Ξεκίνησε η δίκη για την περιουσία της εύπορης μπαλαρίνας

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2020 22:30

Με καταθέσεις μαρτύρων αναβιώνει από χθες, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η υπόθεση της καθηγήτριας μπαλέτου, Μαριάννας – Ενριέττας Κοντούλη που εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς το 2002 - σε ηλικία 70 ετών – από την Αμαλιάπολη Μαγνησίας και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

Το Δικαστήριο εξετάζει το σκέλος της περιουσίας της εύπορης Βολιώτισσας που φαίνεται να μεταβιβάσθηκε με πλαστά πληρεξούσια, ενώ κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και απάτη είναι ένας πρώην κοινοτάρχης και νυν επιχειρηματίας, ένας γιατρός και ένας εργολάβος, οι οποίοι πρωτόδικα (σ.σ. τον Μάιο του 2018) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας είχαν καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης εννέα ετών ο πρώτος και επτά ετών οι άλλοι δύο, ενώ απαλλάχθηκαν των κατηγοριών τρεις ακόμη εμπλεκόμενοι στην ίδια υπόθεση, ένας δικηγόρος, ένας έμπορος και μια μεσίτρια.

Η μπαλαρίνα Μαριάννα – Ενριέττα Κοντούλη, η τύχη της οποίας αγνοείται εδώ και 18 χρόνια πλέον, διατηρούσε σχολή χορού στην Κηφισιά. Πριν χαθούν τα ίχνη της, το φθινόπωρο του 2002, είχε απομονωθεί από συγγενείς και φίλους έχοντας μετακομίσει στην Αμαλιάπολη, στο εξοχικό της, ενώ μερικά χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκαν «περίεργες» μεταβιβάσεις περιουσιακών της στοιχείων, με πλαστά πληρεξούσια.

Να σημειωθεί πως οι τρεις κατηγορούμενοι συμμετείχαν ως μέτοχοι σε μια ανώνυμη εταιρεία όπου, περιληπτικά, ο γιατρός ήταν εκείνος που θα διέθετε το κεφάλαιο για να γίνουν επενδύσεις σε ακίνητα, ο πρώην κοινοτάρχης ήταν εκείνος που ως γνώστης της περιοχής θα υποδείκνυε ακίνητα προς επένδυση και ο εργολάβος θα υλοποιούσε το έργο, ενώ το Δικαστήριο θα εξετάσει πώς εμπλέκονται οι τρεις κατηγορούμενοι στις «περίεργες» μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς περιουσιακά στοιχεία της μπαλαρίνας φέρεται να είχαν μεταβιβασθεί με πλαστά πληρεξούσια στην κατοχή άλλων προσώπων και σε χρονική περίοδο μεταγενέστερη της εξαφάνισης.

Η υπόθεση έλαβε τη δικαστική οδό όταν η ετεροθαλής αδερφή της μπαλαρίνας κατέθεσε την πρώτη αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου με αποτέλεσμα το 2008 να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα. Δέκα χρόνια μετά έγινε η πρώτη δίκη για τα θέματα της περιουσίας, δίκη που επαναλαμβάνεται από χθες σε δεύτερο βαθμό. Πρόσφατα έγιναν έρευνες για τον εντοπισμό του πτώματος της εξαφανισθείσης και μάλιστα στο πάτωμα εξωκλησιού στην επιχείρηση ενός εκ των κατηγορουμένων.

Έρευνες που απέβησαν άκαρπες τελικά, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει απαντηθεί το ερώτημα, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες εξαφανίσθηκε η 70χρονη μπαλαρίνα από το παραθαλάσσιο χωριό του Παγασητικού κόλπου, γνωστό και ως Μιτζέλα.

«ΠΛΑΣΤΑ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ»

Χωρίς να λείψει η ένταση μεταξύ μαρτύρων και συνηγόρων και με διαρκή την προσπάθεια της προέδρου του δικαστηρίου να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι κατά την ακροαματική διαδικασία, η δίκη ξεκίνησε χθες με την κατάθεση της ετεροθαλούς αδερφής της Μαριάννας – Ενριέττας Κοντούλη.

Η μάρτυρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εταιρεία και πως τα πληρεξούσια με τα οποία έγιναν οι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων όπως και της είσπραξης της σύνταξης ήταν πλαστά.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η κατάθεση του συζύγου της ετεροθαλούς αδελφής, ο οποίος επισήμανε πως «ψάχνουμε μια γυναίκα 17 χρόνια» επαναλαμβάνοντας πως η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων έγινε με πλαστά πληρεξούσια και συμβόλαια.

Η υπεράσπιση εστίασε στο γεγονός ότι η ετεροθαλής αδελφή και η Μαριάννα Κοντούλη είχαν να ειδωθούν από το 1997, όπως και στη σχέση με τον αδελφό της εξαφανισθείσης, ο οποίος είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη νοσηλεία της με την ετεροθαλή αδελφή να τονίζει νωρίτερα πως «είχε σώας τα φρένας».

Υπάλληλος ΚΕΠ κατέθεσε με αφορμή το γνήσιο της υπογραφής σε μια βεβαίωση, ενώ δικηγόρος περιέγραψε πως μαζί με τη Μαριάννα Κοντούλη απευθύνθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο της Σούρπης όπου διαπίστωσε πως «είχαν πωληθεί τα πάντα» και πως της είχε απομείνει «μόνο μια έκταση».

Η Μαριάννα Κοντούλη φέρεται ειπούσα στη δικηγόρο – μάρτυρα πως έκανε πληρεξούσιο σε έναν άνδρα, τον οποίο εμπιστεύθηκε με βάση και τα συναισθήματά της γι’ αυτόν και πως στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης της περιουσιακής κατάστασης, η μπαλαρίνα θα πήγαινε στον Αλμυρό για να λάβει έγγραφα, χωρίς ποτέ να επιστρέψει στο γραφείο της δικηγόρου που την ανέμενε.

Με την υπεράσπιση ενός εκ των κατηγορουμένων να αμφισβητεί την κατάθεση της μάρτυρος ως προς το σκέλος της μεταβίβασης όλης της περιουσίας, τα έτη 2002 ή 2003 που φαίνεται να έγινε η συνάντηση των δύο γυναικών, καθώς αριθμός ακινήτων έχει μεταβιβασθεί κάποια χρόνια αργότερα. Η δίκη διεκόπη χθες για να συνεχισθεί με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων στις 13 Φεβρουαρίου.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΩΜΑ

Να σημειωθεί πως η υπόθεση Κοντούλη ήρθε ξανά στην επικαιρότητα τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από ένορκη κατάθεση, σύμφωνα με την οποία το πτώμα της μπαλαρίνας είναι θαμμένο μέσα στο ξωκλήσι επιχείρησης ενός εκ των τριών κατηγορουμένων, στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας.

Έτσι, παρουσία του Ανακριτή και του Εισαγγελέα Βόλου και της ΕΛ.ΑΣ., άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ άρχισαν να σκάβουν στο πάτωμα, έρευνες που τελικά απέβησαν άκαρπες καθώς «ουδέν ανευρέθη». Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας ελήφθησαν προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά, οστά που βρέθηκαν σε οστεοφυλάκιο εντός του ναϊδρίου και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ανήκουν στον πατέρα του.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass