Παρακαταθήκη οι αγώνες της ΕΠΟΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 77 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2020 17:04

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ παράρτημα Τυρνάβου για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, της αντιστασιακής οργάνωσης της νεολαίας ενάντια στην τριπλή Γερμανοϊταλική και Βουλγαρική φασιστική κατοχή, την Κυριακή 23 Φλεβάρη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λάμπρος Φούντας, πρόεδρος του παραρτήματος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Σερδένης, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΕΠΟΝ επισημαίνοντας ότι: «Τιμάμε τους νεολαίους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, τα ατρόμητα Αετόπουλα, που δεν δίστασαν να μπουν στον αγώνα, αυτό που σε κάποιους εκείνα τα χρόνια έμοιαζε παράτολμο και αδύνατο. Πριν από 77 χρόνια σαν σήμερα, στις 23 Φλεβάρη του 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.

Η ΕΠΟΝ δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Ήταν ο ώριμος καρπός αγώνων και θυσιών. Βασικός φορέας και αιμοδότης της ΕΠΟΝ ήταν η θρυλική ΟΚΝΕ, η νεολαία του ΚΚΕ. Και είναι αλήθεια πως τη «μαγιά» της ΕΠΟΝ θα τη βρούμε στα ξερονήσια και τις φυλακές της δικτατορίας του Μεταξά, όπου ήταν κλεισμένα μέλη και στελέχη της ΟΚΝΕ.

Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωές της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας

Οι αγώνες της ΕΠΟΝ αποτέλεσαν – αποτελούν και θα αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη για τη νεολαία, την οποία αδυνατεί να σβήσει η άρχουσα τάξη από τη συλλογική μνήμη της νεολαίας και ας έχουν περάσει τόσα χρόνια.

Αποτελεί χρέος και καθήκον των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των απογόνων τους να αναδειχθεί η προσφορά της ΕΠΟΝ αλλά και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη πάλη τους, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Ιδιαίτερα σήμερα, που τα διάφορα αστικά επιτελεία προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία από την αρχή και έχουν κάνει επιστήμη τη διαστρέβλωση, τη συκοφαντία, την παραχάραξη της ιστορίας.

Οι λαοί πρέπει να αγωνιστούν σε κάθε χώρα ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά, πολεμοκάπηλα σχέδια, ξέροντας πως θα απαλλαγούν οριστικά από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ότι θα ανοίξει οριστικά ο δρόμος της ευημερίας τους, της φιλίας τους, της ειρήνης, όταν απαλλαγούν οριστικά από το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Οι αγωνιστές, οι αντιστασιακοί, οι αντιφασίστες, έχοντας την πείρα της πάλης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν χρέος με τη δράση τους να συμβάλλουν ώστε η λαϊκή πάλη σήμερα να σταματήσει μια για πάντα τους άδικους πολέμους, την εκμετάλλευση και τα αντιλαϊκά μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης. Για να έρθει ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass