«1800»: Ενα κόμικ εγχώριο… γουέστερν

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΑΜΠΑΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2020 21:20

Εκδήλωση παρουσίασης του τρίτου τεύχους του κόμικ «1800» -με τίτλο «Αγία Μαύρα»- του βραβευμένου Λαρισαίου Θανάση Καραμπάλιου, αλλά και… αποτίμησης του μέχρι τώρα έργου του πραγματοποιήθηκε χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Το «1800» εξιστορεί τις περιπέτειες της οικογένειας του Δήμου Καραμάνου από την Κλεισούρα Ελασσόνας κατά τα προεπαναστατικά χρόνια και παράλληλα ρίχνει φως σε άγνωστα εν πολλοίς γεγονότα της εποχής αυτής. Για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Γιάννης Κουκουλάς, που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «…η ιστορία του Καραμπάλιου είναι εντυπωσιακή, καθώς φωτίζει λεπτομέρειες της περιόδου, μικρές και μεγάλες, με την τεκμηρίωση και την ακρίβειά της. Από τις φουστανέλες και τα όπλα της εποχής μέχρι τις επιπλώσεις των σπιτιών και την αρχιτεκτονική των κτιρίων και από τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε οικογενειακό επίπεδο μέχρι την κοινωνική διάρθρωση, οι πληροφορίες που αποκομίζει ο αναγνώστης είναι μοναδικές. Ακόμα πιο σημαντική, όμως, είναι η ίδια η πλοκή, καθώς αφορά σε ένα εγχώριο «γουέστερν», μια ντόπια «αστυνομική περιπέτεια», αλλά χωρίς ένστολους κρατικούς υπαλλήλους, μια ιστορία καταδίωξης και εκδίκησης στις πλαγιές των ελληνικών βουνών. Και με πρωταγωνιστικά πρόσωπα που όλοι γνωρίζουμε για τη δράση τους κατά την Επανάσταση: Οδυσσέας Ανδρούτσος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αλή Πασάς, Νικοτσάρας είναι λίγοι μόνο από αυτούς που πριν παίξουν καθοριστικό ρόλο στην Ιστορία, έπαιξαν έναν διαφορετικό ρόλο στην αφιλόξενη και άγρια ορεινή ελληνική γη». Με τη σειρά τους η εικαστικός Ευτυχία Θάνου, ο ηθοποιός και δημιουργός κόμικς Θανάσης Πετρόπουλος και ο εκδότης της Jemma Press Λευτέρης Σταυριανός στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν το πόσο σημαντικό είναι να φωτίζονται πτυχές μιας άγνωστης εποχής και να δίνονται στους αναγνώστες με τρόπο εύληπτο και εξαιρετικά ακριβή. Στάθηκαν ακόμα στην τόλμη του δημιουργού να πραγματεύεται και να «χειρίζεται» θέματα που καίνε με τρόπο πραγματικά προοδευτικό και καθαρό από οποιαδήποτε αίσθηση ελληνικού μεγαλείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass