ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Σ/Ν/ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ Η ΛΑΡΙΣΑ * ΑΔΕΔΥ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ

«Οχι στην εργασιακή κόλαση για τη νέα γενιά»

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2020 22:04

Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλαν το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κατά του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, η Λάρισα έδωσε χθες τη δική της, ηχηρή και αποφασιστική απάντηση στη διαρκή επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα τόσο σε ολόκληρη τη ζωή τους όσο και στα εργασιακά τους δικαιώματα.


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι σήκωσαν χθες για μια φορά ακόμη το ανάστημά τους στέλνοντας το μήνυμα πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραδώσει στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια, καθώς το αγαθό της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν χαρίστηκε σε κανέναν αλλά αποτελεί μεγάλη κατάκτηση και αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων.
Με κύρια αιτήματα την απόσυρση όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την κοινωνική υποχρεωτική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και την καθιέρωση της κατώτατης σύνταξης στο 80% του μισθού πραγματοποιήθηκε χθες η μαζική - δυναμική πανεργατική συγκέντρωση που οργάνωσε το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική πλατεία.
Πριν την εκφώνηση της κύριας ομιλίας από τον πρόεδρο του ΕΚΛ Γιάννη Σκόκα, τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, καθώς και η αντιπρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας κ. Αργυρώ Πετσίτη.
Στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γιάννης Σκόκας, αρχικά, κάλεσε όλους να καταδικάσουν την απόλυση εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που ήταν και υποψήφιοι στο κλαδικό Σωματείο Μετάλλου Λάρισας και να σταθούν στο πλευρό τους, ενώ ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση κατά της «συνδικαλιστικής μαφίας» της ΓΣΕΕ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καθώς δεν είδαν λόγο και αιτία για την οργάνωση απεργίας δίνοντας έτσι πολύτιμο χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση για την άσκηση της αντεργατικής αντιασφαλιστικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό τόνισε πως πρόκειται για ένα αντιασφαλιστικό - έκτρωμα νομοσχέδιο που προσθέτει ακόμη ένα επεισόδιο στο διαρκές έγκλημα εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Το μόνο που εξασφαλίζεται, είπε, είναι ότι στο τέλος του εργάσιμου βίου η σύνταξη θα είναι για όλους μια σύνταξη πείνας.
Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης και κατά του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως έβαλαν και βάζουν οριστική ταφόπλακα στα εργασιακά, με τους νόμους που ψήφισαν, κατά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας κατήγγειλε την επιχειρούμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη εξήγγειλε την πρόθεσή του ο υπ. Υγείας κ. Κικίλιας και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για την πλήρη επιβολή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας ολόκληρων τομέων Υγείας του νοσοκομείου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Γενικότερα, ο Γιάννης Σκόκας υπογράμμισε πως είναι άμεση ανάγκη να οργανωθεί αποφασιστικά η αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να βάλουμε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μπροστά στις δικές μας ανάγκες, τα δίκαια αιτήματά μας για ζωή και όρους δουλειάς με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι εξ άλλου και η συζήτηση που ανοίγεται μπροστά στο 31ο Συνέδριο του ΕΚΝΛ την Κυριακή 23 Φλεβάρη.
Με το πέρας της συγκέντρωσης ακολούθησε δυναμική πορεία με συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.Η ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
Υποτονική ωστόσο χαρακτηρίστηκε η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιηθηκε την ίδια ώρα στην πλατεία Ταχυδρομείου και που οργανώθηκε από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Μιχάλης Τζιατζιάς απευθυνόμενος στο λιγοστό ακροατήριο τόνισε πως το νομοσχέδιο που κατέθεσε για ψήφιση η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.…
Για να επισημάνει χαρακτηριστικά:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350 ευρώ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.
Με το νομοσχέδιο:
-Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
-Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
-Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ, δημιουργείται έτσι ένα υπερταμείο κι ανοίγει ο δρόμος τελικά για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά.
-Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.
-Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
-Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
-Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).
Είναι προφανές, συνέχισε, πως από τα παραπάνω, η κυβέρνηση επιλέγει να «λύσει» για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές.
Για να καταλήξει:
«Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σ’ αυτό το νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, στη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη λεηλατήσει.
Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα».
Γ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass