Και η εκκλησία εμψυχώνει, όχι μόνο οι τραγουδίστριες

Ανέφερε στο χθεσινό κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος *Το ευχαριστώ του μητροπολίτη Κερκύρας στον μητροπολίτη Λαρίσης

Δημοσίευση: 27 Απρ 2020 18:15

«Δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα και να ανεβαίνει πάνω σε πλατφόρμα έξω από το Μαξίμου και να συγκεντρώνει πλήθος γύρω από τον πρωθυπουργό, για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, δηλαδή το να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία τον θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες.

Αυτό αναρωτήθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, στο κήρυγμά του κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας λειτουργίας που τέλεσε χθες το πρωί στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Θωμά Λαρίσης κεκλεισμένων πάντα των θυρών, απευθύνοντας νέα έκκληση προς την κυβέρνηση «να εξετάσει στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού και το άνοιγμα των ναών από τη μεθεπόμενη Δευτέρα , ώστε να επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση της ατομικής προσευχής, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας και με την επιτήρηση των επιτρόπων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός. Tο άνοιγμα των ναών για προσευχή και για να προσκυνήσουν οι πιστοί την εικόνα της Ανάστασης και τον Τίμιο Σταυρό, έχει και μία συμβολική αξία της επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος υπήρξε επικριτικός προς όλους εκείνους που «για πολιτικό όφελος, συγκεντρώνονταν έξω από ναό της Αθήνας τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπό την καθοδήγηση ακραίου κόμματος που έμεινε εκτός Βουλής και ζητούσαν να ανοίξουν οι θύρες , ή με μολότοφ στην Κατερίνη ζητούσαν να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς, «για να κάνουν τι, να προσευχηθούν οι εξαγριωμένοι; Όλοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία του Χριστού και εκμεταλλεύονται την αγωνία των πιστών. Όμως η εκκλησία δεν είναι φέουδο κανενός και τους κλειστούς ναούς τους επέβαλε η ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές και κανένας άνθρωπος ή εξουσία, γιατί αυτή την επιβολή έχει τον τρόπο της με ειρηνική επανάσταση ανά τους αιώνες να την αντιπαρέρχεται».

 

Επιστολή Αρχιεπισκόπου έφερε η τουρνέ Πρωτοψάλτη

Πάντως η εικόνα με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη να τραγουδάει πάνω σε φορτηγό, δεν περιορίστηκε σε… βενζίνη για αντιπαράθεση στα socialmedia. Φαίνεται ότι ενόχλησε και την Εκκλησία της Ελλάδας, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να στέλνει επιστολή σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκη Κεραμέως, ζητώντας να δρομολογηθεί το άνοιγμα των ναών. Σύμφωνα με πληροφορίες του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, η επιστολή σηκώνει τους τόνους, και έρχεται μετά από σχετική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με πολλούς μητροπολίτες, αρκετοί εκ των οποίων φέρονται ενοχλημένοι για την “υπόθεση Πρωτοψάλτη”, την ώρα που εκείνοι έμειναν συνεπείς σε όσα είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση, και με τη στάση τους διευκόλυναν την παραμονή των πιστών στα σπίτια την περίοδο του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το άνοιγμα των ναών παραπέμπεται για τον Ιούνιο, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας του εγχειρήματος, με συνάθροιση κόσμου μεγάλης ηλικίας στις εκκλησίες.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Στο μεταξύ με επιστολή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος ευχαριστεί θερμά τον Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμο για «την πολύτιμη συμπαράσταση και τη δημόσια τοποθέτησή του σε σχέση με την πρόσφατη δικαστική περιπέτειά του».

Όπως αναφέρει ο Σεβ. Νεκτάριος «μέσα στην πρωτόγνωρη και κάποτε τεχνητώς επικρατούσα ατμόσφαιρα ζόφου, η οποία μας έχει επιβληθεί -με αφορμή την καραντίνα- οι σκέψεις και τα λόγια σας, απέπνεαν δρόσον ουράνιον και πνευματικήν, ενισχύοντας τον αγώνα και την ομολογία μου. Η σύγχυση η οποία επικρατεί, η συμπλοκή του πονηρού και αντί εκκλησιαστικού πνεύματος με τις εξουσίες του αιώνος τούτου, αλλά και η αγωνία των ανθρώπων να επιβιώσουν, γεννούν καταστάσεις απορρίψεως της προτεραιότητας της πίστεώς μας. Και ενώ ο λαός μας δίψα για τη μετοχή του στην όντως ζωή, ο δικός μας φόβος κάποτε τον κάνει να διστάζει. Για αυτό χρειάζεται να ξαναδούμε ως υπεύθυνοι ποιμένες το πώς δεν θα τον οδηγήσουμε σε απογοήτευση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass