Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις μελών για το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας

*ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ *ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ «ΜΗΤΡΩΟ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» *ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2020 22:03

Ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λαρισαίων θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε εκείνη της «Πόλης που Μαθαίνει», εντός των ημερών, προκειμένου να συσταθεί το νέο όργανο.

Την αίτηση καλούνται να συμπληρώσουν φορείς και συλλογικότητες γενικότερα (κοινωνικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι κ.ά.) για να ορίσουν εκπρόσωπό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, ενώ παράλληλα δημιουργείται «Μητρώο Νέων Πολιτών», στο οποίο μπορούν να εγγραφούν νέοι από 17 ως 30 ετών, που επιθυμούν να γίνουν μέλη του Συμβουλίου.

Παράλληλα, προβλέπεται να συσταθεί ειδική οργανωτική επιτροπή, ανεξάρτητη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα αποτελείται από εθελοντές νέους και νέες πολίτες της τοπικής κοινωνίας, θα έχει ως στόχο να υποστηρίζει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, να συνεργάζεται με τις επιτροπές και το προεδρείο του, βοηθώντας το έργο και τις δράσεις του και τέλος και θα είναι αρμόδια για τη δημιουργία και την τήρηση του «Μητρώου Νέων Πολιτών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννη και τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου για Θέματα Νεολαίας κ. Απ. Πέκα, το χρονικό περιθώριο κατάθεσης αιτήσεων θα είναι τριάντα μέρες από την ανάρτηση της ειδικής φόρμας στις προαναφερόμενες ιστοσελίδες. Θα ακολουθήσει η διαδικασία σύστασης του οργάνου και καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός της άνοιξης θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, ο οποίος αποτελείται από 14 άρθρα, όργανα διοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων είναι η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, η Οργανωτική Επιτροπή και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις αρμοδιότητες του είναι να: «αναλαμβάνει πρωτοβουλία και δράση σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων με σκοπό την ενεργό συμμετοχή των νέων στη τοπική κοινωνία, τη διαμόρφωση της τοπικής στρατηγικής στον τομέα της νεολαίας και την ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν τους νέους και τις νέες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Συμβούλια Νέων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας «είναι δυνατόν να κατατίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων.

Θα έχουν εισηγητικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα. Η εισήγηση-παρουσίαση των προτάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας παρουσιάζει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις απολογιστικές προτάσεις και τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ετήσια βάση».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα αποτελείται από νέους και νέες που κατοικούν στη πόλη της Λάρισας ηλικίας 17-30 χρονών. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας δύναται να είναι:

α) εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων και ομάδων νέων της πόλης που δραστηριοποιούνται σε τοπικά ζητήματα.

β) ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη που συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων.

γ) εκπρόσωποι νέων πολιτών της πόλης, η επιλογή των οποίων θα γίνεται με κλήρωση που θα πραγματοποιείται μέσα από το “Μητρώο Νέων Πολιτών”.

Ένας φορέας, μία συλλογικότητα ή ομάδα για να είναι σε θέση να έχει εκπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα πρέπει να διαθέτει θεσμική υπόσταση και/ή να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιό τους τουλάχιστον 15 νέοι ή νέες ηλικία 17-30 χρονών.

Η θητεία των μελών θα είναι ένας χρόνος. Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος έχει δικαίωμα συμμετοχής μέχρι 2 συνεχείς θητείες, ο υπολογισμός των οποίων ξεκινά από την 1η Μαρτίου του 2020.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας συνεδριάζει υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Στο πλαίσιό του θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά οι εξής επιτροπές: Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Δημοκρατίας και Δικαιωμάτων. Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Τύπου, Διασύνδεσης και Εξωστρέφειας.

Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Δράσεων.

Ακόμη είναι δυνατόν με απόφαση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας να συγκροτηθούν και άλλες επιτροπές, η δράση των οποίων καθορίζεται από το προεδρείο.

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass