Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ" ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 97 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"

Αναδεικνύει τα παλιά με το βλέμμα στο μέλλον

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2019 12:01

Τα καλά του φόρεσε το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας χθες για να υποδεχθεί μία κυρία ετών 97. Μία κυρία που παρά τον έναν αιώνα ζωής της συνεχίζει να καλύπτει με αξιοζήλευτη συνέπεια, έγκυρα και έγκαιρα, γεγονότα από την πόλη της Λάρισας, τον νομό, την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Θεραπαινίδα στη χωρίς εκπτώσεις σε αξιακούς κώδικες ενημέρωση, και με κύρια χαρακτηριστικά τη διάφανη, αδιάλειπτη τήρηση αρχών με παρεμβατική αρθρογραφία και ακηδεμόνευτη κριτική προς όλους, πάντα εντός ορίων θεσμικών. Χθες το βράδυ, στο κατάμεστο Λαογραφικό Μουσείο, σε μια λαμπρή εκδήλωση εγκαινιάστηκε η έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή λατρεία, 18ος-20ός αιώνας» με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας της «Ε» στον τομέα της ενημέρωσης, και που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαρισαίων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την εφημερίδα «Ελευθερία». Το πλήθος του κόσμου που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη στενή σχέση της εφημερίδας με τον Λαρισαίο, που όπως τόνισε κατά την τελετή των εγκαινίων ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος «Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ελευθερία διατηρείται στην κορυφή του έντυπου Τύπου- τόσο στην επαρχία όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο- χάρη και στην αγάπη και τη στήριξη των χιλιάδων καθημερινών αναγνωστών της όλων των ηλικιών, κοινωνικών στρωμάτων, ενδιαφερόντων και πολιτικών προτιμήσεων, που μπορεί να αλλάζουν άλλες συνήθειες, όχι όμως την καθημερινή τους επιλογή στην ενημέρωση».

ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος που άμα το πέρας του αγιασμού σημείωσε ότι «Τείνει να γίνει έθιμο στη Λάρισα η «Ελευθερία» να γιορτάζει τα ονομαστήριά της όχι απλώς όπως ήταν το παλαιό με λουκουμάδες έξω από τα γραφεία, αλλά με μια έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο. Μία έκθεση που πάντα έχει κάτι το σημαντικό να αναδείξει, μία έκθεση που πάντα έχει να δώσει μία νέα πνοή υπενθυμίζοντας τα παλαιά στον τόπο αυτό, τον τόπο που δεν ξεχνά ούτε τις παραδόσεις ούτε τα έθιμά του, αλλά ξέρει να πορεύεται όχι μόνο με προοπτική το μέλλον αλλά και με γνώση και σεβασμό στο παρελθόν. Η φετινή έκθεση αφορά στον 18ο αιώνα και αφορά πολλά και ποικίλα τα οποία υπήρχαν στην πόλη κι εμείς δεν τα ξέραμε. Πολλά υπήρχαν σε μπαούλα κρυμμένα, πολλά ήταν φυλαγμένα σε ντουλάπια και συρτάρια, και βγήκαν προθύμως για να προσφερθούν έτσι ώστε να αναδειχθούν εδώ ως εκθέματα και να τα θαυμάσουμε όλοι. Ευχαριστούμε την «Ελευθερία» γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, ευχαριστούμε πολύ το Λαογραφικό Μουσείο, τον πυλώνα αυτό του πολιτισμού της πόλης μας, σε μια συνάντηση θεσμών, γιατί πλέον κανείς δεν θεωρεί την «Ε» απλώς μια ιδιωτική επιχείρηση, είναι η «Ελευθερία» μας ένας θεσμός της πόλης αλλά της Θεσσαλίας όλης.
Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης κ. Γιώργος Βούτσινος στον χαιρετισμό σου σημείωσε ότι «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Κυρίως αισθάνομαι την τιμή να είμαι ανάμεσα στους συντελεστές αυτής της μεγάλης πόλης της Θεσσαλίας. Η «Ελευθερία» από τη μία, η ιστορική εφημερίδα που τόσα έχει προσφέρει στην πολιτική, την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, και από την άλλη το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας που τόσα έχει προσφέρει στην πολιτιστική ζωή της πόλης και τρίτος, ο κυριότερος συντελεστής, η Εκκλησία της Λάρισας που προσέφερε τα κειμήλιά της και τα οποία μας οδηγούν διαρκώς στη ζωή μας».

Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ
Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης που τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «Ολα όσα εκτίθενται και εκπέμπουν αυτή τη θρησκευτικότητα και που είναι απόδειξη αυτής της πορείας του ίδιου του έθνους μας και της ελληνορθόδοξης πίστης έχουν ένα άλλο καθοριστικό στοιχείο: Είναι κομμάτι του πολιτισμού μας και νομίζω ότι η έκθεση αυτή αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο έχει.
Εισπράττουμε -εγώ από τη θεσμική θέση που υπηρετώ- ένα άνοιγμα της Μητρόπολής μας στην κοινωνία της πόλης, το οποίο αποτελεί τομή στα εκκλησιαστικά πράγματα της πόλης. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν τις προσπάθειες του Δήμου Λαρισαίων, του Λαογραφικού Μουσείου, των πολιτιστικών υποδομών -φυσικά και την «Ε»- και μέσα από την πορεία αυτή να διαμορφώνουμε ένα διαφορετικό πολιτιστικό γίγνεσθαι στην πόλη.
Από την μεριά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Λιούπας, τόνισε «Σε μια Ελλάδα που την τελευταία δεκαετία έχει γνωρίσει τεράστιες μεταβολές στο χώρο του Τύπου, η «Ελευθερία» παραμένει μια από τις ελάχιστες εφημερίδες που συνεχίζουν αταλάντευτα την πορεία τους. …Η κατάσταση είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον επαρχιακό Τύπο και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.
Αγαπητοί φίλοι της «Ελευθερίας», είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πολίτες της κοινωνίας μας, φωνές σαν τη δική σας να παραμείνουν δυνατές, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν για την κοινωνία, τη δημοκρατία αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών, μια πραγματική ασπίδα».
ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας από την πλευρά του σημείωσε ότι «Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας επί σαράντα έξι χρόνια διασώζει, ερευνά, προβάλλει τον νεότερο παραδοσιακό και αστικό πολιτισμό της Θεσσαλίας, με απτές σύγχρονες δυναμικές επιστήμης, έρευνας, εκπαίδευσης. …Επιτελεί λοιπόν πολλαπλούς ρόλους και φέρει εις πέρας διαφορετικούς σκοπούς. Αλλά και ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι μόνο πνευματικός, θρησκευτικός, αλλά και κοινωνικός και πολιτιστικός. Παρ’ ότι η αποστολή της είναι η σωτηρία των ψυχών, η παρέμβασή της στον εδώ υλικό κόσμο είναι σημαντική: όταν χρειάστηκε πολέμησε τους εχθρούς της πατρίδας, έμαθε γράμματα σε μικρούς και μεγάλους, βοήθησε τον πάσχοντα, τον φτωχό, τον κατατρεγμένο, ενώ στενή είναι η σχέση της με τον πολιτισμό. Δημιουργεί πολιτισμό και προάγει τον πολιτισμό».
Ακολούθως ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος τόνισε «Ολοι οι εργαζόμενοι στην «Ε» θεωρούμε πρώτα καθήκον -και μετά «δουλειά» μας- να παραδίδουμε ένα φύλλο πλούσιο, με έμφαση στις τοπικές ειδήσεις και γεγονότα, από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, δίνοντας ταυτόχρονα σφαιρική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο, διαθέτοντας παράλληλα τους φιλόξενους χώρους του στους αναγνώστες και τους εκπροσώπους φορέων που θέλουν να πουν τη γνώμη τους, να προβάλλουν το αίτημα και το παράπονό τους, να παρουσιάσουν τη δουλειά και την ιδέα τους, να κρίνουν, να διαμαρτυρηθούν ή να επιβραβεύσουν. Πάντα όμως με ευπρέπεια και αμεροληψία, ακόμη κι αν πρόκειται για φωνές μειοψηφικές ή μεμονωμένες. …Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ήταν και είναι πάντα αφοσιωμένη –«με την ευθύνη του πρώτου», όπως γράφει στην προμετωπίδα της- στην έγκυρη δημοσιογραφία και την πραγματική ενημέρωση. Εχει βαθιά συναίσθηση του ρόλου και του ειδικού της βάρους στην τοπική κοινωνία και μοχθεί καθημερινά να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Και αυτή την ευθύνη και τον ρόλο, τα αγαπά. Μελετώντας προσεκτικά και προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά της για το μέλλον, στο καινούργιο τοπίο της έντυπης και οπτικοακουστικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας , χωρίς παρέκκλιση από τις αρχές που πορεύεται ως τώρα. Τα… πρώτα 97 χρόνια της, είναι το πολυτιμότερο εφόδιο και η καλύτερη εγγύηση για ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον».
Η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού -που είχε και τον ρόλο της συντονίστριας- στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι «Η Εκκλησία, επίσης, ως αξία-θεσμός αλλά και ως τόπος λατρείας αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές που συντελέστηκαν κατά καιρούς στη ζωή του ανθρώπου σε εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο. …Αυτή ακριβώς την αλλαγή αντανακλούν και τα αντικείμενα της έκθεσης «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή λατρεία, 18ος-20ός αι» , που βγήκαν για πρώτη φορά στο φως από τα κειμηλιοφυλάκια των ιερών ναών και μπήκαν στις προθήκες ενός Μουσείου με στόχο να αναδείξουν τον σπουδαίο ρόλο της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας στο πλαίσιο της ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας αλλά και πέρα από αυτήν, στο πεδίο της ανάγνωσης και ερμηνείας του παρελθόντος».
Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Εύη Παπαχατζοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα, τα εγκαίνια της έκθεσης «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία 18ος -20ός αιώνας» - έκφραση ουσιαστικά της σύζευξης Πίστης και Τέχνης, και η σύμπραξη του Δήμου Λαρισαίων, της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αποτελεί απόλυτη δικαίωση των κόπων, ευλογία της τεράστιας προσφοράς των Ιδρυτών του Μουσείου, Γιώργου και Λένας Γουργιώτη».
*Στο τέλος της εκδήλωσης και πριν την ξενάγηση στην έκθεση, χορευτικά σύνολα πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας έκλεψαν την παράσταση με το θέαμα που προσέφεραν, «αναγκάζοντας» τους παρευρεθέντες να ξεσπάσουν σε θερμά χειροκροτήματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» Δανάη Γ. Δημητρακοπούλου, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι μητροπολίτες: Δημητριάδος Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος και Ελασσώνος Χαρίτων, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωρίς Μαγρίζος, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Ντίνος Κόκκινος, οι πρόεδροι του Δικηγορικού, Ιατρικού, Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Κων. Φλώρος, ο αρχηγός ΤΑ Δημ. Μπουρολιάς, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας Αστ. Μαντζιώκας, ο διοικητής της ΠΥΛ Ζήσης Μπρούζας, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Στ. Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης, δήμαρχοι, αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, επιχειρηματικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass