Ζημιωμένοι και εκτεθειμένοι στους κινδύνους οι αρτοποιοί

*ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ 70% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. ΑΛΕΞΗΣ ΓΚΟΥΛΙΟΣ * ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ Κ.Α.Δ. ΧΘΕΣ *ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ… ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΑΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2020 20:43

Του Κώστα Γκιάστα
Η επιδρομή των καταναλωτών σε είδη όπως είναι η μαγιά που άδειασαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και πλέον παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αποδεικνύει και στην πράξη περίτρανα πως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διατροφικής μας αλυσίδας

είναι το ψωμί. Αναλογιζόμενοι και τον βαθμό της σημαντικότητας αλλά και το κρίσιμο της εποχής, οι αρτοποιοί σε όλη την Ελλάδα πράττουν το καθήκον τους και συνεχίζουν να παρέχουν τα προϊόντα τους στο κοινό αδιαλείπτως.
Είναι χαρακτηριστικό πως και τα 222 αρτοποιεία που υπάρχουν στον νομό Λάρισας δεν σταμάτησαν ούτε ημέρα να βγάζουν ζεστό ψωμί, παρά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κινδύνους (λόγω της επαφής με τον κόσμο) και η πτώση του τζίρου τους είναι πολύ μεγάλη.
Μια ευχάριστη είδηση για τον κλάδο ωστόσο καταγράφηκε χθες, με την ένταξη των αρτοποιείων στους Κ.Α.Δ. που αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά από τους 25 περίπου τόνους ψωμί που έβγαζαν οι φούρνοι προ κορονοϊού σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις στον νομό Λάρισας, τώρα ίσα που φτάνει τους 15 τόνους. Ένας από τους λόγους είναι πως μεγάλο ποσοστό πολιτών πλέον φτιάχνει ψωμί σπίτι του, άλλοι αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ, ενώ κάποιοι βολεύονται με τυποποιημένα προϊόντα ψωμιού ή τρώνε λιγότερο. Αυτά εξηγεί στην «Ε», μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών νομού Λάρισας κ. Αλέξης Γκούλιος.
Πιο αναλυτικά:
Η πτώση της παραγωγής και του τζίρου σύμφωνα με τον κ. Γκούλιο κυμαίνεται μεταξύ του 60-70%. Πέραν αυτής της πτώσης, υπάρχει και μία σημαντική ζημιά στα προϊόντα ημερήσιας κατανάλωσης (πίτες, σάντουιτς, ψωμιά) γιατί είναι αδύνατος ο προγραμματισμός της παραγωγής.
Είναι επίσης γνωστό ότι αυτά τα προϊόντα, μετά το πέρας της ημέρας αποσύρονται και δεν μπορούν να διατεθούν την επόμενη. Όσο για τα γλυκίσματα, η πώληση είναι σχεδόν μηδενική. Στα σούπερ μάρκετ η πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων μακράς διάρκειας έχει αυξηθεί κατά 40-50 %. Η πώληση αλεύρου οικιακής χρήσης έχει αυξηθεί κατά 141% και εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση. Η επισκεψιμότητα στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 50%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Λάρισας στην περίοδο πριν τον κορονοϊό και υπό φυσιολογικές συνθήκες, από τους 222 φούρνους κατά μέσο όρο καθημερινά έβγαιναν περίπου 25 τόνοι φρέσκο ζεστό ψωμί. Αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, βγαίνει κάτι λιγότερο από 15 τόνους καθημερινά.
«Αρκετός κόσμος πλέον φτιάχνει και ψωμί από το σπίτι του. Το ευνοούν οι συνθήκες» εξηγεί. Οι άλλοι λόγοι για τους οποίους έχει πέσει η παραγωγή είναι πως αρκετός κόσμος ψωνίζει ψωμί από το σούπερ μάρκετ, που σε συντριπτική πλειοψηφία είναι κατεψυγμένο όπως επισημαίνει, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βολεύονται είτε με λιγότερο ψωμί καθημερινά ή με τυποποιημένα προϊόντα ψωμιού.
«Εμείς ως κλάδος στεκόμαστε πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Στα δύσκολα βγαίνουμε μπροστά. Έτσι και τώρα δεν θα στερούσαμε το φρέσκο ψωμί από τον κόσμο σε καμία περίπτωση».
Για το γεγονός πως έρχονται σε καθημερινή επαφή με τόσο κόσμο, σημειώνει πως «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια του πολίτη, όμως αυτό δεν γνωρίζουμε αν φτάνει». Αναφέρει πως φορούν μάσκες, γάντια, σκουφιά, ενώ τα περισσότερα καταστήματα το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετήσει και «πλέξιγκλας» στα σημεία όπου υπάρχει εξυπηρέτηση κοινού.
Για την εξέλιξη ένταξης του κλάδου στους ΚΑΔ υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς η ζημία που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα είναι τεράστια και αν μη τι άλλο την αναγνώρισε δημόσια και σε συνδυασμό με την προσφορά τους στην κοινωνία ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ευχή όλων των ανθρώπων του κλάδου» κατέληξε ο κ. Γκούλιος «να ήταν αυτά τα χειρότερα και να μην έρθουν άλλα. Εμείς από την πλευρά μας όποιες κι αν είναι οι συνθήκες θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες της Λάρισας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass