Ετοιμο το πρώτο εικονικό δωμάτιο για κρατούμενους

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 2ου ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ!

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2020 22:10
Η πρώτη παρουσίαση της ψηφιακής ιστορίας στη Λάρισα Η πρώτη παρουσίαση της ψηφιακής ιστορίας στη Λάρισα

Τη δυνατότητα να ζήσουν οι ίδιοι την αληθινή ιστορία ενός έγκλειστου θα έχουν από τον επόμενο μήνα κρατούμενοι Καταστημάτων Κράτησης τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, αφού η πρώτη από τις έξι ψηφιακές ιστορίες εικονικής πραγματικότητας είναι γεγονός. Οι έγκλειστοι του καταστήματος κράτησης Λάρισας θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν την πρωτόγνωρη εικονική εμπειρία.

Η ταινία του πρώην έγκλειστου και εκπαιδευόμενου στο 2ο ΣΔΕ Λάρισας Γ. Χ. με τίτλο «Πάλι Μαζί» βρίσκεται στο στάδιο των βελτιώσεων και θα είναι η πρώτη ταινία εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) που θα εφαρμοστεί σε περιβάλλον εγκλεισμού. Πρόκειται για το πρώτο από τα έξι δωμάτια που θα γίνουν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος STEPs (Erasmus+ με κωδικό 2018-1-EL01-KA204-04787) που υλοποιούν τέσσερις φορείς εκπαίδευσης και επανένταξης σε ισάριθμες χώρες υπό τον συντονισμό της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) .

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΠΕΚ Λάρισας κ. Δημήτρης Λιόβας, μιλώντας στην «Ε» σημειώνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους έγκλειστους εκπαιδευόμενους των φυλακών να στοχεύσουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, και να τους προσφέρει υποστήριξη και αποκαταστατικές εμπειρίες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της περιθωριοποίησης, της παραβατικότητας και της ανεργίας.

Στην πρώτη αυτή ιστορία-εικονικό δωμάτιο θα μπορούν οι χρήστες του εξοπλισμού να κινηθούν στον κόσμο του Γ.Χ., να αλληλεπιδράσουν με εικονικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα ακόμη και να μείνουν μαζί του στο κελί, να εκτίσουν την ποινή, να αναμετρηθούν με τις μνήμες και τα λάθη του παρελθόντος και να επιχειρήσουν την κοινωνική επανένταξη ξεκινώντας από το οικογενειακό περιβάλλον. «Μέσα σε ένα 10λεπτο δεκάδες συναισθήματα κατακλύζουν τον χρήστη. Συγκίνηση, δέος ακόμη και φόβος. Η ιστορία ενός ανθρώπου που παρανόμησε, πλήρωσε το τίμημα μπαίνοντας στη φυλακή, τα βήματα που ακολούθησε μέσα στη φυλακή, τη συγκίνηση που ένιωθε κάθε φορά διαβάζοντας τα γράμματα της κόρης του, μέχρι την ημέρα της αποφυλάκισης και τη συνάντηση με τη γυναίκα του είναι όλα όσα θα βιώσει κάποιος που θα φορέσει τον εξοπλισμό. Μέσα στον Μάρτιο θα γίνει η παρουσίαση της ιστορίας στο ΙΚΥ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και σε επόμενη φάση θα εκπαιδευτούν άτομα για να γίνει η πιλοτική εφαρμογή σε εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ Λάρισας. Στόχος μας είναι να τους βάλουμε σε μια διαδικασία σκέψης, να παραδειγματιστούν, να μοιραστούν συναισθήματα αλλά και αναστοχαστούν δικές τους επιλογές μέσα από μια έντονα συγκινησιακή εμπειρία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ψηφιακή ιστορία εικονικής πραγματικότητας παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα από τους δημιουργούς της. Μέλη της ΕΕΠΕΚ και εκπαιδευτές του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας βίωσαν την πρωτόγνωρη εμπειρία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα. Επίσης, συζήτησαν προτάσεις βελτίωσης και παιδαγωγικής αξιοποίησής του καθώς και χρονοδιάγραμμα μέχρι την πιλοτική εφαρμογή του στους εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, έγκλειστους στο Κατάστημα Κράτησης της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης και η δεύτερη ιστορία κρατούμενης σε φυλακή της Ρώμης. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις μέχρι το τέλος του προγράμματος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών του Ευρωπαϊκού Σχεδίου ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο που υπέβαλε η ΕΕΠΕΚ στο Erasmus, στον Τομέα «Εκπαίδευση Ενηλίκων» για την κατηγορία «Ανάπτυξη και Μεταφορά Καινοτομίας», με τίτλο: «Supporting Ties in the Education of Prisoners (STEPs) – Ενίσχυση δεσμών στην εκπαίδευση κρατουμένων». Το εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+KA2, συντονιστής του οποίου είναι η Ε.Ε.Π.Ε.Κ., έχει 34μηνη διάρκεια (ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου έως 31-08-2021), και σε αυτό συμμετέχουν 4 εταίροι από 4 διαφορετικές χώρες το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Λάρισας (Φυλακών), ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός – «Innovation and Social Development Institute of Barcelos» – Πορτογαλία, ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός - μη κυβερνητικός οργανισμός «Citizens In Power» - Κύπρος και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ιταλία.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass