Δεν αρκούν πόροι και υποδομές, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 9:07 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιαν 2020 9:13

«Η κρίση μάς έμαθε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα έργα υποδομής από μόνα τους δεν είναι αρκετά να δημιουργήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη αν το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα και οι νοοτροπίες δεν συνοδεύουν αυτή την πολιτική αλλαγή. Τώρα μπαίνουμε

στο κρίσιμο στάδιο όπου πρέπει να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές που μας επέβαλε η κρίση και να κάνουμε πράξη όσα αποφασίσαμε τη δύσκολη δεκαετία που αφήνουμε πίσω μας» τόνισε χθες βράδυ από τη Λάρισα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στην κατάμεστη - από εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, αιρετών, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και φορέων της Θεσσαλίας – αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Divani», ο κ. Σχοινάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «μετάβασης προς μια πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη», όπως τη χαρακτήρισε, με αφορμή και τη νέα επταετή προγραμματική περίοδο.
Το 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εφημερίδα «Ελευθερία» υλοποιείται στο πλαίσιο της διάκρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2019», ενώ η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών έγινε χθες το απόγευμα με αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας την ανάγκη σύμπραξης όλων των φορέων της περιοχής.
«ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»
«Η νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας πρέπει να έχει ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά και να αφορά όλους. Η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης και πρέπει να πετύχει ένα πολιτικό, οικονομικό, αλλά και θεσμικό άλμα προς τα εμπρός, χωρίς να αφήσει κανέναν πολίτη πίσω» τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Για να αναφερθεί αναλυτικά στις θεματικές ενότητες, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη μάχη με τον χρόνο, στη νομοθεσία, στην ισότητα στις ευκαιρίες και όχι στο εισόδημα, στην κρατική δουλοκτησία, στην περιφερειακή διακυβέρνηση, στη βιολογική αφύπνιση, στην «green deal και smart Europe» με αφορμή και την κλιματική αλλαγή, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε πως ως Περιφέρεια Θεσσαλίας «είμαστε μπροστά σε κάθε πρόκληση για αυτό και σχεδιάζουμε μεγάλα ανθρώπινα έργα. Με συνεννόηση, σύνεση, συνεργασία, συνέργεια, ομοψυχία.
Σκεπτόμαστε καινοτόμα, είμαστε προετοιμασμένοι να ηγηθούμε και να αποφασίσουμε και παίρνουμε λελογισμένα ρίσκα. Δρομολογούμε εμβληματικά έργα: τη μερική μεταφορά νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο, το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στον Βόλο και την Όαση Απασχόλησης Νέων στη Γεωργική Σχολή, το Πλανητάριο στη Λάρισα, το Ποδηλατοδρόμιο στον Βόλο, την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου.
Ολοκληρώσαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε 4.900 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,1 δισ. ευρώ. Είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε 27 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Η πρόοδος του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία είναι αδιαμφισβήτητη, με την εξειδίκευση, στο τέλος του 2019, να φτάνει σε ποσοστό 137% (579 εκατ. ευρώ), την έκδοση προσκλήσεων στο 165% (698 εκατ. ευρώ), τις εντάξεις να ξεπερνούν το 109% (460 εκατ. ευρώ) και τις συμβασιοποιήσεις στο 42,5% (180 εκατ. ευρώ). Υλοποιούμε νέο Πρόγραμμα που δημιουργεί θέσεις εργασίας, σέβεται την κοινωνία και τις ανάγκες της. Και στηρίζουμε όλους τους φορείς υλοποίησης, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών αλλά κυρίως επειδή δεν έχουν το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό».
Για να καταλήξει λέγοντας πως «εμείς, στη Θεσσαλία ανήκουμε σ’ αυτούς που θέλουμε λύσεις. Βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές. Θέλουμε μια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα. Με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Με ανάπτυξη στην οποία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως μέρισμα».
«ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία», Δανάη Δημητρακοπούλου, απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε πως «αυτό το συνέδριο οργανώθηκε με αφορμή το Βραβείο «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2019», που κέρδισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και επιχειρεί να προσεγγίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ένα δίκτυο θεματικών όπως η ενίσχυση της οικονομίας, της καινοτομίας, της επιστήμης, της απασχόλησης, της κοινωνικής προόδου αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε τις διεθνείς τάσεις του επενδυτικού κεφαλαίου και των σύγχρονων μορφών παραγωγής, όπως βέβαια και των προκλήσεων που υπάρχουν για όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και είναι ανάγκη να μεταφράσουμε αυτή τη γνώση σε ένα βιώσιμο στρατηγικό πλάνο για να γίνει η Περιφέρεια ελκυστική, ανταγωνιστική και εξωστρεφής για τους πολίτες αλλά και την ελληνική οικονομία. Η εφημερίδα μας, η «Ελευθερία», τιμώντας την πορεία του παππού μου, Τάκη Δημητρακόπουλου, και με τα 97 χρόνια ιστορίας της, δεν μπορεί παρά να είναι παρούσα στην επίτευξη αυτού του σκοπού.
Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που έγινε πέρυσι από τους ίδιους διοργανωτές, ελήφθησαν αποφάσεις και λύθηκαν προβλήματα. Αυτό βάζει τον πήχη ψηλά για φέτος. Πέρυσι καταφέραμε να φέρουμε κοντά προβλήματα και επιχειρηματίες με τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις και δίνουν λύσεις. Και πολλές από αυτές δόθηκαν.
Κόμματα, οργανώσεις, επιστήμονες, τεχνοκράτες και επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μας έχουν μόνιμους και σταθερούς συμπαραστάτες, στις προσπάθειές τους για προώθηση και επίλυση των ζητημάτων που θα αναδείξει το συνέδριό μας.
Η διαχρονικά σταθερή προσήλωσή μας στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχή έκβαση και αυτής μας της προσπάθειας. Θα ήθελα ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, και το επιτελείο του για τη συνδιοργάνωση αλλά και όλο το προσωπικό της εφημερίδας. Τέλος, και πάνω από όλους, να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μας, που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Η ευθύνη μας απέναντί τους, η «ευθύνη του πρώτου», δεν είναι τυχαία. Και εμείς αυτή την ευθύνη την αγαπάμε».
«ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας ο οποίος απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων πως «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης από την πρώτη μέρα της εκλογής της, είναι η μεταβολή του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της στρατηγικής είναι η μείωση της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης των τελευταίων, που επιβράδυνε την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Αυτή η πολιτική μείωσης των φόρων υλοποιείται σταδιακά από την κυβέρνηση, και δημιουργεί τους όρους για μια διατηρήσιμη, ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη, που παράγει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Όμως, οι δυναμικές μεταρρυθμίσεις που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσουν τη δυναμική τους, καθώς οι διαρθρωτικές αδυναμίες εξακολουθούν να αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».
Για να προσθέσει πως «στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να μετατρέψει όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Και έθεσε ξεκάθαρες προτεραιότητες που αποτελούν πυξίδα για ολόκληρη την κυβέρνηση: Πρώτον, τη μόχλευση πόρων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, προσανατολισμένες στην καινοτομία, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας.
Δεύτερον, την ανάπτυξη σύγχρονων δράσεων για ανάπτυξη, με πράσινο, φιλικό προς το περιβάλλον αποτύπωμα. Σε αυτές τις δράσεις, περιλαμβάνονται τομείς οικονομικής δραστηριότητας, που συνδέονται άμεσα με τον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλίας, καθώς έχει στο επίκεντρό της την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, και τη διαχείριση των υδάτων.
Τρίτον, την απροκατάληπτη, επιτέλους, σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση. Μια στρατηγική επιλογή στην οποία το δυναμικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την ισόρροπη ανάπτυξη στους 4 νομούς της Περιφέρειάς μας.
Τέταρτον, την απόδοση περισσότερων πόρων και περισσότερων αρμοδιοτήτων στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Με την πρωτοβουλία της «Ελευθερίας», η Θεσσαλία συγκροτεί μια πλατιά συμμαχία και σχεδιάζει το δικό της σταθερό μοντέλο ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες» κατέληξε ο κ. Τσιάρας.
«ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ έκανε εκτενή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση της επόμενης ημέρας με αφορμή και τη νέα προγραμματική περίοδο, σημειώνοντας μάλιστα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητηθεί το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Κάνοντας λόγο για τις «τέσσερις προτεραιότητες» της νέας προγραμματικής περιόδου, «του νέου ΕΣΠΑ» ο κ. Σχοινάς σημείωσε την ανάγκη «ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του επιχειρηματικού και του επενδυτικού κλίματος με τομές στη φορολογία, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, την απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την τάξη στην αγορά ενέργειας».
«Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία και εντιμότητα. Τρίτον, την εξομάλυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τέλος, η τελευταία προτεραιότητα θα πρέπει να αφορά στους νέους». Νωρίτερα ο κ. Σχοινάς έκανε αναφορά στην ιστορική κληρονομιά της Θεσσαλίας, η οποία μπορεί να «αποτελέσει τη βάση για να χτίσουμε τον δρόμο της ανασυγκρότησης».
Αναφερόμενος στη διάκριση της Περιφέρειας τόνισε πως «στην περίπτωση της Θεσσαλίας, η Περιφέρεια όλη είναι ένα συνολικό υπόδειγμα αριστείας και επιτυχίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η περιοχή αναδείχθηκε η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Επιχειρηματικότητας το 2019».
Αναφερόμενος επίσης στη νέα ΚΑΠ, τόνισε πως «μιλώντας από τον εθνικό σιτοβολώνα, την περιοχή που ταΐζει όλη τη χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να συνεχισθεί η κοινοτική στήριξη με κονδύλια με έμφαση όμως στην εξωστρέφεια, τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την ποιότητα και την καινοτομία. Το μεγάλο στοίχημα για τη θεσσαλική γεωργία είναι η ελληνική άνοιξη της ποιότητας να ξεκινήσει από εδώ.
Πιστεύω ότι η Θεσσαλία μπορεί να είναι η νέα Κρήτη στον αγροδιατροφικό τομέα, να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο της ποιοτικής γεωργίας, των τροφίμων με ιδιαίτερη ευρωπαϊκή σήμανση ποιότητας, την έρευνα και καινοτομία και τις νέες πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα».
Ο κ. Σχοινάς έκανε περιληπτική αναφορά στα έργα της τρέχουσας περιόδου (Κάρλα, Τέμπη, Ε65 κ.α.) για να εστιάσει ωστόσο στην επόμενη ημέρα λέγοντας ότι «στην Ευρώπη ανοίγει ένα νέος πολιτικός κύκλος τον οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε με μια λέξη ως τον ευρωπαϊκό κύκλο της μετάβασης. Είναι η μετάβαση προς μια πράσινη Ευρώπη, είναι η μετάβαση προς μια ψηφιακή Ευρώπη και είναι η μετάβαση προς συνεκτικές και ανθεκτικές κοινωνίες που ξέρουν να προστατεύουν τους πολίτες τους αλλά και να τους ανοίγουν δρόμους και ευκαιρίες.
Αυτή η πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να παρακολουθήσουμε από κάποια απόσταση, δεν είναι ένα έργο που θα παιχθεί ερήμην μας και πρέπει να το δούμε στις οθόνες μας. Μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στη μετάβαση, σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα, μπορούμε και ξέρουμε να πρωταγωνιστήσουμε στην προσαρμογή των κοινωνικών και οικονομικών δομών μας με νέες ψηφιακές δεξιότητες και καινοτομικό ανταγωνισμό. Η Ελλάδα όπως και η Θεσσαλία μπορεί και είναι ρεαλιστικό να γίνουν πράσινοι πρωταθλητές στην εποχή που έρχεται» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε..
Η τελετή έναρξης, που συντόνιζε η δημοσιογράφος Χαρίκλεια Βλαχάκη, ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του κ. Σχοινά, με αφορμή «την πολύτιμη συμβολή του στη λύση του χρηματοοικονομικού προβλήματος της Ελλάδας το 2015» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Στην τελετή παρευρέθηκαν η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, οι υφυπουργοί, Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, γενικοί γραμματείς Υπουργείων, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, μέλη ΔΕΠ καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass