ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο θάνατος του περιπτερά...

* «Τα λαθραία τσιγάρα και η μείωση του κέρδους μας στοίχισαν» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος των Περιπτερούχων Λάρισας Στέλιος Κανάκης που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα λουκέτα

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2015 1:16
Ο πρόεδρος των Περιπτεριούχων Λάρισας, κ. Κανάκης Ο πρόεδρος των Περιπτεριούχων Λάρισας, κ. Κανάκης

 

*Καραθάνου (1), Ιωαννίνων (2), Λογιωτάτου (3) και Λαγού (4). Κάποια είναι κλειστά εδώ και χρόνια

Του Κ. Γκιάστα

Και αν ο «θάνατος του εμποράκου» ήταν ένα θεατρικό δράμα, ο... θάνατος του περιπτερά είναι ένα πραγματικό δράμα που εξελίσσεται και απλώνεται τόσο στην πόλη της Λάρισας όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα σημεία που κάποτε ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνία σιγά – σιγά ξεχνιούνται καθώς κλείνουν συχνά και αρκετά από αυτά κάνουν πολλά χρόνια να ξανανοίξουν, ίσως, όμως και ποτέ ξανά.

Ο περιορισμός του κέρδους, η αυξανόμενη φορολογία, τα νέα μέτρα και η συχνή κυκλοφορία των λαθραίων τσιγάρων είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο των περιπτερούχων της πόλης, τα σημεία που μαζί με τη μεγάλη κρίση κάνουν το επάγγελμα μη βιώσιμο και τις προβλέψεις για το μέλλον αρκετά δυσοίωνες.

«Στη Λάρισα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν 120 περίπτερα. Τώρα είμαστε 85 και όλο κλείνουν. Από αυτά άλλα 10 -15 αλλάζουν συνεχώς χέρια από ανθρώπους που νομίζουν ότι το κέρδος είναι πολύ μεγάλο. Όμως διαψεύδονται και απογοητεύονται γρήγορα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στέλιος Κανάκης.

Για τους λόγους τους οποίους έκλεισαν τονίζει: «Κάποια έκλεισαν γιατί χήρεψαν. Έληξε το συμβόλαιο με τον περιπτερά και από τη στιγμή που λήγει το συμβόλαιο η άδεια του περιπτέρου πηγαίνει στον Δήμο. Μέχρι πρόσφατα ήταν στη Νομαρχία και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τώρα περνάνε στον Δήμο. Άλλα περίπτερα όμως, έκλεισαν γιατί δεν είχαν κέρδη» και γίνεται πιο συγκεκριμένος αναφερόμενος στο θέμα των τσιγάρων.

«Το κέρδος παλιά ήταν 7.8% και έχει πέσει στο 3%. Στην ουσία είμαστε φοροεισπράκτορες. Εισπράττουμε τους φόρους για το κράτος. Όταν σε ένα πακέτο το 86% σχεδόν είναι φόρος, Το υπόλοιπο 14% το μοιράζεται η καπνοβιομηχανία, η αντιπροσωπεία και ο περιπτεράς».

Μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το θέμα του λαθραίου τσιγάρου σύμφωνα με τον κ. Κανάκη. «Αυτό μας έχει πληγώσει περισσότερο. Το λαθραίο έχει φτάσει περίπου στο 45%. Το ποιος τα πουλάει τώρα είναι κάτι που δεν θέλω να θίξω εγώ. Κάποιοι ίσως να το ξέρουν. Εγώ πουλούσα παλιότερα 100 πακέτα και σήμερα πουλάω 50. Οι περισσότεροι έκοψαν μετά το τσιγάρο και έπεσαν στα 40. Αυτούς τους 60 που έχασα, τους έχασα και σαν επισκέπτες. Γιατί όταν έρχονταν για τσιγάρο αγόραζαν και ένα χαρτομάντιλο, έναν αναπτήρα, σπίρτα, τσίχλα και διάφορα άλλα. Όταν χαθεί η επισκεψιμότητα, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Εμείς όταν χάνουμε πελάτες, χάνουμε το μεροκάματό μας. Παγκοσμίως δεν υπάρχει κανένας κλάδος στο λιανικό εμπόριο με 3%».

Αυτοί είναι οι λόγοι που κλείνουν τα περίπτερα και σύμφωνα με τον ίδιο η πτώση δεν θα σταματήσει εκεί καθώς έρχονται και οι καινούριες προϋποθέσεις οι οποίες είναι «θηλιά στον λαιμό. Δεν μπορεί να ζητάνε να είμαστε δεκαπέντε – είκοσι μέτρα από το φανάρι και να έχουμε ένα μέτρο μπροστά από το περίπτερο και ενάμισι μέτρο πίσω για διέλευση πεζών.

Αυτό σημαίνει πως όσα περίπτερα είναι στο πεζοδρόμιο θα ξηλωθούν καθώς δεν φτάνει ο χώρος. Δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα πεζοδρόμια. Το 80% που είναι στα πεζοδρόμια θα ξηλωθούν. Όσα τώρα είναι στις γωνίες είναι κάτω από το φανάρι. Όχι 20 μέτρα μακριά. Τα περισσότερα θα έχουν πρόβλημα. Η συγκεκριμένη νομοθεσία θα μας πνίξει».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο ο σύλλογος βρίσκεται σε κανονιστική με τον Δήμο τόσο για τα τετραγωνικά που θα πάρουν τα κουβούκλια όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο. Το σωματείο βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις και ελπίζει σε μια καλή διαπραγμάτευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass