ΣΤΙΣ 12 ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ - ΠΑΥΛΟ ΜΑΡΟΥΛΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΓΙΑ 56 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εκοιμήθη ο στυλοβάτης συσσιτίων και αλληλεγγύης

Μεγάλο το πνευματικό έργο και η κοινωνική του προσφορά σε χριστιανούς και όχι μόνο

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2015 23:55 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Αυγ 2015 0:59

 Ένας από τους πρωτεργάτες του πλούσιου φιλανθρωπικού και πνευματικού έργου της τοπικής Εκκλησίας, με ευρύτερη συμβολή και στο κοινωνικό έργο της Λάρισας, ο π. Παύλος Μαρούλης, εκοιμήθη τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 83 χρόνων. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στην ενορία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων , που υπηρέτησε ακοπίαστα επί 56 χρόνια (!), από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο. Ο ευρύτερα γνωστός, πατέρας Παύλος και όχι μόνο στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και στους αλλοεθνείς και αλλόδοξους κατοίκους της περιοχής, υλοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα των συσσιτίων και γενικά της παντοειδούς προσφοράς (πνευματικής και υλικής) της Εκκλησίας. Το έργο της ενορίας με τα συσσίτια, πολλές φορές είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο των τοπικών. Γεννημένος στο Πετρίλιο Καρδίτσας, πάντα επισκεπτόταν, με προσμονή, τον γενέθλιο τόπο. Εξαίρετος κατηχητής, με τη βαθιά φωνή του και τη σεβάσμια παρουσία του, «τραβούσε» στα κατηχητικά της ενορίας, παιδιά όλων των ηλικιών και παρά τα χρόνια προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε, όσο βαστούσαν τα πόδια του, συμμετείχε στο λειτουργικό έργο του ναού, μέχρι που η κατάστασή του επιδεινώθηκε…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Για την κοίμηση του μακαριστού ιερέα, από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

«Εκοιμήθη εν Κυρίω την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015, τις πρώτες πρωινές ώρες και ήδη αυλίζεται εις τας αγκάλας του Κυρίου, ο ποληός και πολυσέβαστος Πρωτοπρεσβύτερος της Λάρισας, μακαριστός ήδη ιερέας π.Παύλος Μαρούλης, επί 56 έτη εφημέριος και Προϊστάμενος του εν Λαρίση μεγαλωνύμου Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και πρωτεργάτης του εκείθε μεγάλου φιλανθρωπικού έργου.

Ο μακαριστός ιερεύς γεννήθηκε στο Πετρίλιο Καρδίτσας στις 17 Δεκεμβρίου 1932, όπου έλαβε και την πρώτη μόρφωση και ανετράφη υπό των ευσεβών γονέων του εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Αποφοιτώντας από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, νυμφεύεται την καλή του πρεσβυτέρα και λαμβάνει την απόφαση να διακονήσει την Εκκλησία του Χριστού, ως Διάκονος και Ιερεύς των Μυστηρίων Του, οπότε χειροτονείται το έτος 1958 Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κυρό Δημήτριο, ανήμερα της εορτής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου 1958, στον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Ναό των Αγίων. Στις 28 Ιουνίου του 1959 λαμβάνει τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, Μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό, οπότε και αναλαμβάνει το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της μεγαλωνύμου ενορίας των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Ο π.Παύλος υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος κληρικός με πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στην πόλη της Λάρισας. Η ενορία του, από τις πρώτες του ημέρες έως και σήμερα διαθέτει πρότυπο ενοριακό συσσίτιο για τους ενδεείς και τους απόρους αδελφούς, ενώ παράλληλα διέθετε πάντοτε και διαθέτει και σήμερα πλούσια τράπεζα τροφίμων, ιματίων και υποδημάτων προς επίλυση των πολλών καθημερινών αναγκών των πτωχών, υπό την ευθύνη πάντοτε και την αγωνία του μακαριστού π.Παύλου. Συνεργάσθηκε με πολλούς φορείς για το κοινωνικό έργο της εκκλησίας και εχρημάτισε Υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, Διευθυντής του εκκλησιαστικού οικοτροφείου αυτής και Προϊστάμενος πολλών ακόμη φιλανθρωπικών και ευαγών ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας, ενώ υπήρξε και ο Πρωτεργάτης της ανεγέρσεως σε μηδενικό χρόνο του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στη Νέα Σμύρνη, καθώς και ο ανακαινιστής του γραφικού εξωκλησίου της Αγίας Μαρίνης και άλλων Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Λειτουργός άριστος και καλλικέλαδος, λάτρης του τυπικού της εκκλησίας και της Ιεράς Παραδόσεως, ποδηγέτης της νεότητος και κατηχητής αυτής, στοργικός πνευματικός πατέρας πολλών ψυχών και διδάσκαλος των νεοτέρων κληρικών, διηκόνησε στην ιερατεία του τον Κύριο και τους ανθρώπους με πολλή αγάπη και διάκριση, ενώ βοήθησε με ιδιαίτερη συμπάθεια και συμπόνοια όλα αυτά τα χρόνια και το έργο της τοπικής εκκλησίας στο χώρο των Νοσοκομείων και των κλινικών. Αγαπούσε ακόμη με υπερβάλλοντα ζήλο την ιδιαιτέρα του πατρίδα, τα Πετρίλια και τα Άγραφα, ώστε με πολλούς κόπους και θυσίες πάντοτε έδιδε το παρών του στα δρώμενα της γενετείρας του, στη συντήρηση των Ιερών Ναών του, καθώς και στην εξ ολοκλήρου ανακαίνιση της ιστορικής Μονής της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους της πατρίδος του.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κυρός Σεραφείμ, εκτιμήσας το πολυποίκιλον έργο του μακαριστού ιερέως, τον ανύψωσε εις Πρωτοπρεσβύτερον στις 25 Μαΐου του 1980, ενώ και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, τον ετίμησε κατά τη μεγάλη εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα το 2009, επί τη συμπληρώσει πεντηκονταετούς αγλαούς και ευλογημένης διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου. Είη η αγαθή μνήμη του μακαρία τη λήξει γενομένου π. Παύλου αιωνία!

Η εξόδιος ακολουθία του μεταστάντος κληρικού θα ψαλεί σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στην ενορία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων , από τον σέβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα στο νέο κοιμητήριο της πόλεως».

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στο αναγγελία της αποδημίας του πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Παύλου Μαρούλη, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο Δήμος Λαρισαίων και η κοινωνία της Λάρισας, αποχαιρετούν με αίσθημα θλίψης τον πατέρα Παύλο Μαρούλη.

Τον ιερέα του μεγάλου κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου. Έναν άνθρωπο, που πέραν του πνευματικού του έργου, αφοσιώθηκε, με όλες του τις δυνάμεις, στη στήριξη και την προστασία των αδυνάτων, ιδρύοντας και οργανώνοντας με πρότυπο τρόπο - και πολλά χρόνια πριν η οικονομική κρίση χτυπήσει την ελληνική κοινωνία - τα συσσίτια του Ι.Ν. των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και άλλες δράσεις στο πλαίσιο της ενορίας του.

Το έργο του, η προσφορά του στη συνοικία των Αγίων Σαράντα και συνολικά στην πόλη της Λάρισας, θα αποτελεί για πολλά χρόνια φάρο και πυξίδα για όσους πιστεύουν στην έννοια της ισότητας των ανθρώπων, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς».

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας πληροφορηθείς την αποδημία του Πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Παύλου Μαρούλη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από σήμερα η Λάρισα είναι φτωχότερη. Ο πατήρ Παύλος βρίσκεται στην αγκαλιά του Κυρίου του, στον Δημιουργό που υπηρέτησε επί δεκαετίες, ταυτίζοντας τη ζωή, το έργο και το κήρυγμά του με τον λόγο Του.

Ο πατήρ Παύλος αφήνει παρακαταθήκη ένα μεγάλο, πρωτοπόρο, φιλανθρωπικό έργο, το οποίο τέμνει κυριολεκτικά την Λαρισινή κοινωνία, δείχνοντας τον δρόμο της προσφοράς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη αλληλεγγύη σε μοχλό ευημερίας και κοινωνικής ισορροπίας.

Ας γίνει το έργο του και η προσφορά του παράδειγμα προς μίμηση για τους επόμενους. Για όλους μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass