Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση παραδοσιακής κρήνης στη Ζ. Πηγή Φαρσάλων

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2015 17:04 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Αυγ 2015 17:09

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο έργο: «KAΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΡΗΝΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤHN Τ.Κ. ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΥΤΗΣ XΩΡΟΥ», προϋπολογισμού μελέτης 46.000,00 ευρώ και προϋπολογισμού σύμβασης 35.528,46 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) και 43.700,01 ευρώ (με Φ.Π.Α).

   Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του τοπικού προγράμματος Leader.

   Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν :

- Καθαίρεση του υπάρχοντος τσιμεντοκονιάματος από τους αρμούς της κρήνης και εκ νέου αρμολόγηση αυτών.

- Καθαρισμός των λίθων της κρήνης.

- Καθαίρεση του οικίσκου.

- Καθαρισμός του πλακόστρωτου έμπροσθεν της κρήνης από τα φερτά υλικά καθώς και επιδιόρθωση και αποκατάσταση αυτού.

- Επέκταση της υπάρχουσας πλακόστρωσης με λιθόπλακες.

- Κατασκευή αποχετευτικού αγωγού ομβρίων και σύνδεση με τον υπάρχοντα αγωγό.

- Φύτευση χαμηλών θάμνων ,δέντρων και γκαζόν.

- Κατασκευή δικτύου άρδευσης και φωτισμού.

- Τοποθέτηση φωτιστικών ιστών και ξύλινων καθιστικών

   Στο έργο τοποθετήθηκε ενημερωτική πινακίδα με πληροφοριακό υλικό στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το κείμενο συνάχθηκε από την Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Βάσω Νούλα και η μετάφραση πραγματοποιήθηκε από την Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Βικτώρια Μπαιράμογλου.

Το κείμενο της πινακίδας:

Το έργο "Καθαρισμός και αποκατάσταση της παραδοσιακής κρήνης στην Τ.Κ. Ζωοδόχο Πηγή, καθώς και καθαρισμός, αποκατάσταση και ανάπλαση του περιβάλλοντος αυτής χώρου" υλοποιήθηκε από το Δήμο Φαρσάλων βάσει τεχνικής μελέτης της υπηρεσίας του, που ενέκρινε η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και χρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.) ως Ομάδα Τοπικής Δράσης του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013»

Ο στόχος του έργου αφορά

• στη διάσωση ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, στενά συνδεδεμένου επί αιώνες με τη ζωή και τη γεωργοκτηνοτροφική οικονομία του χωρίου.

• στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορίας και φυσιογνωμίας του μνημείου και του χώρου ύπαρξης του, καθώς και των ιδιαίτερων αισθητικών χαρακτηριστικών του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής του μνημείου.

• στη δημιουργία ενός ελκυστικού χώρου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

Υλοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 επί δημαρχίας Άρη Καραχάλιου.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Η κρήνη βρίσκεται σε ανοικτό πλάτωμα στην ανατολική είσοδο του οικισμού της Ζωοδόχου Πηγής. Συνδέεται δεξιά και αριστερά με δεκαπέντε συνεχείς ποτίστρες και μία μικρή δεξαμενή, στις οποίες παρέχει νερό. Όλη η κατασκευή, κρήνη και ποτίστρες, έχει συνολικό μήκος 27,50μ. και στο πίσω μέρος εφάπτεται σε νεώτερο αναλημματικό τοίχο. Νεώτερες επισκευές έχουν αλλοιώσει τη μορφή της δεξαμενής στο αριστερό άκρο της κατασκευής. Ο χώρος μπροστά από την κρήνη καλύπτεται με λιθόστρωτο.

Η κυρίως κρήνη, όπως και οι ποτίστρες, είναι κτισμένη με λαξευμένους λίθους και αρχαίο υλικό σε δεύτερη χρήση. Μορφολογικά ανήκει στον τύπο της απλής μονόπλευρης ανοικτής βρύσης που επιστέφεται από απλό οριζόντιο γείσο. Στην πρόσοψη διαμορφώνεται εσοχή που επιστέφεται από δύο συνεχόμενα καμπύλα τόξα που στηρίζονται στα άκρα σε μαρμάρινα γείσα και παραστάδες και στο μέσο σε κιλλίβαντα. Στο τύμπανο των τόξων ανοίγεται από μία μικρή τοξωτή εσοχή. Χαμηλότερα ανοίγεται το στόμιο εκροής του νερού με τη χούφτα που χύνεται σε λίθινη γούρνα, η οποία επικοινωνεί αριστερά και δεξιά με τις ποτίστρες. Στη δεξιά πλευρά της κρήνης έχει χρησιμοποιηθεί τμήμα μαρμάρινου βυζαντινού θωρακίου.

Η κατασκευή της κρήνης χρονολογείται στο 18ο αι. και σύμφωνα με τη μαρμάρινη επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στην όψη της επισκευάστηκε από τον "υποστράτηγο" Sadik Paşa στις 2 Μαΐου 1851.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass