Σε κλίμα κατάνυξης η Ακολουθία του Νιπτήρος στον Αγιο Αχίλλιο

ΠΡΩΙΝΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2020 15:00

Κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία του κορονοϊού, τελέσθηκε χθες βράδυ στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αχιλλίου, παρουσία του Σεβ. κ. Ιερωνύμου, η Ακολουθία του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα.

Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της μέρας, καθώς «τη Μ. Τετάρτη επιτελούμε την ανάμνηση του γεγονότος της αλλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα και τη σύγκληση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τελούνταν το απόγευμα, πριν την Τελετή του Νιπτήρος το Ιερό Ευχέλαιο, μια εξαιρετικά σημαντική για την Εκκλησία ακολουθία, όταν ο ιερέας διαβάζει επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταύρωνε τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Ευχή και ελπίδα όλων του χρόνου να συμμετάσχουμε υγιείς στο ιερό αυτό μυστήριο».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Σήμερα πάντα κεκλεισμένων των θυρών θα τελεσθούν σε όλους τους ιερούς ναούς της Μητροπόλεως, όπως και το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου, οι προβλεπόμενες Ακολουθίες. Σήμερα το πρωί η Θ. Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου και μεθαύριο βράδυ η Αναστάσιμη λειτουργία.

Όσον αφορά στον Αγ. Αχίλλιο, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Μεγάλη Πέμπτη: 8.00-10.00 π.μ. Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου και 7.00 μ.μ. Ακολουθία των Αγίων Παθών.

Μεγάλη Παρασκευή: 8-11.30 π.μ. Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και Εσπερινός Αποκαθηλώσεως και 7.00 μ.μ. Ακολουθία του Επιταφίου.

Μέγα Σάββατο: 7.30-10.00 π.μ. Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου και 11 μ.μ. Ακολουθία της Αναστάσεως, Αναστάσιμος Όρθρος και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Κυριακή του Πάσχα: 7.00 μ.μ. Εσπερινός της Αγάπης.

Δευτέρα του Πάσχα (20-4-2020): 7.00 μ.μ. Εσπερινός Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Τις Ακολουθίες αυτές θα μεταδίδει ζωντανά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου στους 96.3 μεγακύκλους των FM.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass