Σε λάθος κατεύθυνση ο προϋπολογισμός

ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2019 20:57

Ενστάσεις και προβληματισμούς, για τον προϋπολογισμό του 2020 του Δήμου Λαρισαίων και το πρόγραμμα των τεχνικών έργων που περιλαμβάνει, καταθέτουν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων.

Αναλυτικότερα:

* Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, αναφέρει:

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα άθροισμα αριθμών. Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Κατά την άποψή μας ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα για να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία θα πρέπει να εμπεριέχουν τρεις παραμέτρους:

Πρώτον, η συμμετοχική τους κατάρτιση. Γιατί ο τρόπος κατάρτισης καταδεικνύει τη φιλοσοφία διοίκησης της δημοτικής αρχής.

Εάν δηλαδή θέλει να εκπροσωπεί όλη την πόλη ή μόνο ένα κομμάτι της. Δυστυχώς δεν υπήρξε όσμωση με την κοινωνία, δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα να αποτελούν προϊόν ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να θυμίσω ότι κατά την ορκωμοσία ο Δήμαρχος είχε πει ότι θα συνεργάζεται με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου, ενώ εμείς είχαμε δηλώσει ότι «αν ο κ. Καλογιάννης επιθυμεί πραγματικά ένα κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας τότε είμαστε έτοιμοι, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουμε ακόμα και τις κορυφαίες πράξεις της δημοτικής αρχής, όπως τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα». Βέβαια οι δηλώσεις αυτές του Δημάρχου έγιναν πριν τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΔΣ που του εξασφαλίζει πλέον ότι μπορεί να περνάει τα θέματα αυτά.

Δεύτερον, να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Δεν υπάρχει καμία μελέτη, καμία δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας και τον μετασχηματισμό της Πόλης μας σε μια Έξυπνη Πόλη.

Τρίτον, να υπάρχει κεντρική φιλοσοφία για το πού θέλει να πάει την πόλη, να υπηρέτει μια κεντρική στόχευση – δεν μπορεί να αποτελεί όραμα μόνο το ΣΒΑΚ, κάτι που γίνεται σε όλες τις πόλεις. Να είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός που να υπηρετεί την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της πόλης, την ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, και βεβαίως να υπηρετεί την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.

Το 80% του προϋπολογισμού αφορά έργα στο κέντρο της πόλης. Λάρισα όμως είναι και οι υπόλοιπες συνοικίες. Παρόλο που το 80% του προϋπολογισμού αφορά έργα στο κέντρο της πόλης, δεν προβλέπεται κανένας κωδικός για τη δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος ή για τη δημιουργία νέων στο κέντρο.

Δεν είμαστε αντίθετοι σε όσα έργα μπορούν να ξεκινήσουν στην πόλη της Λάρισας και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει κεντρική φιλοσοφία για του πού θέλουμε να πάμε την πόλη».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΞΙΩΝ -«ΠΡ.ΑΞΙ»

Ο επικεφαλής της ΠΡ.ΑΞΙ. κ. Παναγιώτης Γούλας σημειώνει:

«Η παράταξή μας από την προεκλογική ακόμα περίοδο είχε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όλοι οι φορείς της πόλης να εκφράσουν τις θέσεις τους, με σκοπό να ενταχθούν αρκετές από αυτές στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή ακολούθησε, και σε αυτό το ζήτημα, την πεπατημένη. Για μια ακόμη φορά κινήθηκε απολύτως μόνη της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2020. Το κείμενο του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2020 έχει αρκετά κενά.

Συγκεκριμένα, δεν γίνεται καμία αναφορά στην αγροτική οικονομία, που αφορά μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι του Δήμου μας, ενώ για τις συνοικίες και τα χωριά της Λάρισας δεν έχει προγραμματιστεί κανένα σοβαρό έργο υποδομής.

Δεν υπάρχει επίσης καμία πρόβλεψη για το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και για ψηφιακές δράσεις, που έχει ανάγκη η πόλη μας. Δεν αναφέρεται τίποτα που να αφορά στη βελτίωση των σχολικών δομών του Δήμου, σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προέκυψαν από την καθιέρωση από τον περασμένο Σεπτέμβριο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μένει μακριά από τις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής.

Αρκετά έργα εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα μόνο για να ενταχθούν (52 έργα με προϋπολογισμό 1 ευρώ), δίχως να υπάρχει ο στοιχειώδης σχεδιασμός και εξασφαλισμένοι πόροι για την υλοποίησή τους.

Δεν προβλέπονται έργα για νέες θέσεις στάθμευσης για να προσεγγίζει χωρίς πρόβλημα ο Λαρισαίος ή ο επισκέπτης τα καταστήματα του κέντρου».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Ο επικεφαλής κ. Πέτρος Κρίκης αναφέρει τα εξής: «Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στις επιδιώξεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, ισοσκελισμένος και «αναπτυξιακός» για τα συμφέροντα των λίγων της πόλης.

Με βάση τα στοιχεία, μόνο το 39,5% των εσόδων του δήμου προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το άλλο 60,5% προέρχεται από τα λεγόμενα ίδια έσοδα, (τέλη, δημοτικοί φόροι, εισφορές, παράβολα κ.λπ.). Τι ακριβώς σημαίνει αυτό με αυτά τα ποσοστά χρηματοδότησης;

Ότι η ανταποδοτικότητα σαν κύρια πολιτική κατεύθυνση του κράτους με την οποιαδήποτε κυβέρνησή του, αγκαλιάζει όλο και περισσότερους τομείς των υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να καλύπτονται από ίδιους πόρους στο πλαίσιο της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, με την οποία μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη.

Για ακόμη μια χρονιά η δημοτική αρχή Καλογιάννη που στηρίζεται από τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.ά. θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου για να αρπάξει περίπου 31εκατ. ευρώ.

Για άλλη μια χρονιά κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου θα μείνουν υποστελεχωμένες ή με προσωπικό μιας χρήσης.

Στο Τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς τα έργα της πολιτικής προστασίας, όπως και έργα και μελέτες για την αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων.

Ενώ, τα όποια έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» στέλνουν τον δήμο στα γκισέ της τράπεζας ή στο να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη.

Τέλος, το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μέσα από πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ μόνο έργα που ιεραρχεί σήμερα ψηλά το κεφάλαιο, για αστικές αναπλάσεις, «πράσινη ενέργεια» και τουρισμό.

Τα παραπάνω κονδύλια δίνονται όταν το 80% των δημοσίων κτιρίων και των σχολείων παραμένουν ανέλεγκτα και ο προσεισμικός έλεγχος έχει σταματήσει στο 2005 – και αυτό είναι καθαρή πρόκληση για τον λαό και τις ανάγκες του.

Εκφράζουμε την πολιτική αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα, και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Λάρισας για το 2020 και τα καταψηφίζουμε».

«ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ»

Ο επικεφαλής κ. Κώστας Βαϊούλης δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» προχώρησε το καλοκαίρι του 2019 στην ψήφιση νόμου που ανέτρεψε τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής που ίσχυσε στις δημοτικές εκλογές.

Αφαίρεσαν από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια τον κυρίαρχο ρόλο τους και μετέφεραν τις αρμοδιότητές τους είτε σε ήσσονος πολιτικής βαρύτητας και κοινωνικής νομιμοποίησης (οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής) είτε σε μονοπρόσωπα όργανα (δήμαρχος και περιφερειάρχης). Προέβησαν σε εμφανώς αντισυνταγματικού χαρακτήρα πρακτικές. Προσπαθούν επιπλέον να στερήσουν πόρους από την χρηματοδότηση των Δήμων.

Παράλληλα, διαφαίνεται μια προσπάθεια απαξίωσης του Δήμου Λαρισαίων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συμπεριφορές του κ. Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό, του κ. Θεοδωρικάκου αλλά και της κας Κεραμέως που στη σημερινή της επίσκεψη στην πόλη μας δεν καταδέχτηκε να συναντήσει κανέναν θεσμικό παράγοντα του Δήμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκφράσαμε την πρόθεσή μας να καταθέσουμε συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες και κοστολογημένες προτάσεις που θα αναδείξουν την αυθεντική ταυτότητα της Λάρισας και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πόλης».

«ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»

Ο επικεφαλής κ. Ν. Γαμβρούλας αναφέρει: «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι προϋπολογισμός στασιμότητας. Είναι προϋπολογισμός ενός τέρατος γραφειοκρατίας, που έχει ως μοναδικό στόχο να συντηρεί τον εαυτό του.

Μας λένε πως ξοδεύουν 151 εκατ., με τα οποία απλώς τρέφουν τον οργανισμό του Δήμου, ρίχνουν άσφαλτο, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε ένα ευρώ για τη νεανική επιχειρηματικότητα!

Τι κάνει η πόλη για τους νέους της; Υπάρχει λογική ανάπτυξης;

Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν λαμβάνει υπόψιν τους ανθρώπους της πόλης, την προοπτική της πόλης και τις επιδιώξεις της. Ένας προϋπολογισμός χωρίς ψυχή.

Προτείνουμε να αναζητηθούν χώροι για να στεγαστούν επιχειρήσεις νέων της πόλης, όπως το κτίριο Μουσών κ.ά. Μηδενικά δημοτικά τέλη για τους νέους έως 29 ετών, οι οποίοι ανοίγουν επιχείρηση στην πόλη μας. Να προχωρήσει άμεσα η σύσταση της Αναπτυξιακής του Δήμου, ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε σοβαρές ιδέες των νέων μας. Ακόμα, τα έργα σας στις συνοικίες περιορίζονται σε ασφαλτοστρώσεις, δεν υπάρχει μέριμνα για τα σοβαρά προβλήματα σε αυτές, δεν προβλέπονται δαπάνες για χώρους στάθμευσης, ούτε και για μελέτες ανάπλασης στον Πηνειό ποταμό. Καταψηφίζουμε τη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος καθώς είναι μακριά από τη δική μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass