Λίγα και ανάρπαστα…

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΖΗΤΗΣΗ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 20:00
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος

Aνάμεικτα συναισθήματα επικρατούν στον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας, με αφορμή τα γεγονότα του κορονοϊού. Από τη μία υπάρχει ο φόβος και η ανησυχία μη νοσήσει κάποιος κτηνοτρόφος, καθώς πολύ δύσκολα μπορεί να τον αντικαταστήσει κάποιος άλλος, από την άλλη αισιοδοξία για την αγορά, καθώς τα ελληνικά αρνιά είναι λίγα και ανάρπαστα.

Τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες μέρες, καθώς η περιπέτεια με τον κορονοϊό φαίνεται να επηρεάζει και την εγχώρια αγορά των αμνοεριφίων.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

«Στα 4,20 ευρώ/κιλό το αρνί και στα 3,80-4 ευρώ/κιλό το κατσίκι είναι οι τιμές που επικρατούν αυτές τις μέρες στη θεσσαλική αγορά» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο, ο οποίος θέτει ως στόχο της φετινής χρονιάς τα 6 ευρώ, τιμή που απόλαυσαν και πέρυσι οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον Τυρναβίτη κτηνοτρόφο «αυτήν την περίοδο η ζήτηση είναι μικρή, αλλά όσο πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αυξάνεται. Το θετικό για μας είναι ότι οι έλεγχοι στα σύνορα για παράνομες εισαγωγές αμνοεριφίων είναι εντατικοί και περιορίστηκε κάπως το φαινόμενο, όχι ότι δεν υπάρχει, ενώ ελλείψει αμνοεριφίων, γενικότερα, δεν υπήρξαν μαζικές καταψύξεις από αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι και φέτος ο καταναλωτής θα προτιμήσει το ελληνικό αρνί, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ οι κρεοπώλες προπαραγγέλνουν κυρίως τα μεγάλα σε κιλά (άνω των 10) που προορίζονται για σούβλα. «Σίγουρα μόνο τα ελληνικά αρνιά δεν φθάνουν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση και θα κυκλοφορήσουν και εισαγόμενα, αλλά ας μην παραπλανηθεί ο καταναλωτής, ο οποίος επιμόνως ζητά εγχώριο και του πουλούν το ξένο ως ελληνικό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρομπίνος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΟΡΩΝ

Όπως είναι γνωστό, οι εξαγωγές στην Ιταλία ξεπέρασαν την προηγούμενη χρονιά τα 500.000 ζώα, ενώ την περίοδο των Χριστουγέννων τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνικά αμνοερίφια. Με αυτά τα δεδομένα κινούνταν τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι, αλλά τώρα οι έμποροι κρατούν στάση αναμονής και δεν εμφανίζονται στις τηλεφωνικές κλήσεις των κτηνοτρόφων. Οι παραγωγοί είναι ανήσυχοι διότι όσο τα ζώα μεγαλώνουν και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα στείλουν στο σφαγείο, τόσο μεγαλώνει και το κόστος και η ζημιά για αυτούς, αφού πλέον έχουν μεγαλώσει και τρώνε όσο τα πρόβατα. Μάλιστα αρκετά είναι αρσενικά, οπότε δεν μεγαλώνει και το κοπάδι έτσι.

«ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»

Να φροντίσει το κράτος ώστε να απορροφηθούν πρώτα τα ελληνικά αμνοερίφια σε ό,τι αφορά τις ανάγκες για το Πάσχα (και σε μια αξιοπρεπή και βιώσιμη τιμή/κιλό) και έπειτα, αν υπάρχει, περαιτέρω ζήτηση να απορροφηθούν τυχόν εισαγόμενα ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της στήριξης του κράτους προς τους κτηνοτρόφους.

To Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, το οποίο συνεδρίασε τηλεφωνικά, τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών για τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού, αναφέρει πως «ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να απουσιάσει ούτε μια μέρα από την εργασία και το κοπάδι του. Ακόμη και άρρωστος θα πρέπει να πάει στο κοπάδι, να αρμέξει και να ταΐσει. Αυτό τον κάνει μια ιδιαίτερη περίπτωση επαγγελματία την όποια το κράτος έχει υποχρέωση να στηρίξει και να στηριχτεί από αυτόν. Καθώς όλοι γνωρίζουμε πως ακόμη και σε μια πανδημία τα πρώτα αγαθά που αναζητά κανείς είναι το γάλα και το κρέας».

Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της αναρωτιέται ακόμη «πως γίνεται στα κρεοπωλεία να υπάρχει ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό και τα αμνοερίφια να έχουν 4 ευρώ το κιλό (τιμή εξευτελιστική για την ποιότητα του κρέατος που προσφέρουμε). Ένα άλλο μέτρο άμεσης στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου είναι η άμεση καταβολή της συνδεδεμένης του αιγοπρόβειου και μάλιστα προτείνουμε να είναι αυξημένη μέχρι το ποσό των 30 ευρώ ανά ζώο, λόγω της παντελούς έλλειψης ρευστότητας των κτηνοτρόφων αυτόν τον καιρό».

Και η Ομοσπονδία καταλήγει: «Προτρέπουμε κι εμείς από την πλευρά μας το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού και να έχει δύναμη και κουράγιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, καθώς η σκέψη μας είναι και στους φύλακες των συνόρων μας που δίνουν καθημερινή μάχη για να είμαστε εμείς ασφαλείς».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass