Μανόγαλα δια… πάσα νόσο

ΦΥΛΑΚΙΣΗ 6 ΜΗΝΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ «ΜΑΓΙΣΣΑ» ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ, ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2020 22:15

Σε φυλάκιση 6 μηνών (με 3ετή αναστολή) καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων μια ηλικιωμένη «μάγισσα» με θύματά της γυναίκες σε απόγνωση.

Μια διαφορετική δίκη λόγω της φύσης της υπόθεσης - όπως παρατήρησε και η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της – που «συνδέεται με αντιλήψεις και πεποιθήσεις», καθώς οι γυναίκες θύματα ακόμη και σήμερα πιστεύουν στη δύναμη των «μαγικών».

Κατηγορούμενη μια 83χρονη σήμερα Καρδιτσιώτισσα που έπεισε τα θύματά της ότι έχει την ικανότητα, με ξόρκια, μιλώντας με τα «δαιμόνια» και με τελετές με κεριά, να λύνει τα προβλήματά τους, έναντι φυσικά οικονομικού τιμήματος. Θύματα δύο γυναίκες συντοπίτισσες, που αποδείχθηκαν ευάλωτες με αφορμή τα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν μέλη των οικογενειών τους.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κλήθηκε χθες τυπικά να εκδικάσει μια υπόθεση απάτης, αλλά επί της ουσίας βρέθηκε «αντιμέτωπο» με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς οι γυναίκες – θύματα της μάγισσας παρότι την μήνυσαν και την οδήγησαν στα δικαστήρια, παρότι αναγνωρίζουν πως εξαπατήθηκαν, ωστόσο ακόμη και σήμερα ενδεχομένως να πιστεύουν πως βοηθήθηκαν από τα μάγια, τα ξόρκια και το μανόγαλα της 83χρονης και έτσι ιάθηκε το παιδί της πρώτης ή τεκνοποίησε η δεύτερη.

ΣΤΗ ΧΑΣΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Το πολυπληθές – λόγω της αναμονής – ακροατήριο στη δικαστική αίθουσα συχνά μειδιούσε από τα παθήματα των δύο ευκολόπιστων γυναικών που αποδείχθηκαν ευάλωτες. «Όχι μόνο πιάστηκα, κρεμάστηκα πάνω της» τόνισε μία από τις δύο γυναίκες, εξηγώντας στο Δικαστήριο γιατί κατέφυγε στη μάγισσα και πίστεψε πως με το «μανόγαλα», και διαβάζοντας ξόρκια, άλλοτε στη «χάση του φεγγαριού» και άλλοτε με πανσέληνο, θα θεράπευε αρρώστια ή θα μπορούσε μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Στο Δικαστήριο δεν παρέστη η 83χρονη «μάγισσα» καθότι ηλικιωμένη, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η «μάγισσα» έπεισε τα θύματά της ότι «έχει την ικανότητα και τις γνώσεις να λύσει οποιοδήποτε προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό ή άλλο πρόβλημά τους και να προβλέπει το μέλλον, "διαβάζοντας" το φλιτζάνι του καφέ και τα χαρτιά της τράπουλας ΤΑΡΟ, ισχυριζόμενη συγχρόνως, ότι μπορεί, έναντι αμοιβής, να θεραπεύσει ασθένειες και να βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο να έχει καλύτερη ζωή, κάνοντας "ξόρκια" και δίνοντάς του διάφορα σκευάσματα.

Έτσι με αυτή την απατηλή συμπεριφορά της έπεισε τις παθούσες να την εμπιστευθούν και να δεχθούν, καταβάλλοντος αμοιβή, τις υπηρεσίες της». Η επίσκεψη συνήθως κόστιζε περί τα 50 ευρώ αλλά πολύ ακριβότερα - έως και 300 ευρώ σύμφωνα με μαρτυρίες – κόστιζε το μανόγαλα. Το οποίο είναι μείγμα γάλακτος από μάνα και κόρη που τυγχάνει να θηλάζουν μωρό η μάνα και η κόρη της συγχρόνως. Μανόγαλα που η «μάγισσα» έφερνε από την Τουρκία (σ.σ. εξ ου και το… υψηλό κόστος διάθεσης) και το μετέτρεπε σε μίγμα σκόνης το οποίο θα το έριχναν κρυφά οι γυναίκες στην τροφή ή στο ποτό των ανδρών τους και ως άλλο «μαγικό φίλτρο» θα επιτυγχανόταν ο σκοπός, της τεκνοποίησης για παράδειγμα.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε το διάστημα 2012 – 2013 στην Καρδίτσα όπου η μάγισσα «με σκοπό να αποκομίσει η ίδια παράνομο περιουσιακό όφελος», όπως τονίζεται στο κατηγορητήριο, εξαπατούσε τις δύο γυναίκες. «Με αυτή την απατηλή συμπεριφορά της τις έπεισε να την εμπιστευθούν και να δεχθούν, καταβάλλοντας αμοιβή, τις υπηρεσίες της», 50 ευρώ «σε κάθε επίσκεψη προκειμένου να δώσει λύσεις στο πρόβλημα τεκνοποίησης που αντιμετώπιζε εκείνο το χρονικό διάστημα».

Στη συνέχεια έπεισε την ίδια γυναίκα ότι μπορεί «να προβλέψει τη μελλοντική πορεία της διαταραχθείσας υγείας του συζύγου της καθώς και να πετύχει την ίαση αυτού από τη διαγνωσθείσα ασθένεια του καρκίνου».

Η δεύτερη γυναίκα πείσθηκε ότι η κατηγορούμενη μπορεί «να προβλέψει το μέλλον της συζυγικής της σχέσης και να επιλύσει τα οικογενειακά της προβλήματα». Το ποσό που συνολικά φέρεται να εισέπραξε η κατηγορούμενη από τα δύο θύματά της συνολικά κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των δύο γυναικών, όσο δεν επιλύονταν τα προβλήματά τους άλλο τόσο «πείθονταν» για την ανάγκη να καταφύγουν στα «ξόρκια» της κατηγορουμένης, η οποία ως «μάγισσα» είχε τη δύναμη να «παγώνει» όπως η ίδια έλεγε τα «μάγια» της πρώην πεθεράς.

Καθότι είχε κάνει αναρίθμητες εξωσωματικές αποτυγχάνοντας ωστόσο να τεκνοποιήσει με τον δεύτερο σύζυγό της. Σκοπό για τον οποίο η κατηγορουμένη «διάβαζε ξόρκια με τα δαιμονικά όλη τη νύχτα». «Κρεμάστηκα πάνω της» είπε χαρακτηριστικά μία από τις παθούσες «με το πολύ μυαλό που είχα», περιγράφοντας παράλληλα τα δυσάρεστα βιώματα που είχε από τον πρώτο σύζυγό της ο οποίος την εγκατέλειψε τελικά. Η γυναίκα ξαναπαντρεύτηκε σε άλλο χωριό και ενώ προσπαθούσε να τεκνοποιήσει, νόσησε ο δεύτερος άντρας της.

Την ιδιαίτερη «φύση της υπόθεσης που συνδέεται με αντιλήψεις και πεποιθήσεις» σημείωσε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας, που ζήτησε τελικά την ενοχή της κατηγορουμένης, η οποία έδινε ψευδείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις για πράγματα που θα συμβούν στο μέλλον παρατηρώντας τέλος ότι «αυτού του είδους οι αντιλήψεις συνεχίζουν» να υφίστανται.

Την ενοχή της κατηγορουμένης, καθώς οι δύο γυναίκες έπεσαν θύματά της, ζήτησε και ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, ενώ η συνήγορος της υπεράσπισης ζήτησε την απαλλαγή της κατηγορουμένης αποδίδοντας σε σκευωρία τα περί λήψης χρημάτων. Το Δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass