Γεια σου φίλε. Δώσε… αγκώνα!

*Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΧΑΙΡΕΤΙΟΜΑΣΤΕ *ΜΕ ΑΓΚΩΝΑ, ΠΟΔΙ Ή ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο Π.Ο.Υ.

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2020 19:02

Μπορεί να είχαμε συνηθίσει μέχρι στιγμής τις χειραψίες, τα φιλιά στα μάγουλα, τις αγκαλιές, όμως φαίνεται πως όλα αλλάζουν ραγδαία ελέω κορονοϊού.

Οι πολίτες εδώ και αρκετές ημέρες αρχίζουν να κοιτάνε καχύποπτα όποιον επιχειρεί να χαιρετήσει με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Εν τέλει μένει με το χέρι… απλωμένο και το βλέμμα απορημένο.

Να όμως που «γεννιούνται» νέοι και εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε πλέον να λέμε «γεια». Με λίγο αγκώνα, λίγο πόδι, λίγο γροθιά, αλλά και εξ αποστάσεως. Με τα μάτια και με τη στάση του σώματος.

Δεν είναι τυχαίο πως η δρ. Σιλβί Μπριάν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επιδημίες και πανδημίες πρότεινε εναλλακτικές«χειραψίες», λόγω κορονοϊού. «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα ασθένεια» είπε, ενώ υπάρχει και σχετική οδηγία που είχε δημοσιεύσει ο Γουόλτερ Κοτ, διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού στην Αμερική και την Καραϊβική.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι χαιρετισμοί εντός της χώρας από τα πολιτικά πρόσωπα. Η πιο πρόσφατη καταγράφηκε χθες στην καθιερωμένη υποδοχή της κ. Σακελλαροπούλου από τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό. Όταν η ίδια αφίχθη στο Κοινοβούλιο το πρωί, υπό την απόδοση τιμών από μεικτό στρατιωτικό άγημα και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφεύχθηκαν συνειδητά οι χειραψίες και επελέγησαν τα νεύματα ευγενείας.

Επίσης, συμβολικός ήταν και ο τρόπος που προ ημερών χαιρετήθηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Άντριου Μακντάουελ λόγω κορονοϊού. Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα προφύλαξης, αλλά και για να… αποφύγουν τυχόν κακοτοπιές, απέφυγαν την χειραψία και χαιρετήθηκαν με… γροθιές.

Στους πεζόδρομους της πόλης, στα καφέ, στις υπηρεσίες, στα γραφεία, στα πάρκα και στις παιδικές χαρές οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η κατάσταση αλλάζει. Και με μια χειραψία λιγότερη δεν έγινε τίποτα. Υπάρχει και ο αγκώνας…

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass