Τίμησαν το «θαύμα» του 1905 στο «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης

Κοσμοσυρροή προσκυνητών στο ιστορικό μοναστήρι

Δημοσίευση: 04 Νοε 2019 22:00

Εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες βρέθηκαν πρόσφατα στην ιστορική Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης και μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης τίμησαν τη μνήμη και «ξαναζωντάνεψαν» το «θαύμα» του Οκτωβρίου του 1905, τότε που ο Άγιος Δημήτριος εξεδίωξε τους Οθωμανούς στρατιώτες από το μοναστήρι.

Άλλωστε, είναι το γνωστό «σκηνικό» - τάμα που επαναλαμβάνεται με θρησκευτική ευλάβεια κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στα τέλη του Οκτωβρίου (28 και 29 του μήνα), στη συγκεκριμένη καταπράσινη τοποθεσία, όπου δεσπόζει το ιδιαίτερα γνωστό ανακαινισμένο μοναστήρι της περιοχής, μόλις 8 χιλιόμετρα βόρεια της ιστορικής Τσαριτσάνης.

Το απόγευμα της Δευτέρας, τελέσθηκε ο αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός (στο Καθολικό της Μονής) με Αρτοκλασία (στον προαύλειο χώρο), και το πρωί της Τρίτης η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Απευθυνόμενος στον κόσμο, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων υπενθύμισε τις σημαντικές εργασίες αποκατάστασης των χώρων της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, με τη νέα ανακαινισμένη πτέρυγα με τα κελιά των μοναχών, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του για τη συνεχή αγάπη και τη διάθεση για προσφορά των φορέων και των ανθρώπων που δεν έλειψε, δίνοντας ζωή στο ιστορικό μοναστήρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων χειροθέτησε Αναγνώστες δύο Τσαριτσανιώτες, τους Βασίλειο Μαντζιώκα και Εμμανουήλ Δεληγιάννη, που διακονούν και φροντίζουν το μοναστήρι, προσφέροντας με αγάπη και ζήλο σημαντικό έργο στις ιερές Ακολουθίες και στο αναλόγιο – «ψαλτήρι» της Μονής.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Φωτ.: Δημ. Καραγιάννης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass