Αισθητή η πτώση της κίνησης στα καφέ της Λάρισας… πριν το λουκέτο

ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΣΑΔΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΟΜΩΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΦΕΡΕ ΝΕΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΕΛΑΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2020 19:04
Ο προπονητής Γ. Καμάκας υπέρ των κλιμακωτών μέτρων Ο προπονητής Γ. Καμάκας υπέρ των κλιμακωτών μέτρων

Μία μέρα μετά την «κατσάδα» του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε στις καφετέριες της πόλης μετά το κλείσιμο των σχολείων και την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας, όπου μεταξύ άλλων μέτρων σύστηνε στα μέλη του να περιορίσουν άμεσα τον αριθμό εξυπηρέτησης πελατών στα καταστήματα (τουλάχιστον κατά 50%) τηρώντας στο ακέραιο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας για τις αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων για την αποφυγή άμεσης επαφής των πελατών τους, η «Ε» χθες το πρωί κατέγραψε τη συμπεριφορά των Λαρισαίων και των καταστηματαρχών στο κέντρο της πόλης.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η κατάσταση άλλαξε δραματικά, αφού η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κλείσουν τα καφέ και τα εστιατόρια.

Ποια ήταν όμως η εικόνα χθες στη Λάρισα; Η κίνηση παρουσίαζε αισθητή πτώση αλλά παρ' όλα αυτά υπήρχαν μεμονωμένες επιχειρήσεις-καφέ που ήταν σχεδόν γεμάτα.

 Η κ. Ι. Γκορτσίλα μαζί με την κόρη της και τα δύο παιδιά της, επέλεξαν να πιουν τον καφέ τους όχι σε καφετέρια αλλά σε πλαστικό καθισμένες σε παγκάκια αντικριστά τηρώντας και τις αποστάσεις ασφαλείας. «Δεν έχω φτάσει στα όρια του πανικού, αλλά σαφώς και ανησυχώ. Οι επαφές μου περιλαμβάνουν μόνο την κόρη μου. Θεωρώ ότι ο κόσμος κάνει λάθος που συνεχίζει με αυτή την τακτική και συνωστίζεται στις καφετέριες, έπρεπε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα όχι σήμερα αλλά προχθές. Δεν είμαστε σε διακοπές».

Συναντήσαμε και τον προπονητή Γιώργο Καμάκα, να περπατά στο κέντρο διερευνώντας με ποιον τρόπο θα πιει το καφεδάκι του. «Θεωρώ ότι ο περιορισμός στο 50% των θαμώνων σαν πρώτο μέτρο είναι σωστό. Υπάρχουν άλλωστε τόσα μαγαζιά και όχι μόνο στο κέντρο. Εννοείται πως λύσεις υπάρχουν. Μικρότερη παρέα και καφεδάκι στο πλαστικό περπατώντας. Η λογική λέει ότι παίρνουμε μέτρα κλιμακωτά για να προλάβουμε άσχημες καταστάσεις, αν χρειαστεί να παρθούν και ακραία μέτρα θα πρέπει όλοι να τα τηρήσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ιδιοκτήτης του «Just Wine Bar» Χρήστος Μιναρετζής διαπιστώνει κατακόρυφη πτώση της κίνησης ήδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο κλεισίματος των σχολείων. «Είναι μέρες τώρα που η κίνηση έχει πέσει αισθητά. Βέβαια έχει να κάνει με το πελατολόγιό μας, που είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Στο Φρούριο είναι καλύτερα τα πράγματα, γιατί εκεί τα τραπεζοκαθίσματα έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους και δημιουργεί άλλη αίσθηση ο εξωτερικός χώρος».

Ο Δημήτρης Ζιώγας, ιδιοκτήτης του καφέ «Μελί» είναι υπέρ του να κλείσουν οι καφετέριες. «Δουλειά δεν υπάρχει. Μένουμε ανοικτοί και τα έξοδα τρέχουν. Ούτε με το 50% θα μπορούμε να τα καλύψουμε. Το κλείσιμο φαίνεται η καλύτερη λύση».

Σε διπλανό καφέ, στο "Απέριττον", το προσωπικό ήταν έτοιμο να ξεκινήσει τη διαμόρφωση του χώρου, αραιώνοντας τα τραπεζοκαθίσματα. Περπατώντας στην Παπακυριαζή ένας μεσήλικας μονολογεί οργισμένος βλέποντας κόσμο να απολαμβάνει τον καφέ του και μας πλησιάζει. «Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τι δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι; Η κατάσταση είναι σοβαρή. Τόσο ανάγκη έχουν πια να στριμωχτούν σε ένα μαγαζί και να πιουν έναν καφέ. Αν δεν αλλάξουμε θα δούμε τα χειρότερα». Σε ερώτημα για τα μέτρα που παίρνει ο ίδιος λέει: «Έχω αλλάξει την καθημερινότητά μου. Βγαίνω για τα απολύτως απαραίτητα και μένω στο σπίτι. Βγήκα να πληρώσω λογαριασμό και ακόμη και τη διαδρομή μου άλλαξα για να μην περνάω από πολυσύχναστα σημεία. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε, θα ζήσουμε εικόνες Ιταλίας».

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει το κλείσιμο των καφετεριών και εστιατορίων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας κ. Σακελλάρης, πάντως, ήδη από το μεσημέρι είχε πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κλείσει τις επιχειρήσεις. «Πάνω απ’ όλα η δημόσια υγεία. Η κατάσταση είναι δύσκολη και η επόμενη μέρα είναι αυτή που μας απασχολεί, καθώς τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Το τηλέφωνό μας είναι ανοιχτό και περιμένουμε από Δήμο, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Επιμελητήριο να σταθούν στο πλευρό μας».

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass