Λάρισα με πυξίδα την επόμενη 20ετία

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2020, ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ *ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2019 18:00

«Το πρόγραμμα του 2020 του Δήμου Λαρισαίων, ορίζει τη Λάρισα της επόμενης 20ετίας. Είναι το μεγαλύτερο ιστορικά πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο Λαρισαίων.

Εργαζόμαστε με σοβαρότητα, σχεδιασμό και ανιδιοτέλεια…», δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι ο Δήμος Λαρισαίων εξελίσσει ένα πρόγραμμα που βασίστηκε σε ώριμες μελέτες, και προχωρά στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού στα εξής επίπεδα: «Μεγάλες παρεμβάσεις στις συντηρήσεις, έργα ανάπλασης, παρεμβάσεις σε μεγάλα έργα κτιριακών υποδομών, υπερτόπιες παρεμβάσεις όπως το ΕΘΙΑΓΕ και συνέχεια διεκδικήσεων για την πόλη, όπως για την Αβερώφειο κ.α.».

Τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2020 παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθ. Αδαμόπουλος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα αυτού, που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Σούλτης, ο οποίος σημείωσε ότι «συνοψίζεται στους εξής άξονες:

* Δημιουργούμε τη Λάρισα της νέας εικοσαετίας με σχέδιο επιστημονικά τεκμηριωμένο και με βήματα σταθερά και προσεκτικά ελέγχοντας το κάθε τμήμα του σχεδίου και διαβουλευόμενοι με τους πολίτες.

* Τα έργα της ανάπλασης έχουν σαν στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο ο πολίτης θα έχει τον κύριο λόγο, θα χαίρεται να ζει σε συνθήκες που σέβονται το περιβάλλον αλλά και στις ανάγκες του κάθε πολίτη στο πλαίσιο και ενός αναπτυξιακού προγράμματος. Τα σχέδια ΣΒΑΚ επεκτείνονται σε όλες τις πόλεις του κόσμου και στην Ελλάδα οδηγείται στο να γίνει υποχρεωτικό. Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη που υλοποιεί ΣΒΑΚ.

* Στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης του δημόσιου χώρου εφαρμόζουμε καλές πρακτικές έξυπνης πόλης, αξιοποιώντας καλές πρακτικές πόλεων από όλο τον κόσμο.

* Προσπαθούμε δημιουργώντας εμβληματικά έργα και νέες δομές, να δώσουμε ταυτότητα στην πόλη και στον Δήμο μας.

* Θέλουμε μια πόλη που θα είναι «ανθεκτική». Με αυτή τη σύγχρονη ορολογία εννοούμε μια πόλη η οποία σέβεται το περιβάλλον, εξοικονομεί ενέργεια, δημιουργεί περισσότερο πράσινο, έχει κοινωνική συνοχή, δημιουργεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και αντέχει στην οποιαδήποτε κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές.

* Προσπαθούμε να συντηρήσουμε την πόλη και τα χωριά μας, που είχε χρόνια να συντηρηθεί.

* Πιέζουμε το κράτος για την επίλυση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της πόλης (ΟΣΕ, Στρατόπεδα, Αβερώφειος)».

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2020 έχει εκπονηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Δημοτικής Αρχής και το πρόγραμμά της για την προοπτική των έργων στον Καλλικρατικό Δήμο για το άμεσο και απώτερο μέλλον, τις προτάσεις των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων καθώς και τις αρχές του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Λάρισας στη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής ότι θα δοθεί έμφαση στην εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση νέων έργων για την πόλη.

Έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Πολιτείας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες απορρόφησης και ετοιμότητας των Υπηρεσιών του Δήμου αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζει το Τμήμα Έργων λόγω της υποστελέχωσής του, συνολικού προϋπολογισμού 24,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα έργα του 2020, ο κ. Σούλτης, τα κατέταξε στις εξής κατηγορίες: «1. Tα μεγάλα έργα ανάπλασης του δημόσιου χώρου τα οποία υλοποιούν το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και έργα διαχείρισης του δημόσιου χώρου με τεχνικές έξυπνης πόλης.

Τα μεγάλα εμβληματικά έργα, τα οποία δίνουν ταυτότητα και αναβαθμίζουν την εικόνα του Δήμου.

Τα έργα αναβάθμισης των συνοικιών και των χωριών.

Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την ενέργεια και το νερό. Τα έργα συντήρησης της πόλης και των χωριών».

Παράλληλα δήλωσε πως: «Έχουμε τον αγώνα για να προχωρήσουν τα έργα που αποτελούν χρόνια προβλήματα της πόλης (ΟΣΕ, στρατόπεδα, Αβερώφειος) και η λύση των οποίων δεν εξαρτάται από τον Δήμο», και κατέληξε: «Το 2020 ωριμάζουμε μελετητικά νέα έργα και ανιχνεύουμε νέες πηγές χρηματοδότησης, αναμένοντας και το πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τη νέα κυβέρνηση. Δίνεται δηλαδή ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση μελετών, έτσι ώστε να ωριμάσουμε τα έργα τα οποία περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο έργων της τετραετίας».

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΠΑΖΑ - ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Της συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού του 2020 του Δήμου Λαρισαίων προηγήθηκε συνεδρίαση όπου εξετάστηκαν τρέχοντα θέματα, όπως μεταξύ άλλων η συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», η έγκριση της μελέτης προσωρινής κυκλοφοριακής ρύθμισης του έργου «Ανακατασκευή οδών συνοικίας Αγίου Κωνσταντίνου» του Δήμου Λαρισαίων» (Β' φάση), η επέκταση κατά πέντε χρόνια του προγράμματος ελέγχου ποιότητας της σίτισης στους Παιδικούς Σταθμούς, μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.ά.

Σε ερωτήσεις που κατέθεσαν επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, τέθηκαν θέματα όπως η καταγραφή της αέριας ρύπανσης της Λάρισας, η διάσωση νεοκλασικών κτιρίων, το μεγάλο πρόβλημα παράνομης απόρριψης μπαζών σε διάφορα σημεία της πόλης, οι καταστροφές στο Πάρκο των Ευχών από την κακοκαιρία, τα καταστήματα που λειτουργούν στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης κ.α.

Απαντώντας ο δήμαρχος Λαρισαίων, σχετικά με το θέμα των μπαζών, τόνισε ότι «είναι φαινόμενο που δημιουργείται από την παραβατική συμπεριφορά εργολάβων και δήλωσε «θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για την εξάλειψή του, επιβάλλοντας ποινές και μηνύσεις».

Όσον αφορά στην πρόταση των αρχιτεκτόνων της Λάρισας, να αγοράσει ο Δήμος το κτίριο στη Λ. Κατσώνη υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν να αγοράσει ο Δήμος όλα τα κτίρια του ιστορικού παρελθόντος της πόλης» και σημείωσε πως υπάρχουν αξιολογότερα κτίρια αυτού, όπως το δίδυμο νεοκλασικό κτίσμα της 31ης Αυγούστου, το οποίο μάλιστα δήλωσε ότι έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της διάσωσής του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass