιβάλει πρόστιμο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, είναι άλλο ζήτημα από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ποδηλάτες αδιαφορούν για την τήρηση του ΚΟΚ, με τροχονόμους – μέσω της «Ε» να απευθύνουν έκκληση για τήρηση στοιχειωδών κανόνων, καθώς σε περίπτωση εμπλοκής ποδηλάτου σε τροχαίο ατυχήματα, θα λογισθεί ως όχημα και ο ποδηλάτης θα φέρει ανάλογες ευθύνες.

Η διαρκής επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Λάρισας έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη χρήση των ποδηλάτων, χρήση που δεν συνοδεύεται απαραίτητα και από την τήρηση του Κώδικα. Έτσι, όπως παρατηρούν τροχονόμοι, ελάχιστοι ποδηλάτες σταματούν στον φωτεινό σηματοδότη ενώ, παρότι υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, αρκετοί είναι οι ποδηλάτες που κινούνται επί του οδοστρώματος, ορισμένοι εκ των οποίων αντίθετα μάλιστα, αυξάνοντας το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχημάτων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με τους ίδιους, η διάσταση του προβλήματος, της παράβασης του ΚΟΚ από τους ποδηλάτες, επιβάλλει πρωτοβουλίες ενημερωτικού χαρακτήρα και εκπαίδευσης των πολιτών με αφορμή τη διαρκή επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Λάρισα, τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων με απώτερο σκοπό τη μείωση χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου και παράλληλα τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου.

ΜΕΘΗ

Αν θεωρείται πρωτοφανής η βεβαίωση παράβασης για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, «συχνότερες» είναι οι βεβαιώσεις παραβάσεων σε ποδηλάτες που ποδηλατούν… υπό την επήρεια αλκοόλ. Η πιο πρόσφατη παράβαση βεβαιώθηκε προ διμήνου σε Λαρισαίο ποδηλάτη που οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, με επιβατικό αυτοκίνητο και προκλήθηκαν ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Να διευκρινισθεί ότι μετά και τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα πρόστιμα των κλήσεων για τροχονομικές παραβάσεις εξοφλούνται στο ακέραιο αντί του 50% εάν το πρόστιμο εξοφλούνταν σε διάστημα 10 ημερών από τη βεβαίωσή του, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass