*ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ *ΑΓΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ *ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ

Χρ. Κέλλας: Είμαι θετικός στον κορονοϊό

Το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2020 15:06

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλία είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λάρισας και γιατρό Χρήστο Κέλλα, ο οποίος ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ότι βρέθηκε θετικός στον ιό, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της -πρωτόγνωρης για τα τοπικά δεδομένα- διαδικασίας ιχνηλάτησης, με την εξέταση όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά.

Την ίδια ώρα η αύξηση της ζήτησης για αναλύσεις δειγμάτων στο Βιοχημικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει ως αποτέλεσμα να τελειώνουν τα αντιδραστήρια και να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την εξέταση των δειγμάτων ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις για διόγκωση του προβλήματος τις προσεχείς δύο εβδομάδες υποχρέωσαν τις τοπικές υγειονομικές αρχές να ζητήσουν από το Υπουργείο Υγείας ακόμα και χώρους στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την κάλυψη των αναγκών.

Στις 5 χθες το απόγευμα ο Λαρισαίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ανακοίνωσε ότι βρέθηκε μετά από εξέταση θετικός στον νέο ιό, με εκατοντάδες φίλους και ψηφοφόρους του να σπεύδουν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να του ευχηθούν ταχεία ανάρρωση.

«Μετά από ήπια συμπτώματα – χαμηλό πυρετό – εξετάστηκα για τον κορονοϊό και βρέθηκα θετικός στον #covid_19. Παραμένω στο σπίτι μου, υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων» σημειώνει στην ανάρτησή του για να καταλήξει: «Χωρίς πανικό, με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα, θα το περάσουμε κι αυτό και θα βγούμε νικητές! #Μένουμε_σπίτι».

Ο Λαρισαίος βουλευτής πήγε προχθές το απόγευμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με συμπτώματα πυρετού και ζήτησε να εξεταστεί για να διερευνηθεί πιθανή προσβολή του από τον κορονοϊό. Μετά τη λήψη αίματος αλλά και φαρυγγικού επιχρίσματος του συστάθηκε κατ΄ οίκον περιορισμός μέχρι την εξαγωγή του αποτελέσματος. Από την εξέταση του δείγματος και στις δύο αναλύσεις βρέθηκε θετικός στον ιό με αποτέλεσμα να κληθεί από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Παιδιατρικής κ. Συρογιαννόπουλο για να του δοθούν οδηγίες παραμονής στο σπίτι για τις επόμενες 14 ημέρες. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης με τον Λαρισαίο βουλευτή να καλείται να δηλώσει όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του για να εξεταστούν.

Ταυτόχρονα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων του κ. Κέλλα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για άλλα δύο δείγματα από ασθενείς προερχόμενους από την περιοχή του Βόλου, που ήταν αρνητικά, με τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων να φιλοξενεί ως ύποπτα κρούσματα τρεις ασθενείς, δύο νεαρές Λαρισαίες 22 και 19 χρόνων αντίστοιχα, και έναν Λαρισαίο 61 χρόνων, όλοι με συμπτώματα πνευμονίας. Όπως αναφέρουν γιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, τα περιστατικά με συμπτώματα πνευμονίας παρουσιάζουν αύξηση τις τελευταίες ημέρες και μετά τον έλεγχο για πιθανή προσβολή από κορονοϊό νοσηλεύονται με φροντίδα της Πνευμονολογικής Κλινικής.

ΤΟ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε να λειτουργεί διερευνώντας τα ύποπτα κρούσματα το Βιοχημικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συμβάλλοντας στην ταχύτερη εξαγωγή των αποτελεσμάτων και στη μείωση του κόστους των εξετάσεων.

Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση για αναλύσεις έχει επιπτώσεις στα υπάρχοντα αποθέματα αντιδραστηρίων, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αν και έχει παραγγείλει έγκαιρα νέα, να κινδυνεύει να μείνει χωρίς αντιδραστήρια, καθώς οι εταιρίες αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των παραγγελιών σε αυτά.

Ενόψει του κινδύνου αυτού η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει ζητήσει από την 5η ΥΠΕ τα δείγματα των νοσοκομείων Χαλκίδας, Λιβαδειάς και Λαμίας να αποστέλλονται στα Εργαστήρια του ιδρύματος Παστέρ στην Αθήνα, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, ώστε να στείλει δείγματα, όπως και στο παρελθόν, εάν υπάρξει ανάγκη.

Την ίδια ώρα εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για εξέταση των δειγμάτων και σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα με τον διοικητή κ. Δημήτρη Κατσικονούρη αλλά και τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου να θεωρούν ότι η ενεργοποίηση και των ιδιωτικών εργαστηρίων για τη διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων λειτουργεί σε θετική κατεύθυνση και θα βοηθούσε στον περιορισμό της διασποράς που είναι και το ζητούμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου επισκέφθηκε χθες τις τεχνικές εγκαταστάσεις του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και ενημέρωσε το προσωπικό για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσης και την αντιμετώπισή του απαντώντας σε ερωτήσεις και δίνοντας χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τον χειρισμό της υπόθεσης στις επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηχριστοδούλου υποστήριξε την ανάγκη διαμόρφωσης επιχειρησιακών σχεδίων για τη στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως απασχόληση, να παρέχουν άδειες σε ευπαθείς ομάδες -εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, διαβητικούς και καρκινοπαθείς-ανοσοκατασταλμένους- και να φροντίζουν για τον αερισμό, τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων και των επιφανειών καθώς και την ύπαρξη γυάλινων γκισέ όπου υπάρχει συναλλαγή των εργαζομένων με κοινό. Ενώ συνέστησε στους εργαζόμενους να αποφεύγουν τις χειραψίες και την ανταλλαγή αντικειμένων με τους συναδέλφους τους, καθώς και να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής με κυρίαρχο αυτόν του πλυσίματος των χεριών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην πολιτική ύποπτων κρουσμάτων, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να προβλέπεται απομόνωση του εργαζόμενου και άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να δώσει οδηγίες για τον χειρισμό του περιστατικού.

 

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass