Ανοιξε τη συζήτηση για επιτελική αυτοδιοίκηση

Εποικοδομητικές συναντήσεις Τ. Θεοδωρικάκου με Κ. Αγοραστό και Απ. Καλογιάννη *Τι ζήτησαν περιφερειάρχης και δήμαρχος *Δέσμευση για πρόγραμμα έργων 12 εκατ. ευρώ στη Λάρισα

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2020 22:00
Ιστορική τομή χαρακτήρισε ο υπ. Εσωτερικών το νέο νομοσχέδιο για τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιστορική τομή χαρακτήρισε ο υπ. Εσωτερικών το νέο νομοσχέδιο για τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για την υλοποίηση έργων που είχαν ενταχθεί στον «Φιλόδημο» αλλά «χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» στους Δήμους Λάρισας και Τυρνάβου - Φαρσάλων δεσμεύτηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος στο περιθώριο κομματικών εκδηλώσεων των ΔΗΜ.Τ.Ο. Τυρνάβου και Φαρσάλων της ΝΔ, για τις οποίες βρέθηκε χθες στον νομό, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θαν. Νασιακόπουλο και τον δήμαρχο Λάρισας Απ. Καλογιάννη, ενώ στο πλαίσιο των επισκέψεων συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, τον δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη και τον δήμαρχο Φαρσάλων, Μάκη Εσκιόγλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών στη συνάντηση με τον κ. Αγοραστό συζήτησε θεσμικά θέματα για να σημειώσει τη βούληση της κυβέρνησης να καταθέσει -μετά από διαβούλευση- νόμο που θα δίνει αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως είναι γνωστό, έχει ήδη συγκροτηθεί Επιτροπή, η οποία θα υποβάλει προτάσεις για τη σύνταξη του νομοσχεδίου που θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες κράτους και αυτοδιοίκησης με τον κ. Θεοδωρικάκο να εκτιμά ότι σε έξι μήνες θα ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή».

Στη συνάντηση με τον κ. Καλογιάννη συζήτησε το ίδιο θέμα με αφορμή και τις θέσεις της ΚΕΔΕ, ενώ εγγυήθηκε για έργα ύψους 12 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενέταξε έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» χωρίς να διαθέτει πιστώσεις. Έτσι μετά τη χθεσινή συνάντηση θεωρείται εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της ανέγερσης του 24ου Δημοτικού Σχολείου στην Τούμπα, όπως και τα έργα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στις συνοικίες της Νέας Σμύρνης, της Ανθούπολης, της Φιλιππούπολης και του Αγ. Γεωργίου (Λαχανόκηποι).

Το πρωί σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στον Τύρναβο, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών θα ενταχθούν έργα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, στην αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, στην αγροτική οδοποιία και στην ολοκλήρωση των έργων του κολυμβητηρίου, ενώ χθες το απόγευμα στη συνάντησή του με τον δήμαρχο Φαρσάλων Μ. Εσκίογλου δεσμεύθηκε για την επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης.

ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αναλυτικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος μετά τις συναντήσεις που είχε στο ξενοδοχείο «Διβάνη» σε δήλωσή του τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση ενώνει τους πολίτες και είναι ένας θεσμός που η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της. Συναντήθηκα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό και δημιουργικό έργο υποδομών που συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και στην ισχυρή δυναμική ολόκληρης της Θεσσαλίας και θέλω να συγχαρώ γι’ αυτό τον κ. Αγοραστό, με τον οποίο έχουμε μακρόχρονη συνεργασία. Άλλωστε μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος των ΕΝΠΕ, η συνεργασία μας συνεχίζεται με πολύ μεγάλη ένταση και ρυθμό.

Όπως επίσης συζητήσαμε τη νομοθέτηση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το επόμενο εξάμηνο για τον νέο μεταρρυθμιστικό νόμο, με τον οποίο θα περάσει ένας νέος κύκλος εξουσιών και αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν μαζί με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και το προσωπικό που υπηρετεί στους αντίστοιχους θεσμούς.

Συναντήθηκα με τον δήμαρχο Λάρισας, με τον οποίο είχα μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση. Ο Δήμος Λάρισας έχει μια μεγάλη παράδοση δημιουργικού έργου για την Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Είχαμε μια ενδελεχή συζήτηση για τα έργα που προτείνει ο Δήμος και έχω εξηγήσει στην κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα έργων «Φιλόδημος» της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν στον αέρα, καθώς δεν είχε διασφαλισμένους πόρους. Για την ακρίβεια για έργα 1,3 δισ. ευρώ είχαν διασφαλίσει 134 εκατ. ευρώ, οπότε καταλαβαίνετε πως ήταν στον αέρα τα έργα.

Σε πολύ λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό που εγγυήθηκα στον δήμαρχο είναι ότι θα πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένο και ο ίδιος και η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις και οι πολίτες πως μια σειρά έργων ύψους τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ πρόκειται να εκτελεστούν. Πρόκειται για σημαντικά έργα, ένα από αυτά αφορά στο 24ο Δημοτικό Σχολείο όπου δίνεται οριστική λύση. Εργα που αφορούν στο δίκτυο ύδρευσης για να εγγυηθούμε την ποιότητα του νερού. Πρόκειται για έργα πνοής για τους πολίτες της Λάρισας. Το ίδιο ισχύει και με τους υπόλοιπους δήμους του νομού. Είχα μια συζήτηση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και μπορώ να υποσχεθώ ότι θα επανέλθω προκειμένου να κάνουμε μια πλήρη και οριστική καταγραφή των θεμάτων και από κοινού, με τον περιφερειάρχη και όλους του δημάρχους της Θεσσαλίας να υπάρξει ένα συνολικό πρόγραμμα έργων που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική όλων των περιοχών της Θεσσαλίας».

Ερωτηθείς από την «ΕτΔ» διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει «Φιλόδημος». Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει σε ένα πρόγραμμα έργων 1,3 δισ. ευρώ ενώ είχε στα συρτάρια της 134 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση γι’ αυτά τα έργα, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα έργων, σέβεται αυτά που είχαν υπολογίσει οι δήμοι, γι’ αυτό είχα αυτή την αναλυτική συζήτηση με τον κ. Καλογιάννη και εγγυόμαστε αυτά τα έργα ύψους 12 εκατ. ευρώ».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του σημείωσε πως «θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Εσωτερικών για τη σημερινή συνάντηση και την παρουσία του εδώ. Συζητήσαμε θέματα καλής, καθαρής λειτουργίας του κράτους. Το κράτος πρέπει να αλλάξει συθέμελα τη λειτουργία του και αυτό το έχει στο πρόγραμμα ο Υπουργός.

Άλλωστε εμείς πιστεύουμε σε ένα επιτελικό κράτος και το επιτελικό κράτος σημαίνει περιφερειακή διακυβέρνηση: Να αποφασίζουν αυτοί, οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και ανθρώπινων και χρηματικών πόρων με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτή είναι η σοβαρότερη μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό μέτρο που μπορεί να έχει η χώρα μας. Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα γρήγορο, λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος. Για να μπορούμε να βρίσκουμε τις ευθύνες όταν τις αναζητάμε. Να κάνει ο καθένας αυτό που πρέπει. Να μην υπάρχει διασπάθιση δυνάμεων, ανθρώπινων και χρηματικών πόρων. Αυτή η περιφερειακή διακυβέρνηση πιστεύω ότι γίνεται μέρα με τη μέρα πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. και από τον υπουργό Εσωτερικών που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, συζητήσαμε να έρθουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων στις Περιφέρειες. Αυτό πρέπει να γίνει, ούτως ώστε να αλλάξει τελείως το κράτος, να γίνει επιτελικό και να μην υπάρχουν οι περιπέτειες που ζουν καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας.

Συζητήσαμε και για ανακατανομή προσωπικού αλλά και για υπηρεσίες που δεν χρειάζονται και πρέπει να αναμορφωθούν. Ζούμε σε εποχή ταχύτητας. Μόνο με ταχύτητες μεγάλες η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Εχουν αλλάξει οι αρμοδιότητες και οι διαδικασίες. Δεν μπορούν υπηρεσίες να μένουν ανενεργές. Δεν περισσεύει κανένας στη δημόσια διοίκηση, ώστε να παραμένει σε υπηρεσίες ή σε τομείς που δεν είναι μέσα στην παραγωγή. Και αυτό μπορούμε να το λύσουμε. Ο Υπουργός έχει τη δύναμη, τη θέληση, την ικανότητα και τη δυνατότητα για ριζοσπαστικές, άμεσες αλλαγές».

«ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΚΑΘΕ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»

Ο κ. Καλογιάννης στη δήλωσή του τόνισε πως «θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για τη σημερινή συνάντηση. Στον χρόνο που είχαμε, κάναμε μια δημιουργική συζήτηση.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, μέσα στον Μάρτη, θα διαμορφώσει τις δικές της απόψεις για τις αρμοδιότητες και το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Δήλωσα, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, πως σε ό,τι με αφορά προσωπικά και με βάση την εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση θα στηρίξω όποια πολιτική θα πάει την Αυτοδιοίκηση μερικά βήματα μπροστά. Δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές απόψεις και θέσεις.

Με ενδιαφέρει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και βεβαίως σ΄ αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει το Υπουργείο Εσωτερικών είμαι διατεθειμένος να στηρίξω κάθε θετικό μέτρο.

Από εκεί και πέρα, το ουσιαστικό για τον Δήμο Λαρισαίων αφορά στις δηλώσεις του υπουργού για σημαντικά έργα που αφορούν στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος μας έχει ενταγμένα σημαντικού ύψους στον «Φιλόδημο» και υλοποιούμε έργα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» έχει σταματήσει να υπάρχει και είμαστε μπροστά σε μια μετάβαση. Ευχαριστώ τον υπουργό για τη δέσμευσή του για χρηματοδότηση έργων, όπως η ανέγερση διδακτηρίου για το 24ο Δημοτικό Σχολείο στην Τούμπα και τα έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης, όπως και η επέκταση του βιολογικού της Γιάννουλης. Είναι σημαντικά έργα για τον Δήμο μας.

Τέλος, πρέπει να πω πως αισθάνομαι μια οικειότητα αφού το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το σπίτι μας, το σπίτι της Αυτοδιοίκησης και ο εκάστοτε υπουργός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε. Ως δήμαρχος μιας πόλης, από τις μεγαλύτερες της χώρας, είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ, να συνομιλούμε για το καλό της Λάρισας.»

Ο κ. Νασιακόπουλος διευκρίνισε στην «ΕτΔ» ότι στη συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο τον ενημέρωσε για την έρευνα της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφονται θέσεις και αιτήματα των θεσσαλικών δήμων. Για να προσθέσει πως με την ολοκλήρωση της έρευνας θα έχει συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο στο Υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass