Στα καθήκοντά τους από σήμερα οι συμβολαιογράφοι

Ανέστειλαν την αποχή τους - Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων και επανέρχονται οι πλειστηριασμοί

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2020 19:00
Από τη χθεσινή συνέλευση των μελών του συλλόγου στα γραφεία τους στη Λάρισα Από τη χθεσινή συνέλευση των μελών του συλλόγου στα γραφεία τους στη Λάρισα

Στα καθήκοντά τους επιστρέφουν από σήμερα οι συμβολαιογράφοι της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα μετά τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις του Υπ. Οικονομικών αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους κατά τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.

Η απόφαση της αναστολής που ελήφθη χθες κατά τη διάρκειά της γενικής συνέλευσης των μελών του συλλόγου ήταν αναμενόμενη, καθώς κάποια από τα βασικά τους αιτήματα ικανοποιήθηκαν, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει η πολιτική βούληση να βρεθεί στο επόμενο διάστημα λύση. Διάστημα στο όποιο όπως ξεκάθαρα άφησαν να εννοηθεί πως θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση…

 Θυμίζουμε πως οι συμβολαιογράφοι από την αρχή του έτους απείχαν από τα καθήκοντά τους αντιδρώντας στις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβίβαζαν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τους απειλούσε με βαριά πρόστιμα. Ειδικότερα, ενώ αποδέχονταν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, ωστόσο διαφωνούσαν στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου. Η πολυήμερη αποχή των συμβολαιογράφων έχει βραχυκυκλώσει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονταν στον "αέρα", αγοραπωλησίες είχαν "παγώσει", προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών χάνονταν, ενώ οι φορολογούμενοι έβλεπαν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια. Εξαιτίας της αποχής μάλιστα σταμάτησε να χτυπά και το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών, οι οποίοι το 2019 κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου «κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της 26ης Ιανουαρίου 2020 των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι Νομοί Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κοζάνης και Γρεβενών, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Ύστερα από την ψήφιση του Ν. 4652/2020 και την αναστολή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του Ν. 4646/2019, οι Συμβολαιογράφοι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας αναστέλλουν επ’ αόριστον την εξαγγελθείσα από 1.1.2020 και στη συνέχεια από 12.01.2020 αποχή από τα καθήκοντά τους, μέχρι να ληφθεί εκ νέου απόφαση, διά των νομίμων Οργάνων τους.

2) Αναμένουν από την Πολιτεία να ανταποκριθεί θετικά στα δίκαια αιτήματα των Συμβολαιογράφων, όπως αυτά διατυπώθηκαν με τις μέχρι σήμερα Γενικές Συνελεύσεις των κατά τόπους Συλλόγων.

3) Χαιρετίζουν την έντιμη και αγωνιστική συμπεριφορά των μελών του Συλλόγου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τελούν σε διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια φαλκίδευσης των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και συμβολαιογράφων στα εξής σημεία:

* Ο συμβολαιογράφος, με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ταύτιση των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου με αυτά που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο.

* Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στον συμβολαιογράφο εφόσον δεν υπάρχει ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα αλλάξει η έννοια της φορολογικής ταυτότητας ακινήτου.

* Οι υπεύθυνες δηλώσεις για τον χρόνο απόκτησης ακινήτου και υποχρέωσης δήλωσης αυτού στον ΕΝΦΙΑ θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη στιγμή που το περιεχόμενό τους προκύπτει από το συμβολαιογραφικό έγγραφο.

* Η υποχρέωση αποστολής του συμβολαίου εντός δεκαπέντε ημερών προς τη φορολογική αρχή, που προβλέπει ο νέος νόμος, θα μετατεθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.

* Στο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται και υλοποιείται η εισαγωγή των Τιμών Ζωνών, όπως αυτές απεικονίζονται στο σχετικό έντυπο Ε9, τις οποίες και ο συμβολαιογράφος ελέγχει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και φροντίζει να ταυτίζονται με την περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο που συντάσσει.

* Ουδεμία εμπλοκή φέρει ο συμβολαιογράφος σε σχέση με τη χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, καθώς και στην τελευταία επίδειξη της εφαρμογής έχει ήδη υλοποιηθεί η απεμπλοκή του από οποιαδήποτε «κρίση» και ευθύνη, τα δε απαιτούμενα στοιχεία τα ελέγχει η διοίκηση και οποιοδήποτε συμπληρωματικό ζητηθεί «προσκομίζεται» από τον φορολογούμενο.

* Πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε συμβολαιογραφικού συλλόγου σεμινάρια για τη χρήση της εφαρμογής, θα υπάρξει έντυπος οδηγός χρήσης καθώς και ηλεκτρονικά μέσα αυτοματοποιημένης επίδειξης παραδειγμάτων. Εχει επίσης συμφωνηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία και η βελτίωση της εφαρμογής με σχόλια και παρατηρήσεις των συμβολαιογράφων.

* Αίρεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 η επιβολή προστίμου 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Επιπλέον, αναστέλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 το νέο καθεστώς για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών που προβλέπει την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους συμβολαιογράφους.

ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ

Μετά το πέρας της συνέλευσης οι συμβολαιογράφοι έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους με τη διοίκηση του συλλόγου να εύχεται στα μέλη και τις οικογένειές τους καλή και δημιουργική χρονιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass