Η Νέα Σμύρνη φλέγεται...

*ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΕΝΤΑΣΗ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΨΗΓΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2020 22:30

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης
Στιγμές πρωτόγνωρες στη σύγχρονη ιστορία της, καταγράφονται από προχθές το βράδυ στην πόλη της Λάρισας. Μια από μεγαλύτερες συνοικίες της, η Νέα Σμύρνη, έχει ένα τμήμα της σε καραντίνα, απόφαση που φέρνει σειρά ποικίλων αντιδράσεων τόσο

μέσα όσο και έξω από τις ερυθρόλευκες κορδέλες που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για να οριοθετηθεί το σημείο του περιορισμού.
«Πρέπει να πάω τα φάρμακα στον πατέρα μου. Είναι απόλυτη ανάγκη. Πάσχει από άνοια. Σας παρακαλώ…» εξηγούσε μια γυναίκα χθες το πρωί σε αστυνομικό που επιτηρούσε έναν από τους πολλούς δρόμους εισόδου. «Αν μπείτε, κυρία μου, μέσα στο κομμάτι της καραντίνας δεν θα ξαναβγείτε…» της απαντούσε εκείνος δίνοντάς της να καταλάβει πως είναι πάνω από τις δυνάμεις του.
Πρόκειται για μια από τις πολλές διαστάσεις του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τον εντοπισμό 20 θετικών κρουσμάτων στην εν λόγω περιοχή μέσα σε μία νύχτα.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα (διότι το πρωτεύον είναι η μη διασπορά του ιού) που ανακύπτουν ωστόσο είναι πως διαφαίνεται η «αναζωπύρωση» της προβληματικής προσπάθειας ανεύρεσης ισορροπίας στις σχέσεις Πολιτείας, Δήμου, Αστυνομίας και λοιπών κατοίκων με τους Ρομά. Χθες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφηκαν αρκετές στιγμές έντασης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν άτομα που «έσπασαν» τα περιοριστικά μέτρα και κινούνταν σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται, βάσει απόφασης. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο, και σε καμία περίπτωση δεν θέλησαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, παρεμβαίνοντας.
«Πρέπει να βγούμε, να κάνουμε τις προμήθειές μας» φώναζαν προς κάθε κατεύθυνση εκφράζοντας την αντίθεσή τους με όσα γίνονται και με όσα λέγονται για τους Ρομά από τους υπόλοιπους κατοίκους.
«Εμείς είμαστε σε καραντίνα και καθόμαστε στα σπίτια μας και κάνουμε υπομονή.
Οι Ρομά όμως όλες αυτές τις ημέρες κινούνται ανά μπουλούκια σαν να μη συμβαίνει τίποτα και σήμερα (σ.σ. χθες) συνεχίζεται αυτή η κατάσταση» εξηγούσε από το μπαλκόνι του ένας κάτοικος της περιοχής ζητώντας επιτέλους να δοθεί μια λύση στο χρόνιο ζήτημα. Σε πρώτη φάση όμως δεν υπήρχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς πολίτες που ζουν εντός του χώρου της καραντίνας, έβγαιναν να ψωνίσουν υλικά αγαθά από καταστήματα εκτός καραντίνας επί της οδού Σωκράτους, για παράδειγμα.
*Στο σημείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ρομά Θεσσαλίας κ. Παϊτέρης που μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων. Δεν είναι ζώα. Είναι Έλληνες. Έτυχε να έχουμε κι εμείς τον ιό, άρα και το πρόβλημα, όπως όλος ο κόσμος» ξεκαθαρίζοντας βέβαια πως τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άλλο σημείο και όχι σ’ εκείνη την περιοχή της Νέας Σμύρνης.
*Παρών ήταν και ο επιχειρηματίας κ. Φλώρος που απασχολεί στην επιχείρησή του αρκετούς κατοίκους από την περιοχή. Υπογράμμισε πως η καραντίνα είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους και ειδικά για τους Ρομά που στοχοποιούνται.
Το ζήτημα του φαρμακείου εν τω μεταξύ έθεσε και ένας επίσης κάτοικος της Νέας Σμύρνης υπογραμμίζοντας προς την «Ε» ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας πως όλα έγιναν τόσο ξαφνικά που βρέθηκαν απροετοίμαστοι οι κάτοικοι.
Για το θέμα των φαρμακείων όμως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αφού, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας κ. Θάνου Κουτσούκη ο εφοδιασμός γινόταν κανονικά. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούκης υπάρχει ένα φαρμακείο εντός των ορίων της καραντίνας και άλλα δύο κοντινά που το εφοδιάζουν με οτιδήποτε χρειαστεί.
ΖΕΒΛΑΣ: ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΡΑ
Για τα περιστατικά τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας και νυν μέλος, κ. Κωνσταντίνος Ζέβλας που είναι και κάτοικος της περιοχής (σε κομμάτι που δεν έχει τεθεί σε καραντίνα ωστόσο). Επανέλαβε κάτι που είχε ξαναπεί παλιότερα και δεν είναι άλλο από την αποσυμφόρηση της περιοχής στο σημείο όπου υπάρχουν Ρομά.
«Βασικά ήταν κάτι που το περιμέναμε» και εξήγησε πως στα νταμάρια της Ν. Σμύρνης Λάρισας, σε μια λακκούβα, ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τους 1.000. Από αυτούς οι 3.500 είναι Ρομά που έχουν τον δικό τους τρόπο ζωής. Η μόνη λύση είναι η αποσυμφόρηση» και θυμάται πως πριν μερικά χρόνια, η 3η Δημ. Κοινότητα «είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία από την Πολιτεία, μικρών οικισμών περιφερειακά του Δήμου, κάτι σαν εργατικές κατοικίες, που ύστερα από συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου, προωθούνταν στα αρμόδια υπουργεία. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, όμως τώρα είναι ευκαιρία να το επαναλάβουμε» είπε.
ΤΣΙΟΔΡΑΣ - ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
«Εμείς δεν έχουμε τίποτα με σένα, κύριε Τσιόδρα. Εσένα σε σεβόμαστε»…
Με αυτόν τον τρόπο αποχαιρέτησαν οι κάτοικοι Ρομά τον προϊστάμενο του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό του κορονοϊού, λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα, που επισκέφτηκε νωρίτερα το σημείο. Διαφορετική βέβαια ήταν η στάση των ίδιων κατοίκων απέναντι στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά που τους ζήτησε ψύχραιμα όμως να μείνουν σπίτι.
*Ομάδα ατόμων απαίτησε από τους δημοσιογράφους, φωτογράφους και τους τεχνικούς ΜΜΕ (κάποιοι με ύβρεις) να αποχωρήσουν από το σημείο διαμαρτυρόμενοι για τα όσα ακούστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από το σύνολο των ΜΜΕ για τους Ρομά, χωρίς ωστόσο να γίνουν συγκεκριμένοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass