Ας μην ξεχνάμε το Αλτσχάιμερ

Εντυπωσιακή προσέλευση Λαρισαίων στη διπλή προβολή ταινίας για τη νόσο

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2020 15:26

«Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις στην κοινότητα για τόσο ευαίσθητα θέματα. Ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης και αφύπνισης» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας λίγο πριν αρχίσει η προβολή της ταινίας «Για θύμισέ μου», που ως θέμα της είχε τους φροντιστές ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ταινία που προβλήθηκε δύο φορές στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου και γέμισε ασφυκτικά ισάριθμες φορές, αποτελεί μια 100% εθελοντική και συλλογική δουλειά, με πάνω από 80 εθελοντές επαγγελματίες και μη από όλους τους κλάδους, την οποία αγκάλιασαν και πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Ζουγανέλης, Κώστας Αποστολάκης, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιώργος Χρανιώτης και άλλοι, τα έσοδα της εκδήλωσης δε, θα διατεθούν για τη δημιουργία του σπιτιού του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down «ο Κύκνος». Ο κ. Σάπκας στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Καταρχάς να συγχαρώ την κ. Έπη Μίχη Ζέγγου για τη διοργάνωση που αντανακλά την ευαισθησία της και το ενδιαφέρον της, όπως αυτό εκφράστηκε και μέσα από τα βιβλία της: «Ταξίδι στον κόσμο της άνοιας», «Το (πολύ ξεχωριστό) χρωμόσωμα 21» και «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ».

Επίσης, να συγχαρώ τον Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με σύνδρομο Down «Ο Κύκνος», για τον αγώνα που κάνει να φτιάξει το Σπίτι του.

Να ευχαριστήσω και την κ. Σβολιαντοπούλου για την ταινία που έκανε για το φορτίο των φροντιστών ανθρώπων που νοσούν είτε από Αλτσχάιμερ είτε από οποιαδήποτε άλλη ανίατη ασθένεια.

Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις στην κοινότητα για τόσο ευαίσθητα θέματα. Ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης και αφύπνισης.

Η αλήθεια είναι πως το φορτίο των φροντιστών είναι τεράστιο. Ο ρόλος τους πολύ σημαντικός, οι ευθύνες που επωμίζονται τεράστιες. Η καθημερινότητά τους Γολγοθάς, γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες που συχνά γίνονται ιδιαίτερα πιεστικές, ενώ το οικονομικό βάρος είναι πολλές φορές αβάσταχτο.

Τους φροντιστές ποιος θα τους βοηθήσει;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν δομές περίθαλψης που θα τους ξεκουράσουν, υπηρεσίες που θα τους εξυπηρετήσουν, ή άλλες ευκολίες που θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει η Πολιτεία και για τους νοσούντες και για τους φροντιστές. Επιπλέον, είναι αδυσώπητος και ο ψυχολογικός παράγοντας, να βλέπεις τον αγαπημένο σου να σβήνει και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα.

Έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε για να πετύχουμε τη στήριξη της οικογένειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και των φροντιστών του, κι ελπίζω, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, να επιταχύνουν αυτή τη διαδρομή.

Κι όπως έλεγε ο Ησίοδος: Αν βάζεις ακόμα και μικρό πάνω στο μικρό, και το κάνεις αυτό τακτικά, σύντομα κι αυτό θα γίνει μεγάλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάπκας. Ακολούθως ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΛ Κωνσταντίνος Μπονώτης σημείωσε ότι «Αν μη τι άλλο είναι μία πολύ σημαντική εκδήλωση που αφορά τη γνωστή νόσο του Αλτσχάιμερ. Ήρθαμε για να δούμε μία ταινία που παρουσιάζει το θέμα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αναδεικνύοντας τις βαθύτερες ψυχολογικές διαστάσεις για τους πάσχοντες και τους δικούς τους ανθρώπους. Εκτιμώ ότι οι θεατές θα εντοπίσουν σήμερα στην ταινία ένα δικό τους κομμάτι κι αυτό είναι κάτι που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Για μας που είμαστε σε έναν δύσκολο χώρο αυτές οι ταινίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σε τέτοιες περιπτώσεις οποιεσδήποτε ιατρικές ενημερώσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπονώτης. Η δημιουργός της ταινίας Μαρία Σβολιαντοπούλου με τη σειρά της τόνισε ότι «Η ιδέα γεννήθηκε γιατί βίωσα τον αγώνα των φροντιστών στην οικογένειά μου. Βλέπετε η γιαγιά μου έπασχε από Αλτσχάιμερ και τη φρόντιζε η μαμά μου. Η δύναμη των ανθρώπων αυτών είναι τεράστια, αλλά δεν είναι ανεξάντλητη. Σήμερα είναι ο τελευταίος σταθμός του πρώτου μέρους της περιοδείας μας και είμαι πολύ χαρούμενη και ταυτόχρονα συγκινημένη βλέποντας όλο αυτόν τον κόσμο. Σας ευχαριστώ πολύ». Την εκδήλωση παρουσίαζε και συντόνιζε ο κ. Γιώργος Τράντας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass