Μοδάτες... μάσκες

Απαραίτητος εξοπλισμός αλλά και αξεσουάρ για όλες τις απαιτήσεις *Οδηγίες ΕΟΔΥ για τη σωστή χρήση τους

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 19:00

Μπορεί στη Λάρισα τις τελευταίες ημέρες να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε δημόσιους χώρους όμως στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα… βήμα μπροστά. Ο λόγος για τις μάσκες που πλέον είναι απαραίτητος εξοπλισμός προστασίας.

Τα τελευταία 24ωρα άνθρωποι όλων των ηλικιών κυκλοφορούν στους πεζόδρομους της πόλης ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς φορώντας χειρουργικές μάσκες. Στην Αθήνα, ειδικά στο μετρό, τον τελευταίο μήνα ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη η χρήση της. Στο εξωτερικό ωστόσο ακόμα και στις μάσκες έβαλε το χεράκι της… η μόδα. Ναι, η μόδα.

Μάσκες πολύχρωμες, μάσκες ξεχωριστές, με διάφορα σχέδια και μεγέθη έκαναν την εμφάνισή τους. Μάσκες για γυναίκες, μάσκες για παιδιά, μάσκες για μεγαλύτερη προστασία όπως διαφημίζεται, μάσκες με έξτρα κάλυψη γενικά μάσκες για όλες τις απαιτήσεις.

Μέσω διαδικτύου μάλιστα οι εταιρείες παραγωγής αυτών των μασκών έχουν ξεκινήσει μια διαφημιστική καμπάνια μέσω της οποίας προσπαθούν να πουλήσουν τον νέο αυτό τύπο μασκών σε όλο τον κόσμο. Αν λοιπόν θέλει κάποιος να είναι ξεχωριστός ακόμα και σε τούτες τις δύσκολες ημέρες μπορεί να το κάνει αγοράζοντας μία που, όπως φαίνεται, δεν είμαι μιας χρήσης. Όμως δεν είναι καιρός για αστεία.

Επειδή οφείλουμε να φροντίζουμε την υγεία μας και την υγεία των γύρω μας, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι: Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ένας. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί έναν φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται: σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος, σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

Φυσικά και υπάρχουν οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας. Αυτές είναι οι εξής:

-Επιλογή του σωστού μεγέθους.

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας.

-Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).

-Πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης.

-Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά.

-Αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή.

-Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. -Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!

-Απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα.

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

-Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης).

-Αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα, είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass