Αγγίζουν τα αυτοκίνητα μετά από 12 ώρες…

*ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ *ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΟ 70% ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ * ΑΝΑΣΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ…

Δημοσίευση: 09 Απρ 2020 20:15
Αυτήν την περίοδο τα επαγγελματικά οχήματα αποτελούν τον κύριο όγκο εργασίας των συνεργείων Αυτήν την περίοδο τα επαγγελματικά οχήματα αποτελούν τον κύριο όγκο εργασίας των συνεργείων

Με ιδιαίτερη προσοχή και κατόπιν… ραντεβού εξυπηρετούν τους ελάχιστους πελάτες όσα συνεργεία αυτοκινήτων έχουν μείνει ανοιχτά στη Λάρισα το τελευταίο διάστημα.

Κι αν λόγω της προσπάθειας αποκλεισμού κάθε πιθανότητας μετάδοσης του ιού οι τεχνικοί περιμένουν να περάσουν αρκετές ώρες πριν αγγίξουν τα οχήματα προς επισκευή, ο κλάδος γενικότερα θα πρέπει να περιμένει πολύ… περισσότερο για να επανέλθει στην προ κορονοϊού κατάσταση, καθώς το πλήγμα είναι μεγάλο παρά το γεγονός πως εντάχθηκαν προ ημερών στους Κ.Α.Δ.

«Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 70% των συνεργείων είναι κλειστά. Υπάρχει και φόβος αλλά δεν υπάρχει και πελατεία, αφού τα περισσότερα οχήματα πλέον δεν κινούνται. Παράλληλα οι πολίτες είναι και φοβισμένοι γύρω από τα οικονομικά, άρα προσπαθούν να περιορίσουν όλα τους τα έξοδα», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνεργείων Λάρισας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Τάκης Παληογιάννης και προσθέτει πως όσα συνεργεία είναι ανοιχτά πλέον, λειτουργούν μόνο με ραντεβού. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν ανοίγουν καθόλου ούτε για έκτακτα περιστατικά.

Αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας και οι τεχνικοί είναι έκθετοι σ΄ αυτούς τους κινδύνους «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι εύκολο να γίνει απολύμανση σε ολόκληρο το όχημα άρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε 8-12 ώρες για να φύγει κάθε πιθανότητα μόλυνσης. Από αυτά που έχουμε ακούσει από τους ειδικούς λένε πως από τις μεταλλικές επιφάνειες χρειάζεται τόσο χρόνο».

Αν κάποιος λοιπόν πάει τα αυτοκίνητό του για επιδιόρθωση θα μείνει μια ημέρα και την επόμενη θα ασχοληθεί ο τεχνικός μαζί του. Βέβαια χρόνος για τους πολίτες υπάρχει απεριόριστος, ειδικά για όσους δεν εργάζονται αυτό το διάστημα. Το ζήτημα αφορά κυρίως τα επαγγελματικά αυτοκίνητα καθώς «αυτά είναι που μας απασχολούν ιδιαίτερα και αποτελούν τον κύριο όγκο δουλειάς αυτήν την περίοδο» υπογραμμίζει ο κ. Παληογιάννης.

Προ ημερών, και κατόπιν μεγάλης πίεσης ο κλάδος των συνεργείων εντάχθηκε στους ΚΑΔ με αυτήν την εξέλιξη να αποτελεί μία ανάσα σ’ αυτές τις δύσκολες ημέρες. Στη Λάρισα σχεδόν όλοι –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- έκαναν ή θα κάνουν χρήση του δικαιώματος ένταξης στις πληττόμενες κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Παληογιάννη.

Από κει και πέρα, όμως, εκφράζονται οι φόβοι πως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να φτάσει.

«Με την πτώση τζίρου άνω του 80% που σημειώνεται ήδη στα μαγαζιά μας, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, εάν δεν ευοδωθούν οι συζητήσεις που κάνουμε για "πάγωμα" των ασφαλιστικών και φορολογικών μας υποχρεώσεων, πολλοί συνάδελφοι ίσως να οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοποδηλάτων Ελλάδας (ΟΒΕΑΜΜΕ) Τάσος Λυκάρτσης. Σημειώνεται ότι η ΟΒΕΑΜΜΕ έχει πανελλαδικά 20.000 μέλη, συνεργεία που απασχολούν 55.000-60.000 άτομα προσωπικό (μηχανικούς αυτοκινήτων και φορτηγών, φανοποιούς και ηλεκτρολόγους).

Στη Λάρισα σύμφωνα με τον κ. Παληογιάννη αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 400 συνεργεία – ηλεκτρολογεία – καροσερί που απασχολούν πολλαπλάσιο κόσμο. Από αυτά τα 200 είναι καθαρά συνεργεία, ενώ τα 130 είναι εγγεγραμμένα ως μέλη στον τοπικό Σύλλογο.

«Ελπίζουμε να είναι ο τελευταίος μήνας που θα λήξει η καραντίνα για να βγούμε σε κανονικούς ρυθμούς, γιατί αν μη τι άλλο οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που ζημιώθηκαν πολύ και θα είναι πάλι αυτοί που θα χρειαστούν να βάλουν πλάτη για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παληογιάννης.

 

----------------

 

Προσοχή σε μπαταρία και λάστιχα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΛΟΓΩ ΑΧΡΗΣΙΑΣ

GIA DEKA LEPTA STIS 2000 STROFES

Για δέκα λεπτά στις 2.000 στροφές μια φορά την εβδομάδα η συμβουλή των ειδικών

 

Είναι γεγονός πλέον πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων αυτήν την περίοδο θα μείνει σε αχρησία. Μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για το όχημα. Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν περαιτέρω έξοδα επισκευής λόγω αχρησίας, ως ειδικός ο κ. Παληογιάννης είπε ότι το κυριότερο ζήτημα είναι η μπαταρία και συμβούλεψε «για μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον να βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο και να αφήνουμε για δέκα τουλάχιστον λεπτά στις 2.000 περίπου στροφές για να μπορεί να φορτίσει και το δυναμό». Όμως εκτός από την μπαταρία επίσης σημαντικό είναι και το θέμα των ελαστικών «Αφού το βάλουμε μπροστά το μετακινούμε λιγάκι για να αλλάξουν θέση οι ρόδες και να μην μένουν ακίνητες στο ίδιο σημείο». Μια στροφή από το τετράγωνο είναι αρκετή. Ακόμα κι έτσι όμως φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί σας, καθώς ο κίνδυνος για να σας κοστίσει 150 ευρώ ελλοχεύει. Και άντε μετά να εξηγήσεις πως δεν ήταν άσκοπη η μετακίνηση…

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass