Σε μία διαδικασία επιλογής, δυστυχώς ένας μόνο επιλέγεται...

Ν. ΝΤΙΤΟΡΑΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2019 15:34

"Θεωρώ πως είναι λυπηρό μία θεσμική διαδικασία επιλογής Διοικητή δημόσιου οργανισμού, η οποία στηρίχθηκε σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε κομματικές προτιμήσεις, έτυχε τέτοιας πολεμικής, ακόμα και από άτομα που πήραν μέρος στη διαδικασία" τονίζει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Νίκος Ντίτορας και με αφορμή (και) την τελευταία επιστολή του προκατόχου του κ. Τσέλιγκα, στέλνει το δικό του μήνυμα "Σε μία διαδικασία επιλογής, δυστυχώς ένας μόνο επιλέγεται και οι υπόλοιποι έπονται".

Σε απαντητική του επιστολή ο κ. Ντίτορας αναφέρει τα εξής:

«Κ. Διευθυντά,

Επειδή τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα σας άρθρα, σχόλια και επιστολές που αναφέρονται στο πρόσωπό μου καθώς και σε ενέργειές μου, θα ήθελα να μου δοθεί το δικαίωμα να παραθέσω κάποια στοιχεία, προκειμένου οι αναγνώστες σας να μπορούν να ενημερωθούν πληρέστερα για τα δημοσιευθέντα.

Καταρχάς, η διαδικασία επιλογής των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας βασιζόταν στη μοριοδότηση αντικειμενικών στοιχείων που προέκυπταν από τους φακέλους των υποψηφίων, όπως τίτλοι σπουδών, επαγγελματική εμπειρία, εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, δημοσιεύσεις, γνώση ξένων γλωσσών κ.α. καθώς και στη μοριοδότηση συνέντευξης ενώπιον ειδικού συλλογικού οργάνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία διενεργήθηκε μέσω του Α.Σ.Ε.Π με την 1ΣΑΔ/2015 σχετική προκήρυξη. Συνεπώς, οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν ορίστηκαν από κάποιον Υπουργό ή από την Κυβέρνηση. Υπήρξε θεσμική διαδικασία επιλογής και όχι ορισμού, την οποία μπορεί οποιοσδήποτε να βρει στους σχετικούς νόμους και την προκήρυξη των θέσεων.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των μορίων, είναι αλήθεια ότι δεν έγιναν δημοσίως γνωστά από τον Φορέα Επιλογής τα αναλυτικά στοιχεία (δηλ. τα μόρια) των υποψηφίων για τη θέση. Για μένα αυτό αποτελεί παράλειψη ή εν πάση περιπτώσει αστοχία εκ μέρους του αρμόδιου για την επιλογή Φορέα. Παρόλα αυτά, εγώ με αίτησή μου ζήτησα και πήρα την αναλυτική μοριοδότηση όλων των υποψηφίων. Υποθέτω ότι το ίδιο θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε εκ των συνυποψηφίων μου. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, προσωπικά θα μου ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη, καθώς θα αποδεικνυόταν ότι οι διαφορές στις βαθμολογίες των συνεντεύξεων είναι μικρές, με αποτέλεσμα η τελική κατάταξη να βασίζεται κατά κύριο λόγο στα αντικειμενικά στοιχεία των φακέλων, ενώ ειδικότερα η βαθμολογία των αντικειμενικών προσόντων μου υπερβαίνει αυτή των συνυποψηφίων μου, έτσι ώστε η μοριοδότηση της συνέντευξής μου δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην τελική επιλογή.

Είναι ευνόητο ελπίζω ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν προσπάθεια «απολογίας» από την πλευρά μου, για το γεγονός ότι βγήκα πρώτος σε μία θεσμική διαδικασία επιλογής. Εξάλλου δεν χρειάζεται να αποδείξω κάτι σε οποιονδήποτε, καθώς από το δημοσιευμένο βιογραφικό μου προκύπτουν πολλά από τα στοιχεία για τα οποία έλαβα μόρια στη διαδικασία επιλογής μου (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, μεταδιδακτορικές σπουδές, μελέτες, δημοσιεύσεις, διοικητική εμπειρία κ.α.). Αναρωτιέμαι αν όλοι οι διαμαρτυρόμενοι συνυποψήφιοί μου έχουν αντίστοιχα προσόντα.

Πέραν αυτών, είναι αυτονόητο δικαίωμα του κάθε πολίτη σε μία δημοκρατική κοινωνία να κρίνει και να κατακρίνει το οτιδήποτε, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση μία διαδικασία επιλογής. Μία καλόπιστη κριτική μπορεί να οδηγήσει εξάλλου σε βελτιώσεις της διαδικασίας στο μέλλον. Δεν καταλαβαίνω όμως, πώς αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα μπορεί να οδηγεί στη διατύπωση δημόσιων κρίσεων σαν αυτές να είναι γεγονότα, χωρίς την παράθεση των αντίστοιχων στοιχείων και στη συνακόλουθη υποτίμηση της αξιοσύνης και της μείωσης της αξιοπρέπειας άλλων πολιτών. Κατά τα λοιπά, νομικές ενέργειές μου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μου, κρίνω ότι είναι αρμοδιότητα των αρχών του κράτους και όχι δημόσιου διαλόγου.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι υπάρχει δικαστική απόφαση, μετά από σχετική προσφυγή μου, που κρίνει ότι τη θέση του Γενικού Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας θα έπρεπε να έχω καταλάβει εγώ, και όχι ο ορισθείς από την τότε Γενική Γραμματέα κ. Γερακούδη ο εκ των επιστολογράφων της εφημερίδας κ. Τσέλιγκας. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, υπό το φως των διαμαρτυριών του τελευταίου για τη θεσμική, μέσω του Α.Σ.Ε.Π., διαδικασία επιλογής Συντονιστών. Όμως, δεν θα προβώ στη δημοσιοποίηση λεπτομερειών, καθώς ποτέ δεν χρησιμοποίησα τον Τύπο ως πεδίο ανάδειξης προσωπικών παραπόνων, ή επίλυσης προσωπικών διαφορών. Επιλέγω να χρησιμοποιώ για τη διευθέτηση διαφορών μου με πολίτες ή τον Τύπο νόμιμες δικαστικές οδούς, όπως κάθε νομοταγής και αξιοπρεπής πολίτης.

Κλείνοντας, θεωρώ πως είναι λυπηρό μία θεσμική διαδικασία επιλογής Διοικητή δημόσιου οργανισμού, η οποία στηρίχθηκε σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε κομματικές προτιμήσεις, έτυχε τέτοιας πολεμικής, ακόμα και από άτομα που πήραν μέρος στη διαδικασία. Σε μία διαδικασία επιλογής, δυστυχώς ένας μόνο επιλέγεται και οι υπόλοιποι έπονται. Οι χαρακτηρισμοί «τσίρκο», «θίασος» κ.λ.π. που έχουν χρησιμοποιηθεί, το μόνο που καταφέρνουν να πετύχουν είναι η παγίωση της άποψης ότι «στην Ελλάδα δεν είναι δυνατό να αλλάξει ποτέ τίποτα». Κάτι που ελπίζω ότι δεν ισχύει καθόλου.

Με εκτίμηση,

Νικόλαος Ντίτορας

Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass