Καινοτομία και επιχειρηματικότητα να «μπουν» στο ελληνικό σχολείο

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ» ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2020 22:30

Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με την επιχειρηματική εκπαίδευση και το σχολείο αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, που έγινε με πρωτοβουλία του Λαρισαίου Χαδούλη Ρίζου-Θεόδωρου, υπεύθυνου Νεανικής Επιχειρηματικότητας

και Καταπολέμησης της ανεργίας στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ, στο Επιμελητήριο και είχε ως θέμα «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα από το σχολείο».
Στην εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο της γαλάζιας καμπάνιας «Το Σχολείο που θες», μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης, Κώστας Δέρβος, ο οποίος ανέφερε πως «από την επανίδρυσή της, η ΟΝΝΕΔ έχει θέσει την επιχειρηματικότητα πολύ ψηλά στην ατζέντα, όπως και τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στην πατρίδα μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν πολύ χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τόσο της επιχειρηματικότητας, όσο και της Καινοτομίας, με αποτέλεσμα στους χώρους της νεολαίας να κυριαρχεί το φαινόμενο της μετανάστευσης (brain drain). Με τη σημερινή αξιόλογη εκδήλωση θα παρουσιάσουμε στους νέους όλα όσα πρέπει να ξέρουν για τις start up επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το φιλικό κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση της ΝΔ για επενδύσεις στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Λαρισαίος τ. περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος μίλησε από την οπτική γωνία ενός ανθρώπου που έχει ασκήσει διοίκηση στην εκπαίδευση και πρότεινε λύσεις για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Η αν. οργανωτική συντονίστρια ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, Ελένη Ξυνοπούλου υποστήριξε πως «δεν αρκεί να έχουμε μονάχα ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα και μια καινοτόμο αγορά εργασίας, αλλά χρειαζόμαστε τη διασύνδεση και των δύο για να προχωρήσουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, στο σύγχρονο σχολείο, μπορεί να συμβάλει και η συστηματική καλλιέργεια του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, η πρακτική άσκηση των μαθητών και η διά βίου μάθηση, αν θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά εργασίας».
Ο ιδιοκτήτης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Ηρακλής Γερογιώκας, αφού αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη αποδαιμονοποίησης οτιδήποτε ιδιωτικού στην εκπαίδευση, υπερασπιζόμενος και το νομοσχέδιο για τα κολλέγια, ανέπτυξε τη συμβολή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που αυτή προσδίδει, ενώ έκανε μια αναφορά στη διδασκαλία των οικονομικών στα δημόσια σχολεία της Μ. Βρετανίας.
Μέσω skype έκαναν παρεμβάσεις, η Ιφιγένεια Μανίτσα (ερευνήτρια και αν. λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου) και ο Μιχάλης Τζάνης (TASIS England MS STEM Coordinator), οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης και πλέον διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Η κ. Μανίτσα τόνισε πως «τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά προς την κατεύθυνση της ισότιμης μεταχείρισης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και πρόσθεσε πως «η επιχειρηματική εκπαίδευση μπορεί να δώσει λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Μιχ. Τζάνης μίλησε υπό το πρίσμα του STEM Coordinator και για την αξία της διεπιστημονικής προσέγγισης της εκπαίδευσης και το τι συμβαίνει στο σχολείο, στο οποίο διδάσκει.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ χαιρέτησε και ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μαμουλής.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass