Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ:

Ισότιμη πρόσβαση προσφύγων στην εκπαίδευση

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2020 14:18

Στην «ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο μαθητών στη ζωή και στην εκπαιδευτική διαδικασία από απόσταση» αφορά ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ - μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας Γ. Λαμπρούλης - προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μετανάστευσης και Ασύλου.


Με αφορμή και τις συνθήκες του κορονοϊού, οι βουλευτές επισημαίνουν πως «σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες μαθητές είναι τεράστιες. Είναι τραγελαφικό να επαίρεται η κυβέρνηση της ΝΔ πως έγινε μετάφραση των όρων πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ίδια ώρα τα προσφυγόπουλα να συναντούν εκπαιδευτικές διαδικασίες και υλικό γλωσσικά απροσπέλαστα γι’ αυτά.
Τα προσφυγόπουλα δεν διαθέτουν υπολογιστή, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους και η όποια επαφή τους με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται κύρια μέσω κινητών τηλεφώνων. Για κάποιους μαθητές, υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού δεν διαθέτουν ούτε τηλέφωνο ή αλλάζουν συνέχεια αριθμό, γιατί τους «παρέχονται» κάποια δωρεάν προγράμματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μην μπορούν καν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Τέλος, η σίτιση στα σχολεία, όπου αυτή υπήρχε, έχει διακοπεί (λόγω αναστολής της εκπαιδευτικής λειτουργίας) και δεν έχει διασφαλιστεί η συνέχειά της για όλους τους πρόσφυγες μαθητές.
Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων με μεγάλο αριθμό προσφύγων μαθητών καταβάλλουν πολλαπλάσια προσπάθεια, χωρίς να έχουν την απαραίτητη στήριξη από το κράτος. Δεν υπάρχει κατάλληλο και προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό για πρόσφυγες στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Εξάλλου, αυτό είναι ζητούμενο και στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Η έλλειψη μεταφραστών επιδεινώνει το πρόβλημα στην επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τον μαθητή (τόσο στη σύγχρονη όσο και στην ασύγχρονη). Επίσης, δεν έχει ληφθεί κάποια ειδική μέριμνα για τη μετάφραση εκπομπών της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.
Ο μεγάλος αριθμός μαθητών, που προβλέπεται ανά τμήμα, η μη κατοχύρωση – στον προσδιορισμό των οργανικών θέσεων – των πραγματικών αναγκών σε τάξεις υποδοχής, τμήματα προετοιμασίας κ.λπ., συχνά μετατρέπει τη σύγχρονη ηλεκτρονική επικοινωνία σε ανυπέρβλητο πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν έχει προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός μόνιμων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, σε αυτές τις συνθήκες, κάνει πιο δύσκολη την υποστήριξη των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές τους. Τέλος, είναι φανερό πως τα σχολεία με μεγάλο αριθμό προσφύγων μαθητών χρειάζονται πολλαπλάσια στήριξη σε διοικητικό προσωπικό και τεχνική υποδομή με πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες (π.χ. ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες).
Ερωτώνται οι υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν για τους πρόσφυγες μαθητές ώστε: Να διασφαλιστεί η υγεία και οι υγιεινές συνθήκες διαβίωσής τους, σε συνθήκες πανδημίας, με κρατική ευθύνη. Κανένα παιδί να μη ζει φυλακισμένο, εγκαταλελειμμένο ή στερημένο των δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στους ανηλίκους.
Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ανήλικων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη δημόσια εκπαίδευση. Να εξασφαλιστούν όλα τα τεχνικά μέσα και οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Με τους βουλευτές να ζητούν επίσης «να διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις των ΜΚΟ στη λειτουργία του σχολείου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass