Στόχος η αφύπνιση της κριτικής σκέψης

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2020 15:32

Η επαναδιεκδίκηση της πραγματικής έννοιας των λέξεων «άνθρωπος», «δημοκρατία», δικαιοσύνη», «αλληλεγγύη», «αξιοπρέπεια», «ελευθερία» και «ασφάλεια» είναι ο στόχος μιας σειράς ανοιχτών διαλέξεων, που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα, προκειμένου να ενεργοποιήσουν την κριτική σκέψη των πολιτών και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη «χαμένη» σημασία τους.

Οι φορείς που οργανώνουν αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για τη Λάρισα, με γενικό τίτλο «Politics First», είναι το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο ήδη υλοποιεί παρόμοιες διαλέξεις στους φοιτητές του.

Στις διαλέξεις και στον στόχο τους αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης, παρουσιάζοντας τη δράση δήλωσε: «Θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα συζητούν με το κοινό για έννοιες που τελικά δεν είναι αυτονόητες, ούτε δεδομένες, πόσο άλλωστε στην εποχή της κρίσης, όπου φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί…» και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν.

Αντίστοιχα και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη υποστήριξε ότι «τέτοιες δράσεις είναι ταυτισμένες με τον κοινωνικό ρόλο του Συλλόγου, στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών» και δήλωσε ότι «η συμμετοχή του σ’ αυτές αποτελεί τιμή και υποχρέωσή του, προς το κοινωνικό σύνολο, ενώ παράλληλα στοχεύει στην εξωστρέφεια και στην ενεργό συμμετοχή των δικηγόρων σε κοινωνικά θέματα».

Ο κ. Δημήτρης Ακριβούλης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συντονιστής των ανοιχτών διαλέξεων (Politics First), αναδεικνύοντας την ανάγκη να συζητηθούν στην κοινωνία έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η δημοκρατία κ.ά., τόνισε μεταξύ άλλων: «ιστορικά αποδείχθηκε ότι δεν τις διαχειριστήκαμε σωστά και χάσαμε το νόημά τους. Πρέπει να παλέψουμε να επαναφέρουμε το νόημά τους και το ουσιαστικό τους περιεχόμενο. Όλες οι έννοιες θα εξετάζονται στο πλαίσιο συζητήσεων με τους πολίτες…».

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Θα πραγματοποιούν στη Λάρισα τέσσερις ανοιχτές διαλέξεις, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, τις παρακάτω ημερομηνίες:

 -Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 19.00, με θέμα «Να είσαι άνθρωπος στη σύγχρονη συγκυρία». Συζητούν: Α.-Ι.Δ. Μεταξάς, Στ. Περράκης, Γ. Πανούσης, Μ. Ρήγου, Δ. Ακριβούλης.

-Δευτέρα 16 Μαρτίου, στις 19.00 με θέμα «Δικαιοσύνη-Δημοκρατία». Συζητούν: Στ. Περράκης και Δ. Ακριβούλης, σχολιάζουν: Α.-Ι.Δ. Μεταξάς και Γ. Πανούσης.

-Δευτέρα 27 Απριλίου στις 19.00, με θέμα «Ελευθερία/Ασφάλεια». Συζητούν: Α.-Ι.Δ. Μεταξάς και Γ. Πανούσης, σχολιάζουν: Στ. Περράκης και Δ. Ακριβούλης.

-Δευτέρα 18 Μαΐου στις 19.00, με θέμα «Αξιοπρέπεια- Αλληλεγγύη». Συζητούν: Α.-Ι.Δ. Μεταξάς και Δ. Ακριβούλης, σχολιάζουν: Στ. Περράκης και Γ. Πανούσης.

Όλες οι συναντήσεις – διαλέξεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό και δωρεάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass